Αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ με αίτημα την επιστροφή των ομήρων και τη διεξαγωγή εκλογών

Ο Νετανιάχου λέει ότι θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι να εξοντωθεί η Χαμάς.
via Associated Press

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν απόψε στο κέντρο του Τελ Αβίβ ζητώντας την επιστροφή των ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας αλλά και την προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη ενός νέου πρωθυπουργού στη θέση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο κατηγορούν για αδυναμία διαφύλαξης της ασφάλειας της χώρας.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Χαμπίμα και ορισμένοι από αυτούς κρατούσαν πλακάτ στα οποία αποκαλούσαν «εικόνα του κακού» τον Νετανιάχου και ζητούσαν «εκλογές τώρα».

«Όπως πάνε τα πράγματα, όλοι οι όμηροι θα πεθάνουν. Δεν είναι πολύ αργά για να τους απελευθερώσουμε», είπε ο Άβι Λούλου Σαμρίζ, ο πατέρας ενός ομήρου που κρατείται στη Γάζα.

Από τους 250 ανθρώπους που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, περίπου 100 απελευθερώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου. Άλλοι 132 βρίσκονται ακόμη στη Γάζα και εκτιμάται ότι οι 27 από αυτούς είναι νεκροί.

Ο Νετανιάχου λέει ότι θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι να εξοντωθεί η Χαμάς.

«Όλος ο κόσμος στη χώρα, εκτός από τον τοξικό συνασπισμό του, ξέρει ότι οι αποφάσεις του δεν λαμβάνονται για το καλό της χώρας, απλώς προσπαθεί να παραμείνει στην εξουσία. Θέλουμε όλοι μας να παραιτηθεί», είπε ένας διαδηλωτής, ο 69χρονος Γιαΐρ Κατζ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία του Τελ Αβίβ ήταν μικρότερο σε σύγκριση με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οργανώνονταν στις αρχές του 2023, με αφορμή τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθούσε η κυβέρνηση Νετανιάχου. Ήταν όμως αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων χτυπούσαν τύμπανα και κρατούσαν ισραηλινές σημαίες.

«Η κυβέρνηση που μας εγκατέλειψε στις 7 Οκτωβρίου εξακολουθεί να μας εγκαταλείπει κάθε μέρα έκτοτε – εκείνους που εκκένωσαν τα χωριά στα βόρεια και τα νότια σύνορα, τις οικογένειες των θυμάτων, τους εφέδρους, τους ομήρους», είπε η Νόαμ Αλόν, ο αδελφός της οποίας ήταν στρατιώτης και σκοτώθηκε προσπαθώντας να εκδιώξει τους ενόπλους της Χαμάς από μια κωμόπολη. «Έχουμε στα χέρια μας τη δύναμη για την αλλαγή και την αποκατάσταση. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πάει στο σπίτι της, τώρα», πρόσθεσε η Αλόν απευθυνόμενη στο πλήθος που της απάντησε με το σύνθημα «Τώρα, τώρα!».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ / Reuters / AFP

Δημοφιλή