«Δεν θέλω να ακούσω ποτέ ξανά τους ABBA»: Πώς Ρώσοι βασάνισαν Βρετανό κρατούμενο με ποπ μουσική

Ο Πίνερ ήταν ανάμεσα σε δέκα ακόμη ξένους αιχμαλώτους πολέμου που απελευθερώθηκαν μετά τη μεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας.
via Associated Press

Ένας Βρετανός που αιχμαλωτίστηκε από Ρώσους ενώ πολεμούσε για τους Ουκρανούς ανέφερε τον βασανισμό του ακούγοντας, μεταξύ άλλων, συνεχόμενα τραγούδια των ABBA και της Cher.

Πρόκειται για τον Σον Πίνερ, 48 ετών, ο οποίος κατήγγειλε ότι άκουγε την εν λόγω ποπ μουσική 24 ώρες το 24ωρο ενώ οι Ρώσοι φέρονται σύμφωνα με τον ίδιο να τον υπέβαλαν και σε ηλεκτροσόκ.

Όσο βρισκόταν σε αιχμαλωσία, αναγκάστηκε να ακούει συνεχόμενα το soundtrack του Mamma Mia και του έδιναν μόνο μπαγιάτικο ψωμί και βρώμικο νερό, αναφέρει η Daily Telegraph.

Αφού καταδικάστηκε σε θάνατο τον Ιούνιο, μαζί με τον Βρετανό, Άιντεν Άσλιν, μεταφέρθηκαν σε νέα καταλύματα όπου τα μουσικά βασανιστήρια συνεχίστηκαν.
«Οι συνθήκες ήταν καλύτερες, αλλά εξακολουθούσαν να παίζουν μουσική. Αυτή τη φορά ήταν το Believe της Cher», είπε χαρακτηριστικά.

O Σον Πίνερ, o Άιντεν Άσλιν και ο Μαροκινός Σαντούν Μπραχίμ, πίσω από τα κάγκελα μιας αίθουσας δικαστηρίου στο Ντονέτσκ, στην περιοχή που βρίσκεται υπό έλεγχο της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ανατολική Ουκρανία, Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2022. Μετά από τη δίκη καταδικάστηκαν σε θάνατο.
O Σον Πίνερ, o Άιντεν Άσλιν και ο Μαροκινός Σαντούν Μπραχίμ, πίσω από τα κάγκελα μιας αίθουσας δικαστηρίου στο Ντονέτσκ, στην περιοχή που βρίσκεται υπό έλεγχο της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ανατολική Ουκρανία, Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2022. Μετά από τη δίκη καταδικάστηκαν σε θάνατο.
via Associated Press

«Είχαμε μαύρες μέρες, έκλαιγα πολύ. Έπρεπε να προσκολληθούμε σε κάποιο είδος ελπίδας και έτσι μπόρεσα και επέζησα», πρόσθεσε.

Ο Πίνερ ήταν ανάμεσα σε δέκα ακόμη ξένους αιχμαλώτους πολέμου που απελευθερώθηκαν μετά τη μεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας για συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

.
.
Foreign, Commonwealth & Development Office

Πλέον έχει επιστρέψει σπίτι του στο Πότον στη Μεγάλη Βρετανία: «Νόμιζα ότι θα πέθαινα. Ήταν επίγεια κόλαση. Οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν οι χειρότερες μέρες της ζωής μου. Δεν θέλω ποτέ ξανά να ακούσω ένα τραγούδι των ΑΒΒΑ ή να δω καρβέλι ψωμί. Είμαι τόσο τυχερός που βρίσκομαι στο σπίτι».

Ο συγκρατούμενος Άιντεν Άσλιν είπε για το πώς τον ξυλοκοπούσαν, τον μαχαίρωσαν και τον ανάγκασαν να ακούει σοβιετικά τραγούδια σε ένα μικρό κελί 24 ώρες την ημέρα.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έβγαινα ζωντανός», είπε.

Ο 28χρονος, με καταγωγή από το Νιούαρκ, εντάχθηκε στους πεζοναύτες της Ουκρανίας το 2018. Το τάγμα του παραδόθηκε κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μαριούπολης τον Απρίλιο, αφού τελείωσαν από τρόφιμα και πυρομαχικά.
Μεταφέρθηκε στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ, όπου ξυλοκοπήθηκε κατά τη διάρκεια μιας ανάκρισης πριν οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ανακοινώσουν τη σύλληψή του.

«Ο αξιωματικός κάπνιζε ένα τσιγάρο και γονάτισε μπροστά μου για να με ρωτήσει, «Ξέρεις ποιος είμαι;» Είπα «όχι» και απάντησε στα Ρωσικά, «Είμαι ο θάνατός σου», είπε.

«Είπε: «Είδες τι σου έκανα;». Μου έδειξε την πλάτη. Μου έδειξε το μαχαίρι του και κατάλαβα ότι με μαχαίρωσε.

«Στη συνέχεια με ρώτησε: «Θέλεις έναν γρήγορο θάνατο ή έναν όμορφο θάνατο;».

«Απάντησα στα ρωσικά, «Ένας γρήγορος θάνατος». Χαμογέλασε και είπε «Όχι, θα έχεις έναν όμορφο θάνατο… και θα φροντίσω να είναι ένας όμορφος θάνατος».

Δικαστήριο του Ντόνετσκ καταδίκασε τον Άσλιν και τον Σον Πίνερ σε θάνατο τον Ιούνιο.

«Όταν άκουσα ότι είχα καταδικαστεί σε θάνατο, ήθελα να κλάψω, αλλά δεν μπορούσα. Ήταν κυριολεκτικά θέμα επιβίωσης.

Ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο πρώην ιδιοκτήτης της Chelsea Football Club, «έπαιξε βασικό ρόλο» στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ανδρών.

Δημοφιλή