Διαφωνίες στην Ευρώπη για τη στάση απέναντι στην Κίνα, όπου ο κορονοