Δύο απλούστατα βήματα που μας ανακουφίζουν από το στρες στο λεπτό

Ούτε διαλογισμός, ούτε γιόγκα. Μπορούμε και πολύ πιο εύκολα. Σε 3, 2, 1.
Hispanolistic via Getty Images

Για πολλούς από εμάς, το να ακούμε τα αγαπημένα μας χριστουγεννιάτικα τραγούδια και το να βλέπουμε τα στολίδια στους δρόμους και στα καταστήματα, είναι πράγματα που μας εμπνέουν ευτυχία και ενθουσιασμό.

Ωστόσο για άλλους, η άφιξη της εορταστικής περιόδου πάει χέρι-χέρι με συναισθήματα φόβου και άγχους.

Η φιλοξενία μεγάλων οικογενειακών δείπνων, η επιλογή των ιδανικών δώρων, ο σωστός προϋπολογισμός είναι μόνο μερικά από τα κεφάλαια που μας προκαλούν αγωνία.

Κι όμως, τα νέα για όσους αισθανόμαστε άγχος πριν τις γιορτές. είναι ευχάριστα. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως δύο απλά βήματα μπορούν να ηρεμήσουν την εσωτερική μας αναστάτωση και να επαναφέρουν τα συναισθήματα γαλήνης και απόλυτης ηρεμίας: Το μάσημα μιας τσίχλας και το μουρμουρητό.

Τσίχλα η θαυματουργή

Μελέτες αποδεικνύουν ότι η ενεργοποίηση του ηρεμιστικού συστήματος του σώματος δεν είναι τόσο δύσκολη όσο νομίζουμε. Σε μερικές περιπτώσεις τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι μαθητές που συμμετείχαν και μασούσαν τακτικά τσίχλα ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα στρες, άγχους και κατάθλιψης.

Επιπλέον, μια συστηματική ανασκόπηση οκτώ μελετών ανακάλυψε ότι «το μάσημα τσίχλας είναι ένας φθηνός, ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για την ανακούφιση από το άγχος και το στρες.

Και το μουρμουρητό;

Σε ό,τι αφορά το μουρμουρητό, μια μεγάλη συστηματική ανασκόπηση διαπιστώνει ότι το να προφέρουμε ένα συνεχόμενο «μμμ» με κλειστό το στόμα μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος.

Αλήθεια, τι συμβαίνει με το μουρμουρητό και το μάσημα τσίχλας,

Το μουρμουρητό και το μάσημα τσίχλας πυροδοτούν την ίδια φυσική απόκριση στο σώμα: Ουσιαστικά κάνουν μασάζ στο πνευμονογαστρικό νεύρο, δηλαδή, το μακρύτερο κρανιακό νεύρο στο σώμα μας, που εκτείνεται από τον εγκέφαλο και μέσω της κοιλιάς φτάνει ως το παχύ έντερο. Η τόνωση του πνευμονογαστρικού νεύρου βοηθά στην ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ξεκούραση και την πέψη.

Η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής επιφυλάσσει για τον οργανισμό μας ένα σωρό πλεονεκτήματα, όπως η μείωση της φλεγμονής, η ανακούφιση από τους πονοκεφάλους, η μείωση του στρες και η βελτίωση της πέψης.

Το μουρμουρητό και το μάσημα τσίχλας είναι δύο από τους πολλούς τρόπους που υπόσχονται να τονώσουν το πνευμονογαστρικό νεύρο. Στους τρόπους συμπεριλαμβάνονται και οι ασκήσεις με βαθιές αναπνοές, η έντονη άσκηση και η βύθιση σε κρύο νερό.

(Με πληροφορίες από psychologytoday).