Δυτική Όχθη: Δύο Παλαιστίνιοι, μέλη του Ισλαμικού Τζιχάντ, νεκροί από ισραηλινά πυρά

Σε επιδρομή στη Τζενίν.
.
.
RANEEN SAWAFTA via REUTERS

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε την Πέμπτη δύο Παλαιστίνιους, έναν επικεφαλής του Ισλαμικού Τζιχάντ και έναν στενό του συνεργάτη, σε επιδρομή που πραγματοποίησε στη Τζενίν, θέατρο τους τελευταίους μήνες του σοβαροτέρου κύματος βίας εδώ και επτά χρόνια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ο Μοχάμεντ Αϊμάν αλ Σάαντι, 26 ετών, και ο Ναΐμ Τζαμάλ Ζουμπάιντι, 27 ετών, «σκοτώθηκαν από σφαίρες του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια επιχείρησης τα ξημερώματα», στον καταυλισμό της Τζενίν στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Όπως δήλωσαν τοπικές αρχές, ο αλ Σάαιντι ήταν επικεφαλής του ένοπλου παρακλαδιού του Ισλαμικού Τζιχάντ στον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων που θεωρείται προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Ο Ζουμπάιντι ήταν στενός του συνεργάτης.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε «δύο σημαντικά στελέχη» παλαιστινιακών οργανώσεων στη διάρκεια επιχείρησης στη Τζενίν, η οποία οδήγησε και στη σύλληψη εννέα ανθρώπων.

Την προηγούμενη εβδομάδα μαχητές από τη Τζενίν είχαν απαγάγει έναν νεαρό Ισραηλινό που νοσηλευόταν σε τοπικό νοσοκομείο μετά τον τραυματισμό του σε τροχαίο ατύχημα στη Δυτική Όχθη και ο οποίος στη συνέχεια πέθανε.

Η Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς διεξήγαγε έντονες διαπραγματεύσεις προκειμένου να πειστούν οι μαχητές να επιστρέψουν το πτώμα του νεαρού άνδρα. Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτός απήχθη όταν ήταν ακόμη ζωντανός ή αφού πέθανε.

«Από τη δική μας πλευρά υπήρχαν δύο τρόποι να ανακτήσουμε το πτώμα: είτε μέσω της Παλαιστινιακής Αρχής είτε μέσω μιας ένοπλης επιχείρησης στην πόλη, στον καταυλισμό, η οποία θα ήταν πιθανόν πάρα πολύ βίαιη», είχε δηλώσει Ισραηλινός αξιωματούχος.

Οι απαγωγές Ισραηλινών, νεκρών ή ζωντανών, από παλαιστινιακές οργανώσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο με σκοπό να τους ανταλλάξουν με Παλαιστίνιους κρατούμενους ή τις σορούς μαχητών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά περιστατικά, καθώς η βία εντείνεται στη Δυτική Όχθη.

Εδώ και μήνες επικρατεί ένταση στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, όπου ο ισραηλινός στρατός πολλαπλασίασε τις επιχειρήσεις του έπειτα από σειρά φονικών επιθέσεων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Έκτοτε, έχει εξαπολύσει πάνω από 2.000 εφόδους στη Δυτική Όχθη, ειδικά στους τομείς της Τζενίν και της Ναμπλούς.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας επεσήμανε ότι φέτος έχουν σκοτωθεί 210 Παλαιστίνιοι -άμαχοι και αντάρτες- , κάποιοι από τους οποίους στη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν στη Γάζα τον Αύγουστο.

Από την ισραηλινή πλευρά 23 άμαχοι και οκτώ μέλη των δυνάμεων της τάξης έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις Παλαιστινίων στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τα στοιχεία του στρατού, ο οποίος κάνει λόγο για 136 νεκρούς Παλαιστίνιους, χωρίς ωστόσο να μετρά τα θύματα στη Γάζα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters - AFP

Δημοφιλή