Το δίωρο της μέρας που η προπόνησή μας καίει το διπλάσιο λίπος

Και ένα έξτρα tip, για ακόμα πιο σύντομο αδυνάτισμα και άμεση γράμμωση.
amriphoto via Getty Images

Πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει πως ανεξάρτητα από το είδος της προπόνησης που επιλέγουμε, η γυμναστική σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας υπόσχεται περισσότερα οφέλη σε σχέση με άλλες.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity διαπίστωσε ότι η άσκηση μεταξύ 07:00 και 09:00 π.μ. συμβάλλει σε έναν μεγάλο βαθμό στην απώλεια βάρους. Με βάση δεδομένα που συνέλεξαν από 5.200 άτομα, ηλικίας είκοσι ετών και άνω, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέτρια προς έντονη σωματική άσκηση τις πρωινές ώρες συσχετίστηκε με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος σε σχέση με την άσκηση το μεσημέρι ή το απόγευμα.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που αθλούνταν τα πρωινά και επέλεγαν για την προπόνησή τους σταθερά την ίδια ώρα κάθε μέρα, κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες σε σχέση με όσους ασκούνταν το μεσημέρι ή το απόγευμα.

Τελικά, αξίζει να είναι κανείς πρωινός τύπος;

Eρευνητές στη Φινλανδία διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ξυπνούσαν νωρίς το πρωί, αφιέρωναν στη φυσική άσκηση μισή ώρα περισσότερη σε σχέση με όσους ξυπνούσαν μεσημέρι.

Επιπλέον, οι γυναίκες που ασκούνταν μεταξύ 06:00 και 08:00 είδαν σημαντικότερη μείωση στο κοιλιακό λίπος και την αρτηριακή πίεση, ενώ πέτυχαν καλύτερη ενδυνάμωση των ποδιών, σε σύγκριση με εκείνες που ασκούνταν νωρίς το βράδυ.

Έπειτα, υπάρχει και η πρακτική πλευρά

Όσοι ασκούμαστε το πρωί, ολοκληρώνουμε την προπόνησή μας από την αρχή της μέρας ενώ τις συγκεκριμένες ώρες της ημέρας υπάρχει μικρότερη πιθανότητα κάτι να παρεμβαίνει στην προπόνησή μας, όπως μια μικροδουλειά της τελευταίας στιγμής που μας αναγκάζει να μείνουμε στο γραφείο μέχρι αργά.

Ακόμη, οι άνθρωποι που ασκούνται νωρίς το πρωί δηλώνουν πως αισθάνονται πολύ καλά μετά την επίτευξη αυτού του πρωινού «κατορθώματος». Κι αυτό, ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι η προπόνηση απελευθερώνει τις περίφημες ενδορφίνες, οι οποίες μας βοηθούν να αισθανόμαστε υπέροχα.

Η άσκηση πριν το πρωινό

Συν τοις άλλοις, όσοι ασκούμαστε το πρωί με άδειο στομάχι καίμε διπλάσια ποσoστά λίπους σε σύγκριση με εκείνους που ασκούνται μετά το πρώτο γεύμα της ημέρας, σύμφωνα με μελέτη του 2019.

Βέβαια, οι προπονήσεις με άδειο στομάχι δεν είναι για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με διαβήτη, που λαμβάνουν θεραπεία με ινσουλίνη και θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας.

Όσοι είμαστε υγιείς κι απλώς ανησυχούμε ότι δεν θα έχουμε την απαιτούμενη ενέργεια, μπορούμε πριν από την προπόνησή μας να δοκιμάσουμε να πιούμε έναν δυνατό καφέ, χωρίς γάλα.

(Με πληροφορίες από yahoo).