Δύο φοιτητές ιχθυολογίας μας συστήνουν τον μαγικό κόσμο του βυθού μέσα από το βιβλίο τους

Η αγάπη τους για την θάλασσα προερχόταν από μικρή ηλικία αφού ο πατέρας Πάφρας Νίκος και o παππούς ήταν ναυτικοί και τους μυήσαν από μικρούς στην θάλασσα.
.
.
befunky.com

Είναι διαχρονική η σχέση της χώρας μας με τη Θάλασσα. Μας πλαισιώνει, μας τρέφει, μας ομορφαίνει τον ορίζοντα και αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία για τα οποία μας προτιμούν τόσο οι τουρίστες.

Αυτή την πολύπλοκη και ιδιαίτερη σχέση του λαού μας με το υγρό στοιχείο, έρχονται να αναδείξουν δύο φιλόδοξοι φοιτητές ιχθυολογίας, οι οποίοι συνέγραψαν και εξέδωσαν ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο «Ο κόσμος της Θάλασσας» μέσα στο οποίο έχουν σταχυολογήσει όλες τις υδρόβιες ομορφιές της χώρας μας και πολύ σημαντικές πληροφορίες για την βιοποικιλότητα και τη προστασία της.

.
.
Dimitrios Pafras

Με αφορμή αυτό το πολύ σημαντικό και χρήσιμο εγχείρημα, ο Δημήτρης και η Αγγελική Πάφρα, που είναι και αδέρφια, μοιράστηκαν μαζί μας τις σκέψεις τους πίσω από το βιβλίο τους, τους επαγγελματικούς τους στόχους και το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι στην διατήρηση αυτής της μοναδικής βιοποικιλότητας των ελληνικών θαλασσών.

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη.

Ως φοιτητές ιχθυολογίας, έχετε εκδώσει ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο σχετικά με τις κρυφές πτυχές του υποβρύχιου κόσμου. Πώς ξεκίνησε η ιδέα για αυτό το εγχείρημα;

Το 2016 πέρασε η Αγγελική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος και με διαφορά ενός χρόνου το 2017 μπήκε ο αδερφός της Δημήτρης. Η αγάπη για την θάλασσα προερχόταν από μικρή ηλικία αφού ο πατέρας Πάφρας Νίκος και o παππούς ήταν ναυτικοί και τους μυήσαν από μικρούς στην θάλασσα.

Η αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τον θαλάσσιο κόσμο μεγάλωνε συνεχώς κατά την διάρκεια των σπουδών τους και για αυτό ήθελαν να εντρυφήσουν ακόμα περισσότερο. Στην συνέχεια η ασχολία τους με την κατάδυση (ελεύθερή και αυτόνομη) τους έκαναν να αγαπήσουνε αυτό τον μαγικό κόσμο και να θέλουν να το παρουσιάσουν.

Ποιος είναι ο στόχος σας πίσω από την δημιουργία αυτού του βιβλίου;

Στόχος του βιβλίου αυτού είναι ο αναγνώστης να γνωρίσει την θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα. Παρουσιάζεται ένας μεγάλος αριθμός θαλάσσιων οργανισμών (οστεϊχθύες, χονδριχθύες, θαλάσσιες ανεμώνες, κεφαλόποδα, ασκίδια, δακτυλιοσκώληκες, φύκη, καρκινοειδή, σπόγγους, κοράλλια, μέδουσες, εχινόδερμα, θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες) της Μεσογείου με πραγματικές εικόνες.

Υπάρχουν περισσότερες από 500 φωτογραφίες που έχουν ληφθεί σε αυτόνομη και ελεύθερη κατάδυση. Ακόμη θα ανακαλύψετε τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες τον πιο γνωστών θαλάσσιων οργανισμών.

.
.
Dimitrios Pafras
.
.
Dimitrios Pafras

Ποια είναι τα επαγγελματικά σας πλάνα και σχέδια μετά τη σχολή; Σε ποιους τομείς μπορεί να απασχοληθεί ένας απόφοιτος ιχθυολογίας στη χώρα μας;

Η Αγγελική έχει ξεκινήσει το μεταπτυχιακό «Μεσογειακή Υδατοκαλλιέργεια» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο Δημήτρης ανάφερε θέλει αρχικά να εκπονήσει την διπλωματική του διατριβή και να πάρει το πτυχίο του, στο τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος. Το πτυχίο τμήματος αναγνωρίζεται ως τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (ΙNTEGRATED MASTER) Στην συνέχεια θα ξεκινήσει κάποιο μεταπτυχιακό στην θαλάσσια βιολογία.

Οι πτυχιούχοι Γεωπόνοι Ιχθυολόγοι, έχουν την δυνατότητα να απασχοληθούν σε Δημόσιους Οργανισμούς, στον Ιδιωτικό Τομέα και σε Διεθνείς Οργανισμούς. Η υδατοκαλλιέργεια είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος μεταξύ των μεγαλύτερων κλάδων παραγωγής τροφίμων.

Με τον όρο ιχθυοκαλλιέργεια δεν πρέπει να μας έρχεται στο μυαλό μόνο η εργασία στην θάλασσα αλλά υπάρχουν και άλλοι τομείς που μπορείς να ασχοληθείς για παράδειγμα το μάρκετινγκ, οι πωλήσεις, η διασφάλιση της ποιότητας κ.α.

