Aποκλειστικό Reuters: Η ρωσική εισβολή φουντώνει την ευρωπαϊκή ζήτηση για όπλα των ΗΠΑ

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ επιθυμούν να αποκτήσουν όπλα που η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει επιτυχώς κατά της ρωσικής εισβολής.
via Associated Press

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ολοένα και προσεγγίζουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις αμερικάνικες εταιρίες οπλικών συστημάτων, ζητώντας drones, πυραύλους και πυραυλικές άμυνες, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί μια αυξανόμενη ζήτηση για όπλα των ΗΠΑ.

Η Γερμανία, η οποία πλησιάζει σε συμφωνία για 35 μαχητικά F-35 της Lockheed Martin Corp (LMT.N), έχει ζητήσει συστήματα άμυνας έναντι βαλλιστικών πυραύλων, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση στο Reuters.

Εν τω μεταξύ, η Πολωνία θέλει επειγόντως να αγοράσει εξελιγμένα συστήματα drone Reaper από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε Πολωνός κυβερνητικός αξιωματούχος αυτή την εβδομάδα.

Αιτήματα έρχονται επίσης κι από άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου οι σύμμαχοι επιθυμούν να αποκτήσουν τα όπλα που η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει επιτυχώς εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger και αντιαρματικών πυραύλων Javelin, είπαν στο Reuters δύο άτομα που γνωρίζουν τη ζήτηση.

Οι παραγγελίες έρχονται καθώς οι χώρες στην Ευρώπη ενισχύουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους για να αντιμετωπίσουν μια ολοένα και πιο αβέβαιη προοπτική ασφάλειας, με τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Δανία μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ μιας απότομης αύξησης των αμυντικών δαπανών τους.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι «διπλασιάζουν» τις αμυντικές τους δαπάνες, είπε η Μάρα Κάρλιν, βοηθός υπουργός Άμυνας του Πενταγώνου, την περασμένη εβδομάδα μετά από ακρόαση στο Κογκρέσο, όπου έκανε λόγο για μια «ρωσική επιθετικότητα που απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ευρώπης».

Ένας ουκρανός στρατιώτης περπατά κατά μήκος μιας τάφρου με ένα σύστημα πυραύλων Javelin σε μια θέση στην πρώτη γραμμή στην περιοχή του βόρειου Κιέβου, Ουκρανία, 13 Μαρτίου 2022.
Ένας ουκρανός στρατιώτης περπατά κατά μήκος μιας τάφρου με ένα σύστημα πυραύλων Javelin σε μια θέση στην πρώτη γραμμή στην περιοχή του βόρειου Κιέβου, Ουκρανία, 13 Μαρτίου 2022.
Reuters/Gleb Garanich

Δεδομένου ότι η πώληση όπλων από αμερικανούς εργολάβους σε ξένες κυβερνήσεις απαιτεί την έγκριση των ΗΠΑ, η Διοίκηση Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας του Πενταγώνου πραγματοποιεί εβδομαδιαίες συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων για να εξετάσει συγκεκριμένα αιτήματα που σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, ανέφερε η πηγή στο Reuters.

Mάλιστα, για να επιταχύνει την έγκριση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για πωλήσεις και μεταφορές όπλων που παράγονται από Αμερικανούς αμυντικούς εργολάβους, το Πεντάγωνο επανίδρυσε μια ομάδα για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση.

″Το Υπουργείο Άμυνας διερευνά επιλογές για να υποστηρίξει τις ανάγκες της Ουκρανίας, να αναπληρώσει γρήγορα τα αποθέματα των ΗΠΑ και να συμπληρώσει τα εξαντλημένα αποθέματα συμμάχων και εταίρων”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος Άμυνας, προσθέτοντας ότι το Πεντάγωνο συνεργάζεται με τους εργολάβους για τρόπους ”μετριασμού των περιορισμών της εφοδιαστικής αλυσίδας” και ”επιτάχυνσης των χρονοδιαγραμμάτων παραγωγής.”

Η Raytheon Technologies (RTX.N) και η Lockheed Martin Corp (LMT.N) παράγουν από κοινού Javelins, ενώ η Raytheon κατασκευάζει Stingers. Η πιθανότητα αύξησης των πωλήσεων όλων των τύπων όπλων από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου έχει αυξήσει τη μετοχή της Lockheed κατά 8,3% και τη μετοχή της Raytheon κατά 3,9%.

Στον αντίποδα, η στροφή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ως προμηθευτή όπλων είναι πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις στην κατακερματισμένη αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης.

Ο επικεφαλής της γαλλικής Dassault Aviation επέκρινε νωρίτερα αυτό το μήνα επέκρινε τη γερμανική απόφαση να παραγγείλει το F-35, λέγοντας ότι θα μπορούσε να αποδυναμώσει την υποστήριξη για συνεργατικά έργα όπως το γαλλογερμανικό μαχητικό FCAS που μοιράζονται η Dassault και η Airbus.

Η Γερμανία εξετάζει επίσης συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας κατασκευής ΗΠΑ, όπως το Terminal High Altitude Air Defense (THAAD). Ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης, ρώτησε σχετικά με την αγορά του μικρού βεληνεκούς αναχαιτιστή πυραύλων που ονομάζεται Iron Dome για την προστασία του Βερολίνου. Η λήψη αποφάσεων για το τι θα αγοράσει η Γερμανία βρίσκεται σε πρώιμα στάδια.

Δημοφιλή