Χονγκ Κονγκ: Σκέψεις για απομόνωση λόγω κορονοϊού ως το 2024

Κατάφερε να διατηρήσει τον ιό υπό έλεγχο για μεγάλο μέρος του 2021, αλλά τώρα έχει γίνει ένα από τα πιο απομονωμένα μέρη του κόσμου.
Tyrone Siu via Reuters

Το Χονγκ Κονγκ μπορεί να ανοίξει ξανά μόνο στις αρχές του 2024 λόγω των αυστηρών πολιτικών του για την COVID-19, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσουν μαζική έξοδο ξένων εταιρειών και προσωπικού και να θέσει σε κίνδυνο τον ρόλο του ως χρηματοοικονομικού κόμβου.

Η περιορισμένη αποτελεσματικότητα των τοπικά αναπτυγμένων εμβολίων αναγκάζει την ηπειρωτική Κίνα να διατηρήσει αυστηρούς περιορισμούς στα ταξίδια, ανέφερε το τοπικό παράρτημα του Ευρωπαϊκού Επιμελητηρίου Εμπορίου στο προσχέδιο της έκθεσής του.

Το πιο πιθανό σενάριο για το Χονγκ Κονγκ είναι να μην ξανανοίξει τα σύνορά του έως ότου η Κίνα διαθέσει το mRNA εμβόλιό της στα 1,4 δισεκατομμύρια του πληθυσμού της, κάτι που θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2023 ή τις αρχές του 2024.

Ενώ το Χονγκ Κονγκ κατάφερε να διατηρήσει τον ιό υπό έλεγχο για μεγάλο μέρος του 2021, έχει γίνει ένα από τα πιο απομονωμένα μέρη του κόσμου λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και των διαδοχικών lockdown.

Στην πρώην βρετανική αποικία σημειώθηκε νέο ένα κύμα λοιμώξεων τον Ιανουάριο.

Αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, το Χονγκ Κονγκ θα μπορούσε να χάσει την απήχησή του ως διεθνούς επιχειρηματικού κόμβου καθώς και τη δυνατότητά του να συνεισφέρει στην οικονομία της Κίνας.

Η αποχώρηση διεθνών ταλέντων θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει τη δυνατότητα της πόλης να διατηρήσει τα πανεπιστήμια παγκόσμιας κλάσης που διαθέτει.

Σε αντίθεση με την ηπειρωτική χώρα, το Χονγκ Κονγκ εξαρτάται από επαγγελματίες ταξιδιώτες και εισαγόμενα αγαθά.

Ο ρόλος του ως ένας από τους κύριους κόμβους μεταφόρτωσης και επιβατών παγκοσμίως έχει περιοριστεί δραστικά από τους αυστηρούς περιορισμούς στις πτήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ λίγα άτομα επιτρέπεται να προσγειωθούν και σχεδόν κανείς δεν επιτρέπεται να διέρχεται από εκεί.

Αντίθετα, ο αντίπαλος οικονομικός κόμβος της Σιγκαπούρης έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών ελέγχων.

Μόνο περίπου το 70% των ανθρώπων στο Χονγκ Κονγκ έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σε σύγκριση με το 91% της Σιγκαπούρης. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι του Χονγκ Κονγκ δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ενα από τα μετριοπαθή σενάρια είναι η πιθανότητα ανεξέλεγκτου ξεσπάσματος της επιδημίας στην ηπειρωτική χώρα, που θα οδηγήσει στο σφράγισμα των συνόρων του Χονγκ Κονγκ με την Κίνα αλλά το άνοιγμά τους ξανά για τον υπόλοιπο κόσμο.

Ενα άλλο σενάριο είναι ένα ανεξέλεγκτο ξέσπασμα στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο θα καθιστούσε άνευ σημασίας τυχόν πρόσθετους περιορισμούς. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έως και 20.000 θανάτους ηλικιωμένων.

Το επιμελητήριο έκανε συστάσεις προς την τοπική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης των εμβολιασμών και της συντόμευσης της καραντίνας από 21 ημέρες σε 7 έως 14 ημέρες, κάτι που θα ευχαριστούσε τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα.

Οι ξένες επιχειρήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για την πιθανότητα το Χονγκ Κονγκ να είναι «ημίκλειστο» για διεθνή ταξίδια τους επόμενους 12-36 μήνες.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα