ΔΙΕΘΝΕΣ
12/07/2018 15:49 EEST

Αντιπαράθεση Τραμπ- Μέι για το Brexit

Παρουσίαση της βρετανικής Λευκής Βίβλου για τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ

Yves Herman / Reuters

Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως αμφιβάλλει ότι οι προτάσεις της Bρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit ανταποκρίνονται σ′ αυτό που είχαν ψηφίσει οι Βρετανοί αποφασίζοντας να εγκαταλείψουν την ΕΕ.

«Δεν ξέρω αν είναι αυτό που ψήφισαν (οι Βρετανοί). Ο κόσμος ψήφισε να διακοπούν» οι δεσμοί με την ΕΕ, σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος στο τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

Η Μέι απάντησε στη δήλωση του Τραμπ υποστηρίζοντας πως οι νέες προτάσεις της για το Brexit ανταποκρίνονται σ′ αυτό που ψήφισαν οι Βρετανοί.

«Αυτό που κάνουμε είναι να ανταποκριθούμε στην ψήφο του βρετανικού λαού. Αυτό κάνουν οι προτάσεις μας», επέμεινε η Μέι στο τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και μετά τη συνέντευξη που είχε δώσει λίγο νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε την Πέμπτη στο κοινοβούλιο τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ μετά το Brexit, το οποίο έχει προκαλέσει την παραίτηση δύο υπουργών.

Σε εισαγωγικό σημείωμα στο επίμαχο έγγραφο, που προτείνει τη δημιουργία μια νέας τελωνειακής ένωσης με το μπλοκ των 27, η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας με τις Βρυξέλλες χρειάζεται «ρεαλισμό και συμβιβασμούς από κάθε πλευρά».

Η Βρετανία πρότεινε «μια νέα ρυθμιστική συμφωνία» στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μετά το Brexit, βάσει μιας διευρυμένης εκδοχής των υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ, σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο που παρουσίασε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Sponsored Post