Τι σας έχει κινήσει περισσότερο το ενδιαφέρον στη ζωή του βυθού;

Ο θαλάσσιος βυθός είναι η κατοικία αμέτρητων ειδών ζώων και φυτών που χρωματίζουν και μεταμορφώνουν διαρκώς την όψη ενός περιβάλλοντος γεμάτου ζωή.

Ένας κόσμος γεμάτος χρώματα, σπόγγους, πετρώματα, κοράλλια, θαλάσσιες κοιλάδες, γυμνοβράχια & φυτά, ψάρια μεγάλα και μικρά, θαλάσσια θηλαστικά και πόσα άλλα που όταν τα βλέπουμε μας μαγεύουν. Ένας μεγάλος κόσμος, τόσο διαφορετικός από τον δικό μας και τόσο όμορφος.

.
.
Dimitrios Pafras
.
.
Dimitrios Pafras

Πόσο θεωρείται ότι έχει επηρεάσει ο σύγχρονος τρόπος ζωής τη βιοποικιλότητα των θαλασσών του πλανήτη μας;

Η βιοποικιλότητα ή αλλιώς βιολογική ποικιλότητα αναφέρεται, με απλά λόγια, στην ποικιλία όλων των μορφών της ζωής πάνω στη Γη. Ως «Βιολογική Ποικιλότητα» νοείται η ποικιλομορφία που εμφανίζεται ανάμεσα στους ζωντανούς οργανισμούς όλων των ειδών, των χερσαίων, θαλάσσιων και άλλων υδάτινων οικοσυστημάτων και οικολογικών συμπλεγμάτων στα οποία οι οργανισμοί αυτοί ανήκουν.

Τα τελευταία 150 χρόνια, η επανάσταση στη βιομηχανία έχει προσθέσει νέες ανθρωπογενείς πιέσεις στη βιοποικιλότητα. Ας αναφέρουμε μερικά από τα βασικά αίτια απώλειας βιοποικιλότητας που είναι ρύπανση υδάτων, υπεραλίευση, εισαγωγή ξένων ειδών και αλλαγή των ενδιαιτημάτων. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η βιοποικιλότητα είναι ευθύνη και υπόθεση όλων μας.

.
.
Dimitrios Pafras

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα πιο εντυπωσιακά πλάσματα που κρύβουν τα εγχώρια ύδατα;

Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν πλάσματα με ποικίλα χρώματα και μεγέθη που είναι πάρα πολύ εντυπωσιακά αλλά δεν είναι τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό. Αναφερόμαστε στα γυμνοβράγχια τα λεγόμενα «στολίδια» του βυθού.

Στις ελληνικές θάλασσες έχουν καταγραφεί πάνω από 180 είδη γυμνοβράγχιων, ενώ είναι σημαντικό ότι στην Μεσόγειο έχουν καταγραφεί περίπου 600 είδη. Γενικά η παρατήρηση των γυμνοβράγχιων δεν είναι σχετικά εύκολη καθώς τα περισσότερα φτάνουν σε μήκος μερικών εκατοστών.

.
.
Dimitrios Pafras
.
.
Dimitrios Pafras

Υπάρχουν είδη που έχουν εξαφανιστεί από την Ελλάδα ή μεταναστεύσει λόγω υπεραλίευσης ή άλλων εξωτερικών παραγόντων;

Φυσικά! Στην Ελλάδα, όσον αφορά στην πανίδα, έχουν εκδοθεί δύο “Κόκκινα Βιβλία” για τα απειλούμενα ζώα. Το νεότερο περιλαμβάνει και τα ασπόνδυλα τα οποία δεν αποτελούσαν μέρος του πρώτου βιβλίου.

Η εξαφάνιση των ειδών, προκαλείται κυρίως από την απώλεια και την υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων, αλλά και από τη ρύπανση, την κλιματική αλλαγή και μεταξύ άλλων την χωροκατακτητικότητα ξένων ειδών.

Με το καλοκαίρι προ των πυλών και με αφορμή το περιστατικό με τη φάλαινα Ζιφιός στη Σαλαμίνα στις αρχές του έτους, τι μπορούν να κάνουν οι λουόμενοι που θα βρεθούν μπροστά σε τέτοιο περιστατικό;

Σε περιπτώσεις εντοπισμού ζωντανών κητωδών στο φυσικό τους περιβάλλον στην ανοικτή θάλασσα, ειδοποιούμε το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος τηλεφωνικά στο 210 8960108 ή μέσω email στο pelagos.info@otenet.gr .
Για νεκρά ή τραυματισμένα/ άρρωστα εκβρασμένα κητώδη ειδοποιούμε το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» και τις τοπικές λιμενικές αρχές.
Σε περίπτωση που συναντήσετε μια φώκια ζωντανή, νεκρή ή τραυματισμένη, επικοινωνήστε με το τοπικό λιμεναρχείο και με τη MOm στο 210 5222888.

―-

* Ευχαριστούμε την Σταυρούλα Μπρούστα για τη βοήθεια.

Δημοφιλή