«Ασπίδες»: Ο απόπλους της φρεγάτας «Ύδρα» για την Ερυθρά Θάλασσα σε φωτογραφίες

Η φρεγάτα απέπλευσε από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας τη Δευτέρα.
.
.
ΥΠΕΘΑ

Απέπλευσε το βράδυ της Δευτέρας από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας η φρεγάτα «Ύδρα», προκειμένου να συμμετάσχετι στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» (EUNAVFOR ASPIDES) για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η επιχείρηση εγκρίθηκε και επίσημα από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 19 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται πως διοικητής επιχείρησης ορίστηκε ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, ενώ το επιχειρησιακό στρατηγείο της επιχείρησης θα βρίσκεται στη Λάρισα. Η Ιταλία θα έχει την ευθύνη για το επιχειρησιακό κομμάτι της αποστολής εν πλω.

Η ελληνική φρεγάτα θα είναι το παλαιότερο σκάφος του ευρωπαϊκού στολίσκου της αποστολής, και, πέραν των δικών της δυνατοτήτων προστασίας, θα βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» αεράμυνας άλλου σκάφους, ευρωπαϊκού ή μη: Υπενθυμίζεται πως στην περιοχή λαμβάνει χώρα και η επιχείρηση Prosperity Guardian, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, με την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» να έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα.

Η φρεγάτα «Ύδρα», κλάσης ΜΕΚΟ 200 ΗΝ, είναι η πρώτη φρεγάτα του τύπου, καθελκύστηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας τον Ιούνιο του 1991 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τον Οκτώβριο του 1992.

Ο οπλισμός της περιλαμβάνει ένα πυροβόλο 5 ιντσών/ 54, δύο συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx, 8 κατευθυνόμενους αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon, 16 κατευθυνόμενα βλήματα ESSM για χρήση κατά εναερίων απειλών και 2 τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mk32, καθώς και συστήματα αντιμέτρων και ηλεκτρονικού πολέμου και ελικόπτερο.

.
.
ΥΠΕΘΑ
.
.
ΥΠΕΘΑ
.
.
ΥΠΕΘΑ
.
.
ΥΠΕΘΑ
.
.
ΥΠΕΘΑ
.
.
ΥΠΕΘΑ
.
.
ΥΠΕΘΑ
.
.
ΥΠΕΘΑ

Δημοφιλή