ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/10/2021 14:33 EEST | Updated 12/10/2021 14:57 EEST

Από την Alitalia στην Ita: Τι δικαιούνται οι κάτοχοι εισιτήριων - Στις 15 Οκτωβρίου η μετάβαση

Τέλος εποχής και οδηγίες προς όσους έχουν αγοράσει εισιτήρια της Alitalia.

via Associated Press
Φωτογραφία που διένειμε η ITA (Italy Air Transportation) στις 11 Οκτωβρίου 2021. Ένα από τα πρώτα Airbus A320 της εταιρείας, που θα συνεχίσουν να πετάνε από τις 15 Οκτωβρίου 2021 με τα σήματα του κρατικού πλέον αερομεταφορέα της Ιταλίας. Η Αlitalia, έπειτα από χρόνια οικονομικά προβλήματα, δεν θα υπάρχει από την ερχόμενη Παρασκευή 15 Οκτωβρίου. Η ΙΤΑ διαθέτει στόλο 52 αεροσκαφών που θα γίνουν 78 το 2022, με την προσθήκη αεροσκαφών νέας γενιάς. Η νέα εταιρεία θα κρατήσει μόνο 2,800 από τους 10,000 υπαλλήλους της Alitalia. (ITA via LaPresse/AP)

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως στην Ιταλία (https://www.alitalia.com/en_en/fly-alitalia/news-and-activities/news/schedule-changes-and-refunds-for-flights-from-15-october.html), μετά τη διαδικασία πώλησης του πτητικού έργου της αεροπορικής εταιρείας “Alitalia - Società Aerea Italiana Spa” στη δημόσια εταιρεία Italia Trasporto Aereo SpA, το Ιταλικό Δημόσιο εξουσιοδότησε την Alitalia να σταματήσει τις πωλήσεις εισιτηρίων. Η διακοπή των πτητικών δραστηριοτήτων ξεκινά από τις 15 Οκτωβρίου 2021, που αποτελεί την αρχική ημερομηνία των νέων πτήσεων του νέου φορέα.

Οι κάτοχοι εισιτηρίων Alitalia (055) των οποίων η πτήση είναι προγραμματισμένη:

  • μετά τις 24 Αυγούστου 2021   

  • με ημερομηνία ταξιδιού από 15 Οκτωβρίου 2021  

  • από/προς οποιονδήποτε προορισμό/προέλευση παγκοσμίως  

και έχει ακυρωθεί, υπάρχουν οι εξής εναλλακτικές δυνατότητες:

  •  αλλαγή κράτησης (επανακράτηση ή τροποποίηση του δρομολογίου για να φτάσετε στον αρχικό προορισμό ή να επιστρέψετε στο σημείο προέλευσης του ταξιδιού), χωρίς ενοποίηση ναύλου, σε πτήση που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο επιβάτης,  έως τις 14 Οκτωβρίου 2021  ( τελική ημερομηνία επιστροφής) ·                           

  •  αλλαγή προορισμού  με πιθανή ενσωμάτωση ναύλου, για να ταξιδέψετε έως τις 14 Οκτωβρίου 2021 (τελική ημερομηνία επιστροφής). Δεν υπάρχει επιστροφή χρημάτων για διαφορές στον ναύλο. 

Η αλλαγή προορισμού θα είναι δυνατή μόνο για εισιτήρια  στην Ιταλία , για προορισμούς που βρίσκονται  στην Ιταλία και για εισιτήρια που είναι  Διεθνή, για προορισμούς που είναι  Διεθνείς. 

Για να προσαρμόσουν ή να αλλάξουν την κράτηση, οι επιβάτες μπορούν να καλούν τους τοπικούς αριθμούς που διατίθενται στον ιστότοπο της Alitalia (www.alitalia.com) ή εναλλακτικά να επικοινωνήσουν με το ταξιδιωτικό γραφείο που εξέδωσε το εισιτήριο . 

Εάν δεν μπορούν ή δεν ενδιαφέρονται για αλλαγή εισιτηρίων, οι επιβάτες μπορούν να ζητήσουν την πλήρη επιστροφή χρημάτων, χωρίς πρόστιμο, στην τιμή στην οποία αγοράστηκε το εισιτήριο ή στην υπολειπόμενη αξία του εισιτηρίου για το ταξίδι που δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ:

via Associated Press
Τέλος εποχής για την Alitalia, έπειτα από πολυετή περιπέτεια που άρχισε το 2006 όταν η ιταλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να πουλήσει το 49,9% των μετοχών που κατείχε τότε. (AP Photo/Alessandra Tarantino/files)