Δύο συμπληρώματα διατροφής που είναι σκέτη απάτη

Σπατάλη χρημάτων, χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα.
Kmatta via Getty Images

Αν και πάντoτε θεωρείται καλύτερο να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε απευθείας από τη διατροφή μας, μερικές φορές τα συμπληρώματα αποτελούν μια καλή εναλλακτική για να καλύψουμε τα κενά.

Για παράδειγμα, η λήψη ενός συμπληρώματος με προβιοτικά σε καθημερινή βάση, προάγει την καλή υγεία του εντέρου. Ιδίως για όσους δεν τρώμε τακτικά γιαούρτι και άλλες τροφές με τις εν λόγω ουσίες.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα συμπληρώματα διατροφής εξίσου ωφέλιμα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μερικά συμπληρώματα που οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να μην αξίζουν καν τον κόπο να τα πάρουμε, συμπεριλαμβανομένων μερικών που γίνονται όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια.

Η Κρούτικα Ναναβάτι, πιστοποιημένη διαιτολόγος και διατροφολόγος, μας αποκαλύπτει ποια συμπληρώματα είναι καλύτερο να μένουν στο ράφι.

1. Η βιταμίνη C

Ακόμα κι αν ακούμε συχνά-πυκνά για την τεράστια συμβολή της βιταμίνης C στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και αν ενόψει του κορονοϊού παρατηρήθηκε αύξηση της ζήτησης για συμπληρώματα βιταμίνης C, αποδεικνύεται ότι δεν είναι καθόλου ωφέλιμο να επενδύσουμε σε τέτοια προϊόντα.

«Η βιταμίνη C είναι πράγματι απαραίτητη για τον οργανισμό. Ωστόσο, δεν χρειαζόμαστε τεράστιες δόσεις. Ούτε ένα συμπλήρωμα μπορεί όντως να αποτρέψει το κοινό κρυολόγημα», εξηγεί η Ναναβάτι.

Mάλιστα, εάν λαμβάνουμε περισσότερη βιταμίνη C από όση χρειάζεται το σώμα, ο οργανισμός μας πολύ απλά θα την αποβάλει, ούτως ή άλλως. Δεν πρόκειται δηλαδή να «υπερφορτίσει» το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Επιπλέον, το γεγονός ότι τα περισσότερα συμπληρώματα βιταμίνης C παρασκευάζονται από χημικές ενώσεις τα κάνει πολύ «κατώτερα» από τις φυσικές ενώσεις βιταμίνης C, με αποτέλεσμα να μην απορροφώνται τόσο καλά από τον οργανισμό.

Επομένως, η καλύτερη επιλογή είναι να διασφαλίζουμε ότι τρώμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Έτσι, θα λαμβάνουμε όλα τα οφέλη αυτής της πολύτιμης βιταμίνης που τονώνει το ανοσοποιητικό αντί να αγοράζουμε συμπληρώματα.

2. Τα συμπληρώματα για αποτοξίνωση

Τα συμπληρώματα αποτοξίνωσης που υπόσχονται την ενίσχυση της συνολικής μας ευεξίας, έχουν τεθεί υπό σοβαρή αμφισβήτηση ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Η θεμελιώδης αρχή πίσω από τα συμπληρώματα αποτοξίνωσης είναι η ιδέα ότι απαλλάσσουν το σώμα από ακαθαρσίες και τοξίνες.

Ωστόσο, αυτή η ιδέα έρχεται σε αντίθεση με τις φυσικές διαδικασίες του ανθρώπινου σώματος την ίδια ώρα που τα συγκεκριμένα συμπληρώματα ισχυρίζονται ότι «καθαρίζουν» το σώμα, αυξάνουν τα επίπεδα της ενέργειάς και βελτιώνουν τη γενική υγεία. Ωστόσο, «οι ισχυρισμοί υπέρ αυτών των συμπληρωμάτων είναι συχνά θολοί και στερούνται ουσιαστικών αποδεικτικών στοιχείων».

Ευτυχώς, το σώμα μας συνήθως κάνει από μόνο του την αποτοξίνωσή του, καθώς διαθέτει όργανα ειδικά για αυτή τη δουλειά, με κυρίαρχα το συκώτι και τα νεφρά. Αυτά τα ζωτικά όργανα παίζουν καθοριστικό ρόλο στο φιλτράρισμα και την αποβολή των τοξινών από την κυκλοφορία του αίματος.

Επομένως, το σώμα μας είναι ήδη πολύ καλά εξοπλισμένο για να χειριστεί το ζήτημα της αποτοξίνωσης και ως εκ τούτου, η επένδυση σε συμπληρώματα αποτοξίνωσης είναι απλώς σπατάλη χρημάτων.

Αντί να αγοράζουμε αυτά τα συμπληρώματα, λοιπόν, είναι καλύτερο να τηρούμε όλες τις αποδεδειγμένα υγιεινές συνήθειες, όπως η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση, που αποφέρουν απτά και βιώσιμα οφέλη.

(Με πληροφορίες από shefinds).