Δύο κρύες γευστικές σαλάτες δροσίζουν τα ζεστά καλοκαιρινά μας βράδια

Συνταγές εύκολες, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά απολύτως καλοκαιρινές και κυρίως πρωτότυπες.

Υπάρχουν πολλά ωραία πράγματα που μπορεί κανείς να απολαύσει τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού. Ένα μπάνιο στη θάλασσα, ένα θερινό σινεμά, ή ακόμα και μια βόλτα με την μηχανή, φαντάζουν όλα τους πιο όμορφα από ποτέ. Είναι από τους λόγους που αγαπάμε το καλοκαίρι και περιμένουμε πως και πως κάθε χρόνο να έρθει.

Αυτό που σίγουρα δεν θέλουμε να κάνουμε είναι να ανάψουμε τον φούρνο στην κουζίνα αφού, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι και ότι πιο ευχάριστο να ανεβάσουμε και άλλο την θερμοκρασία. Συνεπώς μακριά απ′ οτιδήποτε ζεστό.

Οσο για το ερώτημα με τι θα μπορούσαμε ξεγελάσουμε την πείνα μας χωρίς να νιώσουμε δυσφορία αργότερα, τότε που δεν θα βρίσκουμε ησυχία με τίποτα και που δεν θα μας χωράει ο τόπος, η απάντηση είναι απλή. Απλούστατη: Μία κρύα σαλάτα είναι το τέλειο πιάτο.

Εδώ στην HuffPost που έχουμε μία αδυναμία στις ωραίες συνταγές γεμάτες γεύση, αυτές που μας «αναγκάζουν» να θέλουμε να στρώσουμε τραπέζι για ψύλλου πήδημα, ψάξαμε και βρήκαμε δύο συνταγές για σαλάτα, εύκολες, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά απολύτως καλοκαιρινές και κυρίως πρωτότυπες.

Κρύα βιετναμέζικη σαλάτα με νουντλς, κοτόπουλο και λαχανικά

Πρόκειται για μία σαλάτα που συνδυάζει το κοτόπουλο σούβλας με τραγανά λαχανικά και υλικά που υπάρχουν σχεδόν πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας. Γρήγορη, καθόλου ακριβή με ένα ντρέσινγκ που χαρίζει ζωντάνια στον ουρανίσκο μας. Μία διαφορετική πρόταση στην σαλάτα με κοτόπουλο.

Στοιχείο κλειδί στην παρασκευή της, είναι τα νουντλς βερμιτσέλι, καθώς μπορούμε να τα βράσουμε χρησιμοποιώντας μόνο τον βραστήρα του νερού που έχουμε, κάτι που μας βοηθάει να έχουμε την σαλάτα σερβιρισμένη στο πιάτο μας σε λιγότερο από είκοσι λεπτά.

Το ντρέσινγκ που συνοδεύει αυτή την σαλάτα λέγεται, Νουόκ τσαμ, με την αυθεντική εκδοχή της να απαιτεί σως ψαριού, ζάχαρη και χυμό από μοσχολέμονο. Όσοι από εμάς δεν έχουμε σως ψαριού, κάτι που είναι και το πιο λογικό, κανένα πρόβλημα, αφού μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας το ίδιο καλά με σως σόγιας.

Μόλις το ντρέσινγκ μας ετοιμαστεί, το ταξίδι στην γεύση ξεκινάει. Δεν χρειάζεται καν να σκεφτούμε την επίσκεψη στον μανάβη αφού προσθέτουμε στην σαλάτα τα λαχανικά που βρίσκονται στο ψυγείο μας.

Όσο για τα βότανα που θα χρειαστούμε, αυτά είναι κόλιανδρος, βασιλικός ή δυόσμος που όλο και κάποιο απ′ όλα βρίσκεται στο μπαλκόνι των περισσοτέρων από εμάς, κάθε καλοκαίρι. Τώρα αν θέλουμε και μας περισσεύει κανένα ξηροκάρπιο, να ρίξουμε από πάνω, όπως φυστίκια, είμαστε έτοιμοι και καλή μας απόλαυση.

Υλικά για το ντρέσινγκ

1/4 κούπας του καφέ σως σόγιας

2 κ.σ. χυμό από μοσχολέμονο

1 κ.σ. σησαμέλαιο

2 κ.σ. ξύσμα από τζίντζερ

1 σκόρδο στο τρίφτη

2 κ.γ. μαύρη ζάχαρη

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Διατηρείται στο ψυγείο έως και μία εβδομάδα.

