Τρία SOS μυστικά για το περπάτημα ώστε να κάψουμε εώς και 12% περισσότερο λίπος

Και πέντε πολύ καλοί λόγοι για τους οποίους οι ειδικοί συνιστούν το περπάτημα στην συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που θέλουν να χάσουν λίπος.
Abraham Gonzalez Fernandez via Getty Images

«Το περπάτημα κάνει καλό». Ναι αλλά μήπως να συζητήσουμε και τίποτα καινούργιο; Αυτό το γνωρίζουμε και το έχουμε αποδεχθεί σχεδόν όλοι μας. Πόσοι όμως ξέρουμε ότι βγαίνοντας για περπάτημα τρεις φορές την εβδομάδα, για τρεις μήνες, θα κάψουμε το περιττό λίπος;

Ωστόσο το πράγμα, δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Υπάρχουν ορισμένα tip που αφορούν το περπάτημα και υπόσχονται να κάνουν αυτή τη σωτήρια μορφή άσκησης να έχει ακόμα πιο άμεσα αποτελέσματα στο σώμα μας.

Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, αλλά εμείς θα πρέπει να κάνουμε τον περίπατό μας νηστικοί

Βάσει έρευνας, το περπάτημα σε κατάσταση νηστείας επιφυλάσσει μεγαλύτερο όφελος για την απώλεια λίπους. Γιατί; Γιατί περπατώντας νηστικοί, αντί για τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες που προσλαμβάνουμε μέσω ενός καλού πρωινού, καίμε λίπος.

Και παρόλο που οι περισσότεροι αδυνατούμε να ξυπνήσουμε και να βγούμε μια βόλτα πριν το πρωινό, αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να κάψουμε λίπος σε χρόνο dt.

Επιλέγουμε γρήγορο περπάτημα, προκειμένου να κάψουμε περισσότερες θερμίδες

Ο αριθμός των θερμίδων που καίμε καθώς περπατάμε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες όπως η ταχύτητα, η απόσταση και το σωματικό μας βάρος. Αν λοιπόν περπατάμε με μια αυξημένη ταχύτητα, αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία θερμιδικού ελλείμματος. Θερμιδικό έλλειμμα έχουμε όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε μέσα στη μέρα είναι λιγότερες από αυτές που καίμε και είναι απαραίτητο για την απώλεια λίπους.

Συνεπώς, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε την καύση λίπους, συνιστάται να περπατάμε με γρήγορο ρυθμό και μάλιστα, για παρατεταμένη διάρκεια.

Θα πρέπει να είμαστε συνεπείς

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες προκειμένου να βγούμε νικητές στη μάχη που δίνουμε κατά του επίμονου λίπους είναι η συνέπεια. Πραγματικά, δεν έχει κανένα νόημα να διανύουμε πέντε χιλιόμετρα σε ένα απόγευμα, αν σκοπεύουμε να βγούμε ξανά για περπάτημα σε είκοσι μέρες.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να επιλέγουμε μικρότερες διαδρομές, δύο ή τριών χιλιομέτρων, αρκεί να το κάνουμε σε τακτική βάση, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Προς τι όλη αυτή η εμμονή με το περπάτημα;

Eίναι μια μορφή άσκησης φιλική προς τις αρθρώσεις

Το περπάτημα θεωρείται μια δραστηριότητα χαμηλής έντασης, που δεν ασκεί υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις. Αυτό το καθιστά ιδανικό για άτομα διαφόρων επιπέδων φυσικής κατάστασης και ηλικιών. Επιπλέον, το περπάτημα δεν απαιτεί κανέναν ειδικό εξοπλισμό και μπορούμε να το κάνουμε σχεδόν οπουδήποτε, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά προσιτό.

Συμβάλλει στην ταχύτερη καύση λίπους

Καθώς περπατάμε, το σώμα μας ως καύσιμο χρησιμοποιεί κυρίως το περιττό λίπος και όχι τους υδατάνθρακες που προσλαμβάνουμε μέσα από τις διάφορες τορφές που καταναλώνουμε. Επομένως, όσοι στοχεύουμε στην απώλεια των περιττών κιλών και του υποδόριου και σπλαχνικού λίπους, δένουμε σφιχτά τα κορδόνια μας και φύγαμε.

Μας βοηθά να διατηρήσουμε τη μυϊκή μάζα που έχουμε χτίσει με κόπο και χρόνο

Παρόλο που συμβάλλει στην απώλεια βάρους και την καύση λίπους, το περπάτημα παράλληλα βοηθά και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, επειδή καθώς περπατάμε, οι μύες είναι μεταβολικά ενεργοί.

Eίναι «βιώσιμο»

Το περπάτημα είναι μια βιώσιμη δραστηριότητα, που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας. Είτε περπατάμε σε εξωτερικούς χώρους, είτε στο διάδρομο, είτε ακόμα και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων μας από τη δουλειά, πρόκειται για μια συνήθεια που μπορούμε να την υιοθετήσουμε και να τη διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα.

Πάει χέρι-χέρι με ένα σωρό ψυχικά οφέλη

Το περπάτημα δεν μας προσφέρει μόνο σωματικά οφέλη. Συμβάλλει επίσης στην ψυχική και συναισθηματική μας ευεξία: Μειώνει το άγχος, βελτιώνει τη διάθεσή μας, τονώνει τη δημιουργικότητά μας και αυξάνει την πνευματική διαύγεια. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζει τα περιστατικά συναισθηματικής πείνας και συμβάλλει στην τήρηση των διατροφικών κανόνων που έχουμε θέσει στον εαυτό μας.

(Με πληροφορίες από boxrox).