Δέσμευση Μητσοτάκη για την κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και του εκλογικού νόμου

Δέσμευση Μητσοτάκη για την κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και του εκλογικού νόμου
Eurokinissi

Για την κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και την αλλαγή του εκλογικού νόμου δεσμεύεται ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στα «Νέα».

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως θα επιδιώξει μετεκλογικά, είτε έχει αυτοδυναμία είτε όχι, την ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Ουδόλως με προβληματίζουν η προεδρική εκλογή του 2020 και η απλή αναλογική [...] άλλωστε, όπως έχω πει, η κυβέρνηση της ΝΔ θα αλλάξει αμέσως τον εκλογικό νόμο, εισηγούμενη ένα δίκαιο σύστημα που θα διασφαλίζει και την αντιπροσωπευτικότητα αλλά και την ανάγκη κυβερνησιμότητας της χώρας» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επίσης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της όσον αφορά στην τραγωδία στο Μάτι, χαρακτηρίζοντάς την «κυνική και απάνθρωπη», αλλά και για την ανομία, «που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο με συμμορίες να δρουν ανενόχλητες ακόμη και στο κέντρο της πρωτεύουσας».

Οι αντιδράσεις

Έντονη ήταν η αντίδραση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, η οποία άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον πως είναι «υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης».

Τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, συνεπάγονται την επιστροφή του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σε συνθήκες χρεοκοπίας, αναξιοπιστίας και ελλειμμάτων, με παράλληλη ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης για τους λίγους.

Το υπουργείο Εργασίας, παράλληλα, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, επανέλαβε ότι το 88% των μη μισθωτών έχει αποδειχθεί ότι, μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, πληρώνει λιγότερα σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς των ασφαλιστικών κλάσεων.

Πρόσθεσε δε, ότι το 80% καταβάλλει εισφορές κάτω των 200 ευρώ μηνιαίως, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στο προηγούμενο καθεστώς δεν ξεπερνούσε το 27%, ενώ εκτίμησε ότι η ετήσια ελάφρυνση των μη μισθωτών σε σχέση με το 2016, θα υπερβεί τα 500 εκατ. ευρώ το 2019.

Σκωπτικό ήταν και το σχόλιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με τον Θεόδωρο Τοσουνίδη να προβαίνει στην παρακάτω δήλωση: «Ο Κυριάκος το είδε πάλι, ήταν λέει Πρωθυπουργός! Όνειρο είναι, μην το ξυπνάτε».

Θέση στην αντιπαράθεση έλαβε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι επιδιώκει την «απόσπαση από την απόλυτη δημόσια δέσμευση της κάλυψης των συντάξεων» και την «ευθεία προσχώρηση στη λογική των τριών πυλών και της ιδιωτικής ασφάλισης».

Δημοφιλή