Ιδρώτας: Τελικά καίει θερμίδες ή όχι; Η απάντηση στο μεγάλο ερώτημα

Ποια τα πολλαπλά οφέλη του και γιατί δεν είναι σωστό να προσπαθούμε να αποτρέψουμε την εμφάνισή του.
RealPeopleGroup via Getty Images

Ενώ μερικοί προσπαθούμε να αποτρέψουμε, να κρύψουμε ή να καλύψουμε την εφίδρωση, ο ιδρώτας δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρεπόμαστε και ήρθε επιτέλους η ώρα να το πάρουμε απόφση: Tίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει!

Έρευνα αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι μέσα στο σώμα μας έχουμε από δύο έως τέσσερα εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες κι ο καθένας συνδέεται με την επιφάνεια του δέρματός μας μέσω περιελιγμένων σωλήνων, που ονομάζονται αγωγοί.

Αν και η εφίδρωση σχεδόν πάντα θεωρείται σημάδι ότι ο οργανισμός δουλεύει ρολόι, εφόσον φυσικά αναπληρώνουμε τα χαμένα υγρά πίνοντας άφθονο νερό, υπάρχουν στιγμές που ο μηχανισμός του σώματος που συμβάλλει στην εφίδρωση δυσλειτουργεί ή λαμβάνει λανθασμένα σήματα. Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα κατά την εμμηνόπαυση, όπου συχνά παρατηρούνται εξάψεις. Επιπλέον υπάρχουν φορές που η εφίδρωση σχετίζεται με άγχος ή ορισμένες ιατρικές παθήσεις.

Όμως, τα οφέλη της εφίδρωσης εξακολουθούν να είναι πολλαπλά. Αυτός είναι κι ο λόγος που οι ειδικοί την αναγνωρίζουν ως μια σημαντική σωματική λειτουργία.

Από τι αποτελείται ο ιδρώτας

Αν και ο ιδρώτας περιέχει ίχνη ηλεκτρολυτών όπως κάλιο, χλωρίδιο, νάτριο, αμμωνία, ασβέστιο και μαγνήσιο, στο είναι 99% είναι νερό. Ο οργανισμός παράγει μέχρι και ένα λίτρο ιδρώτα κάθε μέρα, κι ένα μεγάλο μέρος του εξατμίζεται χωρίς να το καταλάβουμε.

Και προκειμένου να αναπληρώσουμε τα υγρά, συνιστάται να πίνουμε οι άνδρες λίγο πάνω από τρία και οι γυναίκες λίγο περισσότερα από δύο λίτρα νερού την ημέρα. Συχνά ο ιδρώτας περιέχει και βακτήρια, που ευθύνονται για τη δυσάρεστη οσμή.

Τα οφέλη της εφίδρωσης

Η εφίδρωση επιφυλάσσει ένα σωρό οφέλη για την υγεία. Aρχικά, λειτουργεί ως μια φυσική ενυδατική κρέμα και συνδέεται με την απελευθέρωση ορμονών που μας δημιουργούν αισθήματα χαράς και ευεξίας, όπως οι ενδορφίνες.

Ωστόσο, η πιο σημαντική λειτουργία του ιδρώτα είναι ότι προστατεύει το σώμα μας από την υπερθέρμανση. Στην περίπτωση δηλαδή που οι εσωτερικές θερμοκρασίες του σώματός μας αρχίσουν να αυξάνονται, ο εγκέφαλός μας ενημερώνει τους ιδρωτοποιούς αδένες ότι ήρθε η ώρα να αρχίσουν να δροσίζουν το σώμα, παράγοντας ιδρώτα.

Η εφίδρωση καίει θερμίδες;

Μια παρανόηση σχετικά με την εφίδρωση είναι ότι καίει θερμίδες. Η εφίδρωση ωστόσο, δεν σχετίζεται με την καύση θερμίδων, μόνο για έναν πολύ μικρό αριθμό. Οι αμελητέες αυτές θερμίδες καίγονται επειδή η εφίδρωση απαιτεί από το σώμα να πυροδοτήσει μικρές μυϊκές ίνες, που θα διώξουν τον ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες.

Παρόλα αυτά, τα νέα δεν είναι και τόσο δυσάρεστα, καθώς η σωματική άσκηση που οδηγεί στην εφίδρωση καίει πολύ περισσότερες θερμίδες από την ίδια τη λειτουργία της παραγωγής ιδρώτα.

Με άλλα λόγια η εφίδρωση συχνά αποτελεί μια εξαιρετική ένδειξη ότι κάποιος αποβάλλει ενέργεια. Ο ίδιος ο ιδρώτας όπως προαναφέραμε δεν αποτελεί μέτρο για το πόση ενέργεια καίμε ούτε για το πόσο αποτελεσματική είναι η προπόνησή μας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις όπου ιδρώνουμε πολύ, συνήθως καίμε ενέργεια, δηλαδή θερμίδες.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιδιδόμαστε στην αερόβια άσκηση, σε ασκήσεις πιλάτες ή χτίσιμο μυϊκής μάζας (bodybuilding), καίμε θερμίδες, ανεξάρτητα από το πόσο ιδρώνουμε στην προπόνηση.

(Με πληροφορίες από usatoday).