Δημιουργικός σχεδιασμός και «ρομπότ»

Δημιουργικός σχεδιασμός και «ρομπότ»
PhonlamaiPhoto via Getty Images

Θεωρητικά, διαβάζετε αυτό το άρθρο, επειδή εργάζεστε στον τομέα δημιουργικού σχεδιασμού. Πιθανόν να ακούτε συχνά-πυκνά για σενάρια περί ρομποτικής αντικατάστασης της φυσικής δραστηριότητας των ανθρώπων σε διάφορους τομείς εργασίας.

Ο σκοπός αυτού του άρθρου, δεν είναι να σας απαντήσει θετικά ή αρνητικά σχετικά με το εάν τα ρομπότ ήρθαν και για «εσάς». Άλλωστε, μια τέτοια απάντηση δεν μπορεί να δοθεί. Μπορούν ωστόσο, να αναλυθούν οι παράγοντες της. Παρακάτω, θα σας εξηγήσω τους λογούς για τους οποίους πιστεύω πως αυτό είναι εφικτό να συμβεί, αλλά παράλληλα και ανέφικτο.

Γιατί δεν πρέπει να φοβάσαι τα ρομπότ:

Ενώ η αυτοματοποίηση πολλών διαδικασιών είναι αναπόφευκτη σε όλους τους κλάδους, ο δημιουργικός τρόπος σκέψης και ο ρόλος του ατόμου που σχετίζεται με αυτόν είναι αναντικατάστατος.

Γιατί δεν πρέπει να φοβούνται τα ρομπότ εσένα:

Τι έχετε να φοβηθείτε όταν δεν υπάρχει περιθώριο λάθους;

Τι θα γίνει με τον ρολό μου σαν designer:

Ήδη, πολλές πτυχές του ρόλου σας, έχουν αυτοματοποιηθεί και θα συνεχίσουν να αυτοματοποιούνται, μέχρι ο ρόλος σας να εξελιχθεί σε κάτι εξ ολοκλήρου διαφορετικό.

Η δική μου, γενικευμένη θεωρία για το μέλλον του σχεδιασμού:

Σε μερικά έτη, όχι μόνο θα δουλεύετε σε συνεργασία με ρομπότ, αλλά θα διασκεδάζετε αφάνταστα, ένα φοβερό και αλάνθαστο workflow, χωρίς να έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Τα χεριά σας, θα λύνονται από αυτοματοποιημένες διαδικασίες που δεν θα χρειάζονται την αναγκαία συμβολή ανθρωπίνου παράγοντα.

Βέβαια, υπάρχουν και πράγματα τα όποια δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθούν. Το βασικότερο αυτών, είναι η ικανότητα σας να αντιλαμβάνεσαι τα συναισθήματα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα σου.

Η δύναμη της έμφυτης ικανότητας, του να εξετάζετε ένα έργο από διαφορετικές οπτικές γωνίες και να προβλέπετε παγίδες που βασίζονται σε ανθρώπινα πρότυπα, είναι αυτή που σας «κάνει» σχεδιαστές και παράλληλα, το βασικό σας όπλο, το οποίο δεν θα αποκτήσει ποτέ ένα ρομπότ, γιατί δεν μπορεί να σκεφτεί με την καρδιά, όπως κάνετε εσείς.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε πως οι καιροί έχουν αλλάξει. Τα επόμενα χρόνια, όπως όλα δείχνουν, οι σχεδιαστές θα αρχίσουν να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο σε εργασίες οπτικής σχεδίασης. Τα layouts, οι παλέτες, η τυπογραφία, τα λογότυπα αλλά ακόμη και τα illustrations, είναι υπηρεσίες που ήδη παρέχονται από τεχνητή νοημοσύνη σε πιλοτικό επίπεδο και γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Όταν τα AI tools χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά σε ένα workflow σχεδίασης, μπορούν να επιταχύνουν φοβερά, την φάση οπτικού σχεδιασμού ενός έργου.

Είναι προσωπική σας ευθύνη και πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτά τα εργαλεία, σαν μία «ανώτερη κατανόηση» στη θεωρία του σχεδιασμού, ώστε να διασφαλίσετε ότι η ποιότητα των αποτελεσμάτων, όχι μόνο διατηρείται, αλλά βελτιώνεται συνεχώς. Με αυτό τον τρόπο, η τεχνολογία ωριμάζει, έχετε προσωπική αυτοεξέλιξη, ενώ μαθαίνετε από τα λάθη σας, ολοένα και περισσότερα πράγματα.

Τα ρομπότ ήρθαν λοιπόν, αλλά δεν ήρθαν για «εσάς». Τα ρομπότ ήρθαν για να σας βοηθήσουν και δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα, εκτός εάν δεν είστε θετικοί σε νέες τεχνολογίες / βοηθήματα για έναν καλύτερο και περισσότερο δημιουργικό κόσμο σε επαγγελματικό & προσωπικό επίπεδο.