Υλικά για την σαλάτα

1 πακέτο νούντλς βερμιτσέλι

100 γρ, κοτόπουλο σούβλας που το έχουμε ξεψαχνίσει με τα χέρια μας

1/2 κούπα του καφέ λεπτές φέτες καρότου κομμένες ζουλιέν

1/2 κούπα του καφέ λεπτές φέτες αγγούρι κομμένες ζουλιέν

Τόπινγκς

Φρέσκο κρεμμύδι, φυστίκια, κόλιανδρος, φέτες μοσχολέμονου

Εκτέλεση

Βήμα 1: Αδειάζουμε τα νούντλς σε ένα μπολ.

Ζεσταίνουμε στον βραστήρα 4 κούπες του καφέ νερό.

Μόλις βράσει το νερό το αδειάζουμε στο μπολ μέχρι να καλυψει τα νουντλς.

Ανακατεύουμε τα νούντλς.

Περιμένουμε τρία λεπτά, σουρώνουμε και ρίχνουμε από πανω κρύο νερό για να σταματήσουμε το βράσιμο των νούντλς.

Βήμα 2: Ανακατεύουμε τα νούντλς με τα υλικά μας, δηλαδή το κοτόπουλο, τα καρότα, το αγγούρι και 1/3 της κούπας του καφέ από το ντρέσινγκ. Συμπληρώνουμε υλικά ανάλογα με την προτίμηση μας.

Σημαντικές επισημάνσεις

Μπορούμε να προσθέσουμε λαχανικά όπως μαρούλι η λάχανο, ραπανάκι, η πιπεριές χρωματιστές.

Αν δεν θέλουμε φυστίκια μπορούμε να βάλουμε κάσιους.

Αν δεν έχουμε κόλιανδρο, βάζουμε βασιλικό ή δυόσμο, ή και τα τρία.

Αν δεν θέλουμε κοτόπουλο οι γαρίδες ταιριάζουν γάντι.

Η σαλάτα μας διατηρείται στο ψυγείο μέχρι τρεις μέρες.

Σαλάτα ντομάτα με ροδάκινο και κατσικίσιο τυρί

Χτυπώντας στο μούλτι κρέμα γάλακτος με ξύσμα λεμονιού και το κατσικίσιο τυρί γίνεται θεϊκό, πλούσιο και κρεμμώδες, το τέλειο συνοδευτικό για τις ντομάτες και τα ροδάκινα.

Η φρέσκια αντράκλα δίνει την τραγανότητα που απαιτεί η σαλάτα μας, αν όμως δεν βρούμε μπορούμε να βάλουμε κάρδαμο ή ρόκα.

Προσθέτουμε λίγο φρέσκο βασιλικό, λίγο φρέσκο μαϊντανό ή κάποιο άλλο βότανο.

Πολύχρωμη, δροσερή και εύκολη, αυτή η σαλάτα μπορεί να σταθεί σαν κυρίως πιάτο, ορεκτικό, συνοδευτικό ακόμα και πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί.

Υλικά

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξύδι από σέρι

1 κ.σ. μουστάρδα whole grain

1/4 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

2 κ.γ. χυμό λεμονιού

1/4 ξερό κόκκινο κρεμμύδι λεπτά κομμένο

113 γρ. μαλακο κατσικίσιο τυρί ή τυρί φέτα

6 κ.σ. κρέμα γάλακτος

2 μεγάλες ντομάτες

2 ροδάκινα

1 κούπα του καφέ αντράκλα (κάρδαμο ή ρόκα)

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βήμα 1: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε ελαφρά το ελαιόλαδο, το ξύδι, την μουστάρδα και το χυμό λεμονιού.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε το μπολ με τα υλικά που χτυπήσαμε να ξεκουραστούν.

Βήμα 2: Ρίχνουμε στο μούλτι το κατσικίσιο τυρί σε τρίμμα που έχουμε κάνει με τα χέρια μας και χτυπάμε για ένα με δύο λεπτά. (σταματάμε για να ξύσουμε από τα τοιχώματα το τυρί και επαναλαμβάνουμε)

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα από το λεμόνι και χτυπάμε πάλι για ένα λεπτό έως ότου πάρει μία κρεμμώδη μορφή. (και εδώ σταματάμε όταν χρειάζεται για να ξύσουμε τα τοιχώματα του μπολ από το μείγμα)

Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα μπολ προσθέτοντας αλάτι.

Βήμα 3: Με την βοήθεια ενός κουταλιού, χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος, απλώνουμε μία γενναιόδωρη ποσότητα από το κατσικίσιο τυρί κατά μήκος του πιάτου.

Προσθέτουμε από πάνω την ντομάτα και το ροδάκινο που έχουμε κόψει σε φέτες καθώς και την αντράκλα.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Tip

Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και κομμάτια προσούτο.