Χορεύτριες στριπτιτζάδικου στο Λος Άντζελες ίδρυσαν το μοναδικό στις ΗΠΑ σωματείο εργαζομένων

Μετά από αγώνα 15 μηνών και υπό αφόρητες πιέσεις από την διοίκηση του καταστήματος. Τα δάκρυα χαράς μετά την ψηφοφορία και η υπέροχη ανάρτηση στο Twitter.
Οι κινητοποιήσεις εργαζόμενων χορευτριών του Star Garden Topless Dive Bar είχαν αρχίσει από το 2022.
Οι κινητοποιήσεις εργαζόμενων χορευτριών του Star Garden Topless Dive Bar είχαν αρχίσει από το 2022.
Francine Orr via Getty Images

Χορεύτριες σε στριπτιτζάδικο στο Λος Άντζελες σχημάτισαν το μοναδικό σήμερα στις ΗΠΑ σωματείο εργαζόμενων στον συγκεκριμένο κλάδο και μάλιστα μετά από έναν πολύμηνο αγώνα και σφοδρή συγκρουση με την διοίκηση του καταστήματος.

Οι χορεύτριες στο Star Garden Topless Dive Bar στο Βόρειο Χόλιγουντ ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της σύστασης σωματείου κορυφώνοντας μια προσπάθεια 15 μηνών και αφού κατάφεραν να κάνουν τους ιδιοκτήτες, που τις εμπόδιζαν με κάθε τρόπο, να αποσύρουν τις ενστάσεις τους.

Οι εργαζόμενες αγωνίζονται για καλύτερες αμοιβές και επιδόματα, υγειονομική περίθαλψη και ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας.

Και οι 17 ψήφισαν υπέρ της σύστασης του σωματείου ενώ η όλη διαδικασία επιτηρείτο από Εθνικό Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων (NLRB).

Tο δε κλίμα κατά την ψηφοφορία και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ήταν πολύ φορτισμένο συναισθηματικά όπως αναφέρει το BBC. Συγκεκριμένα, μετά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, αρκετές επευφημούσαν και έκλαιγαν.

″Το NLRB μόλις μέτρησε τις ψήφους μας και είναι επίσημο!! Συνδικαλιστήκακε!! Τα καταφέραμε!!” έγραφαν αμέσως μετά οι χορεύτριες στο Twitter.

Αυτομάτως το σωματείο βάσης εντάχθηκε στο Actor’s Equity Association, ένα συνδικάτο για εργαζόμενους στον χώρο της ψυχαγωγίας που εκπροσωπεί πάνω από 51.000 άτομα.

Francine Orr via Getty Images
via Associated Press

″Οι στρίπερ είναι live διασκεδαστές. Ενώ ορισμένα στοιχεία της δουλειάς τους είναι μοναδικά, είναι ουσιαστικά καλλιτέχνες, performers και έχουν πολλά κοινά με άλλα μέλη του Equity που χορεύουν για να ζήσουν”, δήλωσε η πρόεδρος του Actors’ Equity, Kate Shindle. ”Κάθε εργαζόμενος που θέλει ένα σωματείο αξίζει ένα σωματείο”.

Η Actors’ Equity είπε ότι η προσπάθεια για συνδικαλιστική οργάνωση στο Star Garden ήρθε μετά από κακοποίηση χορευτριών από πελάτες και μετά από αντίποινα της διοίκησης όταν οι εργαζόμενες διαμαρτύρονταν ή διεκδικούσαν οτιδήποτε.

Αν και το σωματείο των 17 χορευτριών του Star Garden σήμερα το μόνο για τόπλες χορεύτριες στις ΗΠΑ, δεν είναι το πρώτο, σύμφωνα με το NLRB. Το 1997, οι εργαζόμενες στο Lusty Lady στο Σαν Φρανσίσκο σχημάτισαν την Ένωση Exotic Dancers η δράση του τερματίστηκε το 2013.

Francine Orr via Getty Images
Francine Orr via Getty Images