Αριστούργημα φιλικό στο περιβάλλον το κέντρο υγρού στίβου για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 φιλοδοξούν να είναι οι πιο «πράσινοι» στην ιστορία της διοργάνωσης.
instagram

Τα σχέδια για ένα ξύλινο συγκρότημα με πισίνες στο Παρίσι, το οποίο θα είναι ο μοναδικός μόνιμος χώρος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, έδωσαν στη δημοσιότητα το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο VenhoevenCS και το γαλλικό Ateliers 2/3/4/.

Ο κεντρικός χώρος, όπου και θα βρίσκονται οι πισίνες των αγώνων, θα καλυφθεί από μια ξύλινη οροφή η οποία θα εκτείνεται σε μήκος 80 μέτρων, αλλά κάθε δοκάρι θα έχει διάμετρο μόλις 50 εκατοστά.

«Η οροφή, με τα ξύλινα δοκάρια, μεγεθύνει τον χώρο χάρη στις δυναμικές καμπύλες που κάνουν το κέντρο να μοιάζει άνετο και ευάερο. Αυτή η οροφή που μοιάζει με γλυπτό, δίνει την αίσθηση ότι κινείται σαν να είναι ζωντανός οργανισμός» δήλωσαν οι αρχιτέκτονες του έργου.

Και οι δύο πλευρές του κτιρίου θα είναι επενδυμένες με ξυλεία -με σκίαστρο από ατσάλινη δομή που υποστηρίζει περσίδες από ξύλο, οι οποίες περικλείουν τους διάδρομους που θα περιλαμβάνουν καθίσματα.

VenhoevenCS

Μέσα στην κύρια αρένα, η πισίνα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ευέλικτη, με ένα κινητό φράγμα τοποθετημένο μεταξύ της αγωνιστικής πισίνας και της πισίνας κατάδυσης, έτσι ώστε τα μήκη των πισινών να μπορούν να αλλάξουν για διαφορετικά γεγονότα. Ολόκληρος ο χώρος θα φωτίζεται φυσικά αφού και οι δύο πλευρές του κτιρίου θα είναι από γυάλινους τοίχους, ο ένας εκ των οποίων θα βλέπει στο γειτονικό Stade de France.

Το κέντρο υγρού στίβου θα είναι ο χώρος όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες κολύμβησης, κατάδυσης και υδατοσφαίρισης, αποτελώντας την μόνη σημαντική εγκατάσταση που θα χτιστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, καθώς όλες οι άλλες εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν σε υπάρχοντες χώρους ή προσωρινές κατασκευές.

VenhoevenCS

Οι VenhoevenCS και Ateliers 2/3/4/ επέλεξαν να κατασκευάσουν το κέντρο από ξύλο, καθώς το υλικό έχει λιγότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με άλλα υλικά –όπως το σκυρόδεμα και ο χάλυβας– και το Παρίσι στοχεύει οι Ολυμπιακοί του 2024 να είναι από τους πιο «πράσινους» αγώνες στην ιστορία.

Σύμφωνα με τα στούντιο αρχιτεκτονικής, αυτό αποτελεί μέρος της προσπάθειας ενσωμάτωσης του κτηρίου στο γύρω πάρκο. Μετά τους αγώνες, η πισίνα θα ανοίξει εκ νέου ως δημόσια εγκατάσταση και θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τις διοργανώσεις εκδηλώσεων όπως το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης, όταν θα εισαχθούν προσωρινά καθίσματα.

VenhoevenCS
VenhoevenCS

Το γενικό σχέδιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, που σχεδιάστηκε από τους Populous και Egis, προβλέπει εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε όλη την πόλη.

Πηγή: www.dezeen.com