Δύο ποδηλατοδρομίες - Ένα σημαντικό μήνυμα

Δύο ποδηλατοδρομίες - Ένα σημαντικό μήνυμα
SPEA

Συχνά γίνεται η συζήτηση για το κατά πόσο έχουν σημασία οι Παγκόσμιες Ημέρες. Όταν σχεδόν κάθε μέρα έχει αφιερωθεί σε κάτι διαφορετικό, το μήνυμα μοιάζει να χάνει την αξία του και ο σκοπός της ενημέρωσης μοιάζει να αποδυναμώνεται. Αυτό πράγματι, ισχύει σε περιπτώσεις και οργανισμούς που δεν αξιοποιούν την αφορμή που τους δίνεται, ώστε να μοιραστούν με εμάς τους υπόλοιπους όσα οι ίδιοι θεωρούν σημαντικά.

SPEA

Αντιθέτως, ο Σύλλογος Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών αξιοποίησε στο μέγιστο την Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας που είχε προηγηθεί (17/4), καθώς διοργάνωσε την Κυριακή που μας πέρασε (22/4) όχι μία, αλλά δύο ποδηλατοδρομίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ενημερώσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Το Σύνταγμα στην Αθήνα και το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσαν το επίκεντρο των δράσεων, καθώς εκτός από τις συμβολικές ποδηλατοδρομίες μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό. Το ζητούμενό τους άλλωστε είναι να ενισχύσουν τη γνώση γύρω από αυτή τη χρόνια ασθένεια και να συμβάλουν στη συνεχή προσπάθεια για τη βελτίωση της ζωής των πασχόντων.

SPEA

Η αιμορροφιλία είναι μια εκ γενετής χρόνια πάθηση, η οποία εμποδίζει τη σωστή πήξη του αίματος. Ως εκ τούτου, το χρώμα των εκδηλώσεων δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το κόκκινο. Σήμα κατατεθέν, τα κατακόκκινα μπαλόνια που είχαν μαζί τους οι εθελοντικές ομάδες ποδηλατών. Ανάμεσα στους εθελοντές ποδηλάτες που συμμετείχαν σε αυτή τη ξεχωριστή ποδηλατική διαδρομή, βρέθηκαν και ο Χρήστος Βολικάκης, Ολυμπιονίκης στη ποδηλασία, ο Ζαφείρης Βολικάκης, Παγκόσμιος Πρωταθλητής στη ποδηλασία και ο Παναγιώτης Λέκκας, Παγκόσμιος Πρωταθλητής στη ποδηλασία, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση της Αθήνας. Φορώντας το μπλουζάκι του Συλλόγου, που έχει μπροστά το motto «Η Γνώση μας κάνει πιο Δυνατούς», οι ποδηλάτες μετέφεραν το μήνυμά τους με τον πιο όμορφο και συμβολικό τρόπο, καθώς πράγματι η γνώση γύρω από την ασθένεια είναι η δύναμη που μπορεί να κάνει τη ζωή των πασχόντων καλύτερη.

Ο κύριος κίνδυνος για ένα άτομο με αιμορροφιλία είναι η ανεξέλεγκτη εσωτερική αιμορραγία, η οποία ξεκινά αυτόματα ή κατόπιν κάποιου τραυματισμού. Η ανεξέλεγκτη εσωτερική αιμορραγία, κυρίως στους μύες και στις αρθρώσεις προκαλεί πόνο, καθώς και σοβαρή βλάβη στις αρθρώσεις, δυσκαμψία, και οδηγεί στην αναπηρία.

SPEA

Στις μέρες μας, τα συμπτώματα της αιμορροφιλίας μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με αναπλήρωση του παράγοντα πήξης. Υπάρχουν δύο τρόποι χορήγησης της θεραπείας: η κατ’ επίκληση θεραπεία και η προφύλαξη. Με αφορμή το φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμορροφιλίας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών, κ. Γιώργος Φιλιππίδης, δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την ασθένεια και να ενημερώσουμε ότι, σήμερα, με την επιστημονική πρόοδο που συντελείται στον τομέα της διάγνωσης και της θεραπείας, τα άτομα με αιμορροφιλία μπορούν να ζήσουν μια σχεδόν φυσιολογική ζωή, εφόσον υπάρχει πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία».

SPEA