Απίστευτη γκάφα αρχαιολόγων: Ανακάλυψαν άθικτο αυγό κοτόπουλου 1.000 ετών και το έσπασαν

Η ομάδα ανακάλυψε το αυγό σε ένα βόθρο στη βιομηχανική ζώνη της αρχαίας πόλης Γιεβνέχ.
.
.
Gilad Shtern / Israel Antiquities Authority

Ερευνητές στο Ισραήλ ανακάλυψαν ένα άθικτο αυγό κότας που γεννήθηκε πριν από περίπου 1.000 χρόνια ωστόσο κατάφεραν να το ραγίζουν στο εργαστήριο.

«Ήμασταν έκπληκτοι που το βρήκαμε», λέει η Άλα Ναγκόρσκι, αρχαιολόγος της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων (IAA), στη Haaretz. «Κατά καιρούς βρίσκουμε θραύσματα από τσόφλια αυγών, αλλά ένα ολόκληρο αυγό πρώτη φορά».

Η ομάδα ανακάλυψε το αυγό σε ένα βόθρο στη βιομηχανική ζώνη της αρχαίας πόλης Γιεβνέχ. Όπως αναφέρει η Άμι Σπίρο για τους Times of Israel, το αυγό παρέμεινε άθραυστο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή βρέθηκε σε ανθρώπινα απόβλητα, τα οποία δημιουργούσαν αναερόβιες συνθήκες και εμπόδισαν την αποσύνθεσή του.

«Ακόμη και σήμερα, τα αυγά σπάνια επιβιώνουν για πολύ στα χαρτοκιβώτια των σούπερ μάρκετ», λέει η Ναγκόρσκι. «Είναι εκπληκτικό να πιστεύεις ότι αυτό είναι ένα εύρημα 1.000 ετών!»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κέλυφος έσπασε παρά το γεγονός ότι το προσωπικό έλαβε «εξαιρετική προσοχή» όταν το αφαιρούσε από τον βόθρο υπό την επίβλεψη ενός έμπειρου οικολόγου. Ευτυχώς, ο Ιλάν Νάορ, διευθυντής του Εργαστηρίου Διατήρησης Οργανικών Υλικών της IAA, κατάφερε να επιδιορθώσει τη ρωγμή. Ενώ μεγάλο μέρος του περιεχομένου του αυγού διέρρευσε, λίγο από τον κρόκο παρέμεινε και οι ερευνητές τον διατήρησαν για μελλοντική ανάλυση DNA.

Η ανακάλυψη ήταν μέρος μιας ανασκαφής που διεξήχθη πριν από την ανάπτυξη μιας νέας γειτονιάς στην ισραηλινή πόλη. Ο βόθρος περιείχε επίσης τρεις κούκλες από κόκαλο και μια λάμπα λαδιού.

.
.
Yoli Schwartz / Israel Antiquities Authority

Η Ναγκόρσκι είπε στη Haaretz ότι η ομάδα μπόρεσε να χρονολογήσει τα ευρήματα χρησιμοποιώντας τη λάμπα. Τέτοιες λάμπες κατασκευάζονταν μόνο στην ύστερη περίοδο των Αββασιδών. Το χαλιφάτο των Αββασιδών κυβέρνησε μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής από το 750 μέχρι την εισβολή των Μογγόλων το 1258. Έχασε τον έλεγχο της Ιερουσαλήμ όταν οι Ευρωπαίοι κατέλαβαν την πόλη κατά την Πρώτη Σταυροφορία το 1099.

Η Λι Πάρι Γκάλ, αρχαιολόγος της IAA και ειδικός στα πουλερικά του αρχαίου κόσμου, είπε στην Jerusalem Post ότι τα σπασμένα τσόφλια αυγών είναι σχετικά κοινά ευρήματα κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε αρχαίες τοποθεσίες - αλλά η ανακάλυψη ενός ολοκληρωμένου αυγού είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη.

«Τα κοτόπουλα εξημερώθηκαν στη νοτιοανατολική Ασία σχετικά πρόσφατα, περίπου 6.000 χρόνια πριν, αλλά χρειάστηκε χρόνος για να μπουν στην ανθρώπινη διατροφή», είπε.

«Χρησιμοποιούνταν για άλλους σκοπούς, όπως για κοκορομαχίες, και θεωρούνταν όμορφα ζώα, εκτίθενται σε αρχαίους ζωολογικούς κήπους και δίνονταν ως δώρα στους βασιλιάδες».

Ο Πέρι Γκαλ προσθέτει ότι μια από τις παλαιότερες γνωστές τοποθεσίες με στοιχεία εκτροφής κοτόπουλου βρίσκεται επίσης στο Ισραήλ. Οι άνθρωποι που ζουν στη Μαρέσα φαίνεται να είχαν εξημερώσει τα πτηνά πριν από 2.300 χρόνια, αφού ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε την Ιερουσαλήμ.

Δημοφιλή