Αποφυλακίστηκε ένας εκ των μακροβιότερων Παλαιστίνιων κρατούμενος στο Ισραήλ μετά από 40 χρόνια

«Είμαι πολύ περήφανος που έκανα θυσίες για την Παλαιστίνη.Ήμασταν έτοιμοι να θυσιάσουμε ακόμη περισσότερα για χάρη της».Βέβαια τώρα το Ισραήλ ίσως του επιφυλάσσει μια ακόμη τιμωρία
AMMAR AWAD via REUTERS

Ένας από τους μακροβιότερους Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ αφέθηκε ελεύθερος την Πέμπτη αφού εξέτισε ποινή κάθειρξης 40 ετών. Τώρα ίσως την περιμένει μια δεύτερη τιμωρία αφού μέλη της νέας κυβέρνησης Νετανιάχου στην οποία μετέχουν ακροδεξιοί, εθνικιστές, υπεροθρόδοξοι Εβραίοι ζητούν να του αφαιρεθεί η υπηκοότητα που μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει το χωριό και την πατρίδα του, που είναι σε χέρια των Ισραηλινών.

Ο Καρίμ Γιουνίς, 60 ετών, καταδικάστηκε για την απαγωγή και τη δολοφονία του Ισραηλινού στρατιώτη Αβραάμ Μπρόμπεργκ το 1983 στα, κατεχόμενα από το Ισραήλ, Υψίπεδα του Γκολάν.

Εξέτισε τη μεγαλύτερη, χωρίς διακοπή ποινή από οποιονδήποτε Παλαιστίνιο, σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων.

Στην γενέτειρά του, το αραβικό χωριό Άρα που είναι στα χέρια των Ισραηλινών, ο Γιούνης έγινε δεκτός ως ήρωας ενώ μόλις πέρασε την πόρτα της φυλακής έριξε αμέσως στους ώμους του την παραδοσιακή καφίγια, χάθηκε στις αγκαλιές συγγενών, φίλων, συντρόφων και συναγωνιστών του που φώναζαν συνθήματα καθώς τον συνόδευαν στους δρόμους του χωριού ενώ κάποια στιγμή τον σήκωσαν στους ώμους τους.

AMMAR AWAD via REUTERS
AMMAR AWAD via REUTERS

«Ήταν 40 χρόνια γεμάτα ιστορίες, ιστορίες κρατουμένων και κάθε ιστορία είναι μια ιστορία ενός έθνους», είπε ο Γιούνις. «Είμαι πολύ περήφανος που είμαι ένας από αυτούς που έκαναν θυσίες για την Παλαιστίνη και ήμασταν έτοιμοι να θυσιάσουμε περισσότερα για χάρη της».

Οι Άραβες στο Ισραήλ αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού και οι περισσότεροι είναι απόγονοι Παλαιστινίων που παρέμειναν στο νεοϊδρυθέν κράτος μετά τον πόλεμο του 1948.

Η παραμονή τους στο Ισραήλ αποτελεί επί μακρόν αντικείμενο συζήτησης ενώ οι ίδιοι προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της την παλαιστινιακή τους κληρονομιάς και της ισραηλινής τους υπηκοότητας με πολλούς να ταυτίζονται ως ή με τους Παλαιστίνιους.

Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν τους αδελφούς που φυλακίστηκαν από το Ισραήλ ως ήρωες σε έναν αγώνα για κρατική υπόσταση σε εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967.

AMMAR AWAD via REUTERS
AMMAR AWAD via REUTERS

Το δε Ισραήλ χαρακτηρίζει τρομοκράτες όσους καταδικάστηκαν για βίαιες επιθέσεις κατά πολιτών του.

Την Τρίτη, ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών, Αριέ Ντερί να αφαιρεθεί η ισραηλινή υπηκοότητα από τον Γιούνις.

«Η ανάκληση της υπηκοότητάς του θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα», έγραψε ο σε επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα του Ισραήλ, «όταν μιλάμε για κάποιον που έχει γίνει σύμβολο για τη διάπραξη εγκληματικών πράξεων τρομοκρατίας».

Ορισμένοι συγγενείς Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιους τάσσονται υπέρ αυτού του μέτρου.

«Η ισραηλινή υπηκοότητα είναι προνόμιο. Ένας Ισραηλινός πολίτης δεν μπορεί να κρατά μια ισραηλινή ταυτότητα με το ένα χέρι και να σκοτώνει έναν στρατιώτη με το άλλο και δεν μπορεί ο δολοφόνος να αποφυλακίζεται και να τριγυρνά όπως οποιοσδήποτε άλλος ανάμεσά μας», είπε ο ανιψιός του Αβραάμ Μπρόμπεργκ, ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla τη Δευτέρα.

Δημοφιλή