Αποτελεσματικός οδηγός διαχείρισης του δελτίου ειδήσεων για τον κορονοϊό

Εάν η ψυχική μας υγεία καταστράφηκε από την ανάγνωση των πρωτοσέλιδων της πανδημίας για δύο χρόνια, ας ανακτήσουμε τον έλεγχο.
The Good Brigade via Getty Images

Καθώς διανύουμε έναν ακόμη χρόνο της παγκόσμιας κρίσης του κορονοϊού, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας έχουν επηρεάσει συλλογικά την ψυχική μας υγεία.

Η ενημέρωση σχετικά με την COVID-19 είναι κρίσιμη, αλλά μπορεί επίσης να μας κάνει ευερέθιστους. Ανάμεσα σε νέες παραλλαγές όπως η Ομικρον που εμφανίζεται και χιλιάδες άτομα που αρρωσταίνουν κάθε μέρα, το άγχος που περικλείει η «νέα κανονικότητα» που πλοηγούμαστε μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

«Μετά από δύο χρόνια χρόνιου στρες και ένα συλλογικό (σε παγκόσμιο επίπεδο) τραύμα, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους να αντιμετωπίσουν οποιουσδήποτε περισσότερους στρεσογόνους παράγοντες», δηλώνει η Νέχα Χάουντχαρι, επικεφαλής ιατρική διευθύντρια της BeMe Health, στην HuffPost. «Αν νιώθουμε παγιδευμένοι από τα νέα για την COVID-19, απλά ας ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι».

Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για να παραμένουμε ενημερωμένοι για τα πιο πρόσφατα νέα για την COVID, αλλά να αισθανόμαστε λιγότερο ψυχικά κουρασμένοι; Ζητήσαμε από μερικούς ειδικούς γιατρούς να μοιραστούν τις συμβουλές τους. Να τι είχαν να πουν.

Ας δώσουμε προτεραιότητα στα πρωτόκολλα στην τοπική μας κοινότητα

Με την COVID-19 να κυριαρχεί στην καθημερινή ειδησεογραφία, μπορεί να φαίνεται τρομακτικό να σκεφτόμαστε το μέλλον της πανδημίας. Αλλά τελικά, η παγκόσμια φύση αυτής της απειλής για την υγεία δεν είναι στον έλεγχό μας. Ένα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερωνόμαστε για τα πρωτόκολλα της τοπικής μας κοινότητας και να καταθέτουμε την δική μας συμβολή για να ελαττώσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού.

«Ας δώσουμε προσοχή στις κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία στην περιοχή μας, όπως το να εμβολιαστούμε, να κάνουμε την ενισχυτική δόση και να φοράμε μάσκες για προστασία», λέει στη HuffPost η Σάρον Χεκιγιάν, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Yale Medicine.

Επιπλέον, η παρακολούθηση των επιπέδων εξάπλωσης στην κοινότητά μας θα μας βοηθήσει να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις για εμάς και την οικογένειά μας.

«Το να ζούμε με αυτή την εκκρεμότητα γύρω από τις εστίες, τις παραλλαγές, της εκθέσεις και τις ασθένειες εστιών μπορεί να αισθανόμαστε ότι μας συντρίβει καθώς χρειαζόμαστε συνεχώς να αξιολογούμε τον κίνδυνο, να αξιολογούμε τις περιστάσεις μας και να κάνουμε αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή», δηλώνει η Μαντελίν Λούκας, θεραπεύτρια και υπεύθυνη κλινικού περιεχομένου στο Real, μια ψηφιακή πλατφόρμα ψυχικής υγείας και θεραπείας.

Να μην ξεχνάμε να κοιτάμε τον εαυτό μας και να δίνουμε προτεραιότητα στο να αισθανόμαστε καλά ενώ απορροφούμε όλες αυτές τις πληροφορίες. Εάν αισθανόμαστε πελαγωμένοι, ας κάνουμε ένα διάλειμμα για να ανακατευθύνουμε την ενέργειά μας αλλού κάνοντας μια βόλτα ή τηλεφωνώντας σε έναν φίλο, λέει η Λούκας.

Ας είμαστε προσεκτικοί ως προς την συνολική έκθεσή μας σε ειδήσεις γύρω από τον κορονοϊό

Εκτός από το να έχουμε επαφή με τις τοπικές οδηγίες, μπορεί να είναι χρήσιμο να μάθουμε άλλες βασικές πληροφορίες, όπως πολιτικές κλεισίματος σχολείων, ταξιδιωτικές οδηγίες και συστάσεις για τεστ. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να μας βοηθήσουν να πάρουμε αποφάσεις με τις οποίες αισθανόμαστε άνετα για εμάς και την ασφάλεια της οικογένειάς μας, λέει η Χεκιγιάν.

Ενώ παραμένουμε ενημερωμένοι, ας κατανοήσουμε ότι είναι οκ να παραλείπουμε ή να παίρνουμε αποστάσεις από περιεχόμενο που θεωρούμε ιδιαίτερα ενοχλητικό ή ότι μας ενεργοποιεί πάρα πολύ. Το να θέσουμε έγκαιρα όρια θα μας βοηθήσει να περιορίσουμε την έκθεσή μας στα ανησυχητικά πρωτοσέλιδα που σχετίζονται με την COVID.

«Ας διαθέσουμε λίγο χρόνο σχετικά με τις παραμέτρους γύρω από τη συναισθηματική μας ικανότητα (να αντέξουμε) το περιεχόμενο ειδήσεων», λέει η Νέιλαχ Γουόρεν, θεραπεύτρια και υπεύθυνη κλινικού περιεχομένου στη Real. «Ίσως αυτό σημαίνει ότι αφιερώνουμε μόνο 20 λεπτά παρακολουθώντας ειδήσεις στην τηλεόραση ή διαβάζοντας μόνο δύο άρθρα την ημέρα».

Ας κρατήσουμε λίγο χώρο για να εστιάσουμε στα θετικά

Είναι σύνηθες οι ειδήσεις να επικεντρώνονται στον καταστροφικό αντίκτυπο της πανδημίας, που μπορεί να υποδαυλίσει φόβο και αδυναμία. Αν και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την πραγματικότητα όλων των όσων συμβαίνουν, μπορεί να μας βοηθήσει (το) να είμαστε πιο επιλεκτικοί σχετικά με την κατανάλωση πολυμέσων και να περιβαλλόμαστε με αναζωογονητικές, βασισμένες σε λύσεις, ιστορίες που μας προσφέρουν χαρά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να εστιάσουμε σε ιστορίες ανάκαμψης για να προωθήσουμε τη θετικότητα και την ελπίδα.

Η εύρεση μιας ισορροπίας μεταξύ της ενημέρωσης και του να μην νιώσουμε συντετριμμένοι από τις ειδήσεις μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά πράγματα όπως ο καθορισμός ορίων και τα διαλείμματα μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και την ευημερία μας προς το καλύτερο.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ

LOADINGERROR LOADING