ΔΙΕΘΝΕΣ
21/08/2019 14:34 EEST

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα Συρίας- Τουρκίας

Λόγω της προέλασης των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

ASSOCIATED PRESS

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει στα σύνορα Συρίας- Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο συριακός στρατός προελαύνει περαιτέρω στο τελευταίο μεγάλο προπύργιο της αντιπολίτευσης, ανέφεραν κάτοικοι, οργανώσεις δικαιωμάτων και πηγές της αντιπολίτευσης την Τετάρτη.

Οι άνθρωποι αυτοί εγκατέλειψαν το Μααράτ αλ Νουμάν, μια μεγάλη πόλη στην επαρχία Ιντλίμπ που αποτελούσε καταφύγιο για οικογένειες οι οποίες είχαν φύγει από περιοχές που ελέγχονταν προηγουμένως από αντάρτες, καθώς η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία επίθεση έχει φέρει τις κυβερνητικές δυνάμεις κοντά στην κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Χαν Σεϊχούν, που βρίσκεται νοτιότερα.

Σύμφωνα με διασώστες, περίπου 60.000 άνθρωποι έχουν φύγει από την πόλη τις τέσσερις τελευταίες ημέρες και μόνο.

Την Τρίτη, ρωσικά και συριακά αεροσκάφη ενέτειναν τους βομβαρδισμούς σε χωριά και κωμοπόλεις γύρω από τη Μααράτ αλ Νουμάν, με το νοσοκομείο αλ Ράχμα, που βρίσκεται στην περιοχή, να έχει χτυπηθεί, είπαν κάτοικοι.

Οι αντάρτες παραδέχονται πως οι περισσότεροι από τους μαχητές τους έχουν φύγει από το Χαν Σεϊχούν, αλλά εξακολουθούν να αντιστέκονται στον συριακό στρατό, που έχει δημιουργήσει προγεφύρωμα στην πόλη.

Κρατικά ΜΜΕ, μεταδίδοντας από τα περίχωρα του Χαν Σεϊχούν την Τρίτη, ανέφεραν ότι κυβερνητικές δυνάμεις μάχονταν εναντίον ανταρτών, αλλά έχουν επεκτείνει την προέλασή τους και έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους έναν αυτοκινητόδρομο που διέρχεται μέσα από την πόλη.

Η κατάληψη του Χαν Σεϊχούν θα ήταν σημαντικό κέρδος για τη Μόσχα και τον σύμμαχό της στα βορειοδυτικά, όπου η Ρωσία βοήθησε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να αντιστρέψει την πορεία του πολέμου εναντίον των ανταρτών στον οκταετή πόλεμο.

Η Ρωσία έχει δώσει σημαντικό βάρος στη συγκεκριμένη εκστρατεία, η οποία άρχισε στα τέλη του Απριλίου, πραγματοποιώντας χιλιάδες επιδρομές και πλήγματα στην ανταρτοκρατούμενη βόρεια Χάμα και τη νότια Ιντλίμπ, στο πλαίσιο αυτού που δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές και στελέχη της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν στρατηγική «καμμένης γης».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επιβεβαίωσε την Τρίτη πως η Ρωσία είχε στρατιωτικό προσωπικό στην Ιντλίμπ, όπως μετέδωσε το Interfax.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο παρελθόν είχαν υποβαθμίσει τον ρόλο τους στην εν λόγω εκστρατεία, χρησιμοποιώντας μισθοφόρους και ειδικές δυνάμεις και διευθύνοντας μάχες, σύμφωνα με πηγές σε δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Μετά από μήνες αδιεξόδου, η Ρωσία ενέτεινε τις επιδρομές της τις τελευταίες 10 ημέρες, αλλάζοντας δραματικά την κατάσταση στο έδαφος.

Εκατοντάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 400.000 έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με γιατρούς, ΜΚΟ και τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Μόσχα και η Δαμασκός αρνούνται πως βομβαρδίζουν αδιακρίτως περιοχές αμάχων και υποστηρίζουν ότι μάχονται εναντίον τζιχαντιστών.

Sponsored Post