Αρχαίοι Ρωμαίοι: Τα μέτρα που έπαιρναν προκειμένου οι νεκροί να παραμείνουν στον κόσμο των νεκρών

Βρήκαν 41 σπασμένα και λυγισμένα καρφιά, εκ των οποίων τα 25 ήταν λυγισμένα σε γωνία 90° με τις κεφαλές τους να έχουν αφαιρεθεί.
.
.
Sagalassos Archaeological Research Project (KU Leuven)

Αρχαιολόγοι ερευνώντας αρχαίους ρωμαϊκούς τάφους προχώρησαν σε μια συναρπαστική διαπίστωση: δεκάδες λυγισμένα καρφιά συγκρατούσαν τα λείψανα στη θέση τους. Τι εξυπηρετούσε, όμως, αυτή η ταφική πρακτική;

Ο ασυνήθιστος τάφος βρέθηκε στη θέση Σαγαλασσός στη νοτιοδυτική Τουρκία και χρονολογείται μεταξύ 100-150 μ.Χ., είχε 41 λυγισμένα καρφιά διάσπαρτα στις άκρες της πυράς αποτέφρωσής του.

Το άτομο - ένας ενήλικος άνδρας - αποτεφρώθηκε και θάφτηκε στο ίδιο μέρος, μια ασυνήθιστη πρακτική στη ρωμαϊκή εποχή, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 21 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Antiquity.

Μέσα στον τάφο υπήρχε ένα νόμισμα του 2ου αιώνα, διάφορα κεραμικά αγγεία του 1ου αιώνα, δύο τεφροδόχους από φυσητό γυαλί και ένα άγνωστο οστέινο αντικείμενο.

Αυτό που τράβηξε την προσοχή των επιστημόνων, όμως, ήταν τα 41 σπασμένα και λυγισμένα καρφιά, εκ των οποίων τα 25 ήταν λυγισμένα σε γωνία 90° με τις κεφαλές τους να έχουν αφαιρεθεί και τα υπόλοιπα 16 επίσης λυγισμένα, αλλά άθικτα.

«Η ταφή έκλεισε με όχι έναν, ούτε δύο, αλλά τρεις διαφορετικούς τρόπους που μπορούν να γίνουν κατανοητοί ως απόπειρες προστασίας των ζωντανών από τους νεκρούς - ή το αντίστροφο», είπε ο συγγραφέας της μελέτης Γιόχαν Κλέις αρχαιολόγος στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Λουβέν στο Βέλγιο στο Live Science.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Σαγαλασσού καταλήφθηκε από τον πέμπτο αιώνα π.Χ. έως τον 13ο αιώνα μ.Χ. και μπορεί να υπερηφανεύεται για πολυάριθμα δείγματα αρχιτεκτονικής της ρωμαϊκής εποχής, όπως ένα θέατρο και ένα συγκρότημα λουτρών.

Μετά από περαιτέρω έρευνες, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα καρφιά δεν προέρχονταν από το φέρετρο ούτε χρησιμοποιήθηκαν για κάποιον άλλο τεχνικό λόγο, οδηγώντας έτσι στο συμπέρασμα ότι τα καρφιά είχαν αφεθεί σκόπιμα πίσω ως ένα είδος «μαγικού φράγματος».

Ο Μάρκο Μιλέλλα, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, δήλωσε στο Live Science ότι συμφωνεί με το συμπέρασμα, δεδομένου ότι καρφιά έχουν βρεθεί στο παρελθόν σε νεκροταφεία της Δυτικής Ευρώπης τον πρώτο και τον δεύτερο αιώνα.

Βρίσκει ενδιαφέροντα τον τρόπο με τον οποίο σφραγίστηκαν τα λείψανα, σημειώνοντας ότι τα καρφιά θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ, τόσο για να εμποδίσουν τους νεκρούς να αναστηθούν, αλλά και ως φυλαχτά για την προστασία των νεκρών ή και τα δύο.

Δημοφιλή