Αγροτικές κινητοποιήσεις: Επιστολή με αιτήματα στον πρωθυπουργό, εντείνονται τα μπλόκα

Η κυβέρνηση ζητά διάλογο με ανοιχτούς δρόμους.
.
.
Eurokinissi

Επιστολή με αιτήματα έστειλαν στο γραφείο του πρωθυπουργού οι αγρότες το βράδυ της Τετάρτης, ενώ παράλληλα εντείνονται και ενισχύονται τα μπλόκα. Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να καλεί σε διάλογο με ανοιχτούς δρόμους.

Τα αιτήματα αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και έργα υποδομών για την αντιπλημμυρική θωράκιση. Υπάρχει επίσης παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, όπου ζητείται να κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα αποστράγγισης των παρακαρλίων χωριών και χωραφιών που έχουν πλημμυρίσει. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή λήγει η διορία που έχουν δώσει για να μην κατέβουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα.

Οι αγρότες των μπλόκων της δυτικής Μακεδονίας αποφάσισαν ωριαίους αποκλεισμούς δρόμων: Την Πέμπτη αναμένεται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εγνατίας οδού από 15:30-16:30 στα Γρεβενά στον κόμβο της Μυρσίνης, της επαρχιακής οδού Κοζάνης- Φλώρινας στον κόμβο Φιλώτα, από 16:00 με 17:00, ενώ αποφασίστηκε και το κλείσιμο του τελωνείου Καστοριάς στις 12 το μεσημέρι. Την Παρασκευή θα προχωρήσουν σε κλείσιμο των συνόρων Φλώρινας- Βόρειας Μακεδονίας για 4 ώρες. Από τις 4 ως τις 6 την Πέμπτη αναμένεται δίωρος συμβολικός αποκλεισμός της οδού μπροστά από τον κόμβο του Φιλώτα Φλώρινας. Στην Καρδίτσα έχει διοργανωθεί στις 18.30 την Παρασκευή μεγάλο συλλαλητήριο.

Τα αιτήματά τους έχουν ως εξής:

 • Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

 • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου

 • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα

 • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

 • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

 • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

 • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.

 • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής

 • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας

Παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία

 • Ζητείται να κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής

 • Ζητείται να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.

 • Να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 Euro στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν.

 • Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).

 • Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.

 • Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας

 • Άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

 • Αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Δημοφιλή