CULTURE
14/11/2018 20:54 EET

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ρεπερτόριο με ορίζοντα διετίας

Γιώργος Κιμούλης, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Νικαίτη Κοντούρη, Ρούλα Πατεράκη, Έφη Θεοδώρου, Δημήτρης Λιγνάδης, Άρης Μπινιάρης σκηνοθετούν στο ΔΘΠ

Ρεπερτόριο με ορίζοντα διετίας -και μία dream team σκηνοθετών, Γιώργος Κιμούλης, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Νικαίτη Κοντούρη, Ρούλα Πατεράκη, Έφη Θεοδώρου, Δημήτρης Λιγνάδης, Άρης Μπινιάρης- συνεργασίες με πολιτιστικά ιδρύματα και δράσεις με κοινωνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. 

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την επικείμενη έναρξη των παραστάσεων και των δράσεων του ΔΘΠ, αλλά και την ανακοίνωση του ρεπερτορίου 2019-2020, ο δήμαρχος Πειραιάς Γιάννης Μώραλης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΘΠ Νίκος Διαμαντής έκαναν λόγο για κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στενής συνεργασίας.

Μώραλης: Εξορθολογίσαμε οικονομικά το Δημοτικό Θέατρο 

Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης «... στην τελευταία συνέντευξη Τύπου για τη σημερινή δημοτική αρχή», όπως είπε, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι «το Δημοτικό Θέατρο έχει μπει στο χάρτη των μεγάλων θεάτρων, έχει γίνει επίκεντρο πολιτισμού, υλοποιούνται συνέργειες με πολλούς φορείς» -αναφέροντας το Ίδρυμα Νιάρχος, το Ίδρυμα Λάτση, το Ίδρυμα Λασκαρίδη, όπως και τρία ευρωπαϊκά προγράμματα- και σημείωσε πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει επέλθει ισορροπία στα οικονομικά του θεάτρου. «Εξορθολογίσαμε οικονομικά το Δημοτικό Θέατρο, που κόστιζε πάρα πολλά χρήματα, καταφέραμε να φέρουμε μια σχετική ισορροπία, να αυξάνονται να έσοδα, να έχουν μειωθεί τα έξοδα» προσθέτοντας με νόημα «δεν χρειαζόμαστε δώρα από τον οποιονδήποτε πρωθυπουργό», καθώς υπάρχει σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής και συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης 

Διαμαντής: Ένα μοντέλο συλλογικού ουμανισμού 

Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής Νίκος Διαμαντής, ανακοίνωσε το ρεπερτόριο κάνοντας λόγο για «μια φιλοσοφία συμμετοχικού ουμανισμού» την οποία το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά «προτείνει και ως μοντέλο διαχείρισης στον χώρο του πολιτισμού», σημειώνοντας ότι, στο επίκεντρο του προγράμματος είναι ο λόγος, το κείμενο, γεγονός που υπογραμμίζεται τόσο από το Φεστιβάλ Νεοελληνικού Έργου που συνεχίζεται για τρίτη χρονιά (το οποίο την άνοιξη του 2020 θα είναι αφιερωμένο στο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη), όσο και τις συστηματικές αναθέσεις σε συγγραφείς, αλλά και την τριετή συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη, που μόλις ξεκίνησε. 

Σεζόν 2018 - 2019 

Κεντρική Σκηνή

«Θείος Βάνιας» του Άντον Τσέχωφ, σκηνοθεσία Γιώργος Κιμούλης

«Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ, σκηνοθεσία Κατερίνα Ευαγγελάτου 

«Ο Κύκλος του Έρωτα» (Το Γαϊτανάκι) του Άρθουρ Σνίτσλερ, σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος 

«Ρένα» του Αύγουστου Κορτώ, σκηνοθεσία Νικαίτη Κοντούρη 

Παιδική Σκηνή

«Ο μικρός Amadeus» (Το παιδί θαύμα) του Μάκη Καραχάλιου, σκηνοθεσία Ρέινα Εσκενάζυ.

 Φουαγιέ 

«Κούκλες» βασισμένο στο «Κουκλόσπιτο» του Ίψεν, σκηνοθεσία Νικόλας Ανδρουλάκης

 «Πεθαίνω σαν χώρα» του Δημήτρη Δημητριάδη, σκηνοθεσία Ρούλα Πατεράκη -το έργο θα παρουσιαστεί τρεις φορές. 

«Με μια αναπνοή», ένα ποιητικό αφήγημα σε δύο μέρη με την Όλια Λαζαρίδου και τον Νίκο Ξυδάκη

«Πασχαλινές ιστορίες» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τον Άρη Ρέτσο.  

Κατερίνα Ευαγγελάτου (επιστρέφει με τον «Βόυτσεκ»), Υρώ Μανέ (πρωταγωνιστεί στο έργο του Αύγουστου Κορτώ «Ρένα», που θα ανέβει σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη), Νίκος Διαμαντής και Αντώνης Λουδάρος (πρωταγωνιστής στην παιδική παράσταση «Ο μικρός Amadeus», που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ)

Σεζόν 2019 - 2020

Κεντρική Σκηνή 

«Φαίδρα» του Ρακίνα, σκηνοθεσία Έφη Θεοδώρου, μετάφραση Στρατής Πασχάλης 

«Ο Χορός της Φωτιάς», μία μουσικοθεατρική παράσταση για την ελευθερία. Σκηνοθεσία Άρης Μπινιάρης, παίζουν Χρήστος Λούλης, Ιωάννα Παππά (Η διανομή δεν έχει ολοκληρωθεί)

«Μάκβεθ» του Σαίξπηρ, σκηνοθεσία Δημήτρης Λιγνάδης, παίζουν Δημήτρης Λιγνάδης, Μαρία Κίτσου (η διανομή δεν έχει ολοκληρωθεί).

«Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα, σκηνοθεσία Νίκος Διαμαντής, μετάφραση Νίκος Γκάτσος.

Φουαγιέ 

«Ινδονησιακή Ιστορία», 4 εποχές και 4 στοιχεία για τον Πειραιά του Μανώλη Τσίπου. 

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά  Γιώργος Γαβρίλης και η πρόεδρος του ΟΠΑΝ Σταυρούλα Αντωνάκου.

Το ΔΘΠ φιλοξενεί επίσης, έκθεση του Χρήστου Μποκόρου στο Φουαγιέ α′ ορόφου που θα εγκαινιαστεί στις 22 Νοεμβρίου μερικές ώρες πριν την πρεμιέρα του Θείου Βάνια με τον Γιώργο Κιμούλη

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ΕΔΩ