ΔΙΕΘΝΕΣ
27/06/2018 18:16 EEST | Updated 27/06/2018 23:33 EEST

Αποφασίστηκε μίνι Σύνοδος Κορυφής Τραμπ-Πούτιν. Την Πέμπτη θα ξέρουμε το χρόνο και τον τόπο της συνάντησης

Getty Images

Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον αποφάσισαν πως σύντομα θα διεξαχθεί μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών του Κρεμλίνου, Yuri Ushakov μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Διευκρίνισε παράλληλα πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε μια τρίτη χώρα που θα βολεύει και τους δύο ενώ απαιτούνται αρκετές εβδομάδες για την προετοιμασία της.

Την Πέμπτη πρόκειται να ανακοινωθεί ο χρόνος και ο τόπος της συνόδου.

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε στους δημοσιογράφους μετά από συνομιλίες που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και το σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον στο Κρεμλίνο.

Στη συνάντηση, δήλωσε ο Ushakov «συζητήθηκε, ότι οι πρόεδροι μπορούν να συμφωνήσουν να προβούν σε κοινή δήλωση, η οποία θα σκιαγραφήσει τα περαιτέρω βήματα των δύο μερών στο πλαίσιο της βελτίωσης των διμερών σχέσεων και στο πλαίσιο των κοινών δράσεων στην διεθνή σκηνή και στο πλαίσιο των εγγυήσεων της διεθνούς σταθερότητας και ασφάλειας».

«Πριν από τη συνάντηση (με τον Πούτιν-σ.σ) υπήρξαν κλειστές επαφές, κατά την πορεία των οποίων συμφωνήθηκαν οι παράμετροι και οι δυνατότητες μιας τέτοιας συνάντησης (του Ρώσου και Αμερικανού προέδρου-σ.σ), δήλωσε ο Ushakov. Σύμφωνα με τον ίδιο «επελέγη μια βολική τοποθεσία και για μας και για την αμερικανική πλευρά». «Είναι μια τρίτη χώρα» διευκρίνισε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου.

Ο Ushakov επισήμανε επίσης ότι σχεδιάζει σήμερα Τετάρτη 27 Ιουνίου να συζητήσει ο ίδιος με τον Μπόλτον λεπτομέρειες της επικείμενης συνάντησης κορυφής. «Σήμερα θα συναντηθώ με τον Μπόλτον και θα καταλήξουμε συγκεκριμένα, πως θα τα οργανώσουμε καλύτερα ( τις λεπτομέρειες της συνάντησης κορυφής-σ.σ) , δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου στους δημοσιογράφους

Ο σύμβουλος του ρώσου προέδρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνάντηση κορυφής των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ θα είναι το κύριο διεθνές γεγονός του καλοκαιριού.

Κύριο γεγονός του καλοκαιριού

«Η συνάντηση αυτή σχεδιαζόταν εδώ και καιρό, έχει τεράστια σημασία και για τη Ρωσία και για την Αμερική σε διμερές επίπεδο. Όμως έχει και τεράστια σημασία και για όλη την διεθνή κατάσταση. Νομίζω ότι θα είναι το κύριο γεγονός αυτού του καλοκαιριού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μήνυμα Πούτιν προς τον Τραμπ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της συνάντησης με τον Τζον Μπόλτον διαβίβασε προφορικό μήνυμα προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ

«Ο πρόεδρος μας μετέφερε στον Τζον Μπόλτον μερικές σκέψεις του, για να διαβιβασθούν αποκλειστικά στον Τραμπ. Η συζήτηση είχε τον χαρακτήρα συνομιλιών και τίποτε δεν διαβιβάσθηκε γραπτώς» υπογράμμισε ο Ushakov μετά το τέλος της επίσκεψης του Τζον Μπόλτον στο Κρεμλίνο.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζον Μπόλτον δήλωσε νωρίτερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα θέσει «ολόκληρο το φάσμα των θεμάτων» στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των δύο ηγετών.

Παράλληλα είπε ότι ΗΠΑ και Ρωσία θα κάνουν αύριο Πέμπτη ταυτόχρονα ανακοινώσεις για την ημερομηνία διεξαγωγής της συνόδου.

Ο Αμερικανός σύμβουλος βοήθησε την Μόσχα και την Ουάσινγκτον να επιτύχουν μια συμφωνία διεξαγωγής της συνόδου, μια κίνηση που ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχία σε κάποιους συμμάχους των ΗΠΑ και να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από επικριτές του Τραμπ στο εσωτερικό της χώρας του.

 

Sponsored Post