Αποτυχημένη η πρώτη απόπειρα εκτόξευσης δορυφόρου στο Διάστημα από τη Βρετανία

Σύμφωνα με τη Virgin Orbit, σημειώθηκε μια «ανωμαλία».
Henry Nicholls via Reuters

Η προσπάθεια της Βρετανίας να γίνει η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που πραγματοποιεί εκτόξευση δορυφόρου στο Διάστημα από το έδαφός της κατέληξε σε απογοήτευση νωρίς την Τρίτη, με τη Virgin Orbit να λέει πως ο πύραυλός της υπέστη μια «ανωμαλία» που τον εμπόδισε να φτάσει σε τροχιά.

Η αποστολή «οριζόντιας εκτόξευσης» άρχισε με απογείωση από το Νιουκουέι της νοτιοδυτικής Αγγλίας, με τον πύραυλο LauncherOne της Virgin να μεταφέρεται κάτω από τα φτερά ενός τροποποιημένου Boeing 747 που φέρει το όνομα «Cosmic Girl», και αργότερα να απελευθερώνεται πάνω από τον Ατλαντικό.

«Φαίνεται πως είχαμε μια ανωμαλία που μας εμπόδισε να φτάσουμε σε τροχιά» είπε η εταιρεία. «Αξιολογούμε τις πληροφορίες».

Η αποτυχία αυτή αποτελεί άλλο ένα πλήγμα για τις ευρωπαϊκές διαστημικές φιλοδοξίες, μετά την αποτυχία της αποστολής ιταλικής κατασκευής πυραύλου Vega-C, που είχε εκτοξευτεί από τη Γαλλική Γουϊάνα στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Η Ευρώπη έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μια σειρά από προβλήματα το τελευταίο έτος, με τον πύραυλο Ariane 6 να καθυστερεί, την πρόσβαση σε ρωσικούς πυραύλους Soyuz να εμποδίζεται λόγω του πολέμου της Ουκρανίας, τους Vega να μένουν καθηλωμένοι στο έδαφος και τώρα μια εκτόξευση που ήταν σημαντική για τη βιομηχανία μικρών εκτοξεύσεων να αποτυγχάνει.

Η Virgin Orbit είχε αρχικά ανακοινώσει μέσω Twitter ότι το LauncherOne είχε τεθεί σε τροχιά, ωστόσο αργότερα διέγραψε το tweet. «Τις επερχόμενες ημέρες θα λάβει χώρα έρευνα από την κυβέρνηση και διάφορους φορείς, περιλαμβανομένης της Virgin Orbit» είπε ο Ματ Άρτσερ, commercial space director στη UK Space Agency.

Η Virgin Orbit, που εν μέρει ανήκει στον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον, σχεδίαζε να θέσει σε χαμηλή τροχιά εννιά μικρούς δορυφόρους στην πρώτη της αποστολή έξω από τη βάση της στις ΗΠΑ. Η αποστολή παρουσιαζόταν ως ιστορική πρωτιά για το Κόρνγουολ, τη Βρετανία και την Ευρώπη.

Η αποστολή φαινόταν να εξελίσσεται κανονικά, ωστόσο μετά η εταιρεία ενημέρωσε ότι έλαβε χώρα μια «ανωμαλία». Οι δορυφόροι που μετέφερε το αεροσκάφος δεν ήταν δυνατόν να απελευθερωθούν και χάθηκαν. Το αεροπλάνο επέστρεψε με ασφάλεια στη βάση του.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Πήγαινε στην αρχική σελίδα