Αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 4 ετών ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης για δηλώσεις του 2019

Ο Ιμάμογλου είναι ο πιο πιθανός βασικός αντίπαλος του Ερντογάν στις επόμενες εκλογές.
Anadolu Agency via Getty Images

Μέσω της ελεγχόμενης Δικαιοσύνης φαίνεται πως έχει βάλει στόχο να εξοντώσεις τους πολιτικούς του αντιπάλους ο Ταγίπ Ερντογάν τη στιγμή που το κόμμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει από τα χαμηλότερα ποσοστά που έχει δει τα χρόνια που ο ίδιος βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας.

Τουρκικό δικαστήριο αποδέχθηκε το κατηγορητήριο, βάσει του οποίου ζητείται ποινή φυλάκισης άνω των 4 ετών σε βάρος του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και πιθανού αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις απόμενες εκλογές, για δηλώσεις που κατηγορείται πως έκανε για τις δημοτικές εκλογές του 2019.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ , οι δηλώσεις ήταν προσβλητικές για και στρέφονταν σε βάρος υψηλόβαθμων αξιωματούχων ενώ ο εισαγγελέας ζήτησε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4 ετών και ενός μήνα.

Ο κ. Ιμάμογλου, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), κατηγορείται για δημόσια εξύβριση μελών της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας, όπως ανέφερε χθες το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Είχε διαψεύσει τις κατηγορίες στο πλαίσιο έρευνας που είχε διενεργηθεί στο παρελθόν υποστηρίζοντας πως δεν μίλησε για συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά έκανε «οξείες πολιτικές επικρίσεις».

Ο δήμαρχος φέρεται να είχε αποκαλέσει «ηλίθιους» τους αξιωματούχους της εκλογικής επιτροπής που είχαν ακυρώσει τις εκλογές του Μαρτίου του 2019, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.

Η επίμαχη δήλωση είχε γίνει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με το Anadolu.

Σε εκείνες τις εκλογές ο κ. Ιμάμογλου είχε κερδίσει οριακά τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK). Μετά την απόφαση της εκλογικής επιτροπής να ακυρωθεί η διαδικασία, στις νέες δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο, κέρδισε με μεγάλη διαφορά.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου θεωρείται πιθανός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές που κανονικά θα διεξαχθούν το 2023.

Δικηγόροι του κ. Ερντογάν υπέβαλαν εξάλλου μήνυση και αγωγή εναντίον της Τζάναν Καφταντζίογλου, δημοφιλούς πολιτικού του CHP στην Κωνσταντινούπολη, υποσηρίζοντας πως εξύβρισε τον αρχηγό του κράτους.

Οι δικηγόροι του κ. Ερντογάν ζητούν η κυρία Καφταντζίογλου να πληρώσει πρόστιμο 500.000 τουρκικών λιρών (περίπου 48.000 ευρώ) επειδή κατ’ αυτούς προσέβαλε τον πρόεδρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον Ιανουάριο σχετικά με τις κινητοποιήσεις στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Η πολιτικός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία είχε αναφερθεί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την έκφραση «το πρόσωπο που κατέχει την προεδρική καρέκλα». Δεν έχει ακόμη γίνει σαφές αν η τουρκική δικαιοσύνη θα αποδεχθεί τη μήνυση και την αγωγή.