ΑΠΘ: Συμβολικός αποκλεισμός εισόδων από φοιτητές - Ένταση με διέλευση ταξί

Ενόψει της ψήφισης του ν/σ του υπ. Παιδείας - Η κινητοποποίηση θα ολοκληρωθεί στις 12 το μεσημέρι.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Σε συμβολικό αποκλεισμό κεντρικών εισόδων προς την Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και την είσοδο στην οδό Εθνικής Αμύνης, στην παλιά Φιλοσοφική Σχολή και την Πολυτεχνική προχώρησαν φοιτητές του ΑΠΘ στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει και τη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Από νωρίς το πρωί, οι φοιτητές, κρατώντας πανό που αναγράφουν συνθήματα κατά της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, συγκεντρώθηκαν μπροστά από τις μπάρες ελέγχου της διόδου οχημάτων από τον κεντρικό δρόμο του campus, στο ύψος των οδών Εγνατίας αλλά και Αγίου Δημητρίου, καθώς και σε εισόδους περιμετρικά του πανεπιστημίου.

Η κινητοποποίηση θα ολοκληρωθεί στις 12 το μεσημέρι, οπότε οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης, με σημείο συγκέντρωσης την πλατεία Καμάρας και πιθανή κατάληξη το ΥΜΑΘ.

Δεν επέτρεψαν τη διέλευση σε ταξί με επιβάτες μητέρα με το μωρό της

Ένταση σημειώθηκε πριν λίγο στο campus του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όταν ένας οδηγός ταξί προσπάθησε να σπάσει τον συμβολικό αποκλεισμό των φοιτητών του Ιδρύματος και να οδηγήσει μέσα από τον χώρο του Πανεπιστημίου.

Μέλη φοιτητικών συλλόγων, που έχουν κλείσει από το πρωί συμβολικά την είσοδο στο campus τον εμπόδισαν και τότε αυτός τους φώναξε να αποχωρήσουν, για να περάσει το ταξί στο οποίο επέβαινε μία μητέρα με το μωρό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδηγός του ταξί επιχείρησε να ξεκινήσει το σταματημένο όχημα με κίνδυνο να παρασύρει τους φοιτητές που βρισκόταν στο σημείο, αλλά αυτοί δεν μετακινήθηκαν και έτσι έκανε αναστροφή και αποχώρησε, με τη μητέρα να συνεχίζει πεζή μαζί με το παιδί της.

Συμβολική κατάληψη και στο ΕΚΠΑ

Συμβολική κατάληψη πραγματοποιούν αυτή την ώρα φοιτητές στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ. Φοιτητές του Πανεπιστημίου, εργαζόμενοι και φορείς του ιδρύματος, όπως και φοιτητές από φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας, ενώνουν τις φωνές τους. Παράλληλα, έχουν κρεμάσει και μια σημαία της Παλαιστίνης και φωνάζουν συνθήματα κατά του πολέμου.

Πανελλαδικό συλλαλητήριο την Παρασκευή

Σειρά έχει, την Παρασκευή, το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι, στις 12:00 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Εκεί θα βρίσκονται και οι μαθητές. Μαζί τους διαδηλώνουν και οι καθηγητές, με το ΔΣ της ΟΛΜΕ να προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας από 8:00 έως 11:00 π.μ. συμπληρωματικά στη στάση εργασίας (από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου) που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τη Μέρα της Γυναίκας.

Σε στάση εργασίας σήμερα και 24ωρη απεργία την Παρασκευή προχωρούν οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια. Η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού τους (ΟΔΠΤΕ) σημειώνει στο κάλεσμά της: «Δεν ανεχόμαστε η μόρφωση να είναι εμπόρευμα. Λέμε ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ΟΧΙ στη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων σαν επιχειρήσεις».

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχει δηλώσει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας της ΑΔΕΔΥ.

Κινητοποιήσεις την ίδια μέρα διοργανώνουν εργατικά και εκπαιδευτικά σωματεία σε αρκετές πόλεις, ενώ φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να κατέβουν αύριο στην Αθήνα, για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό εκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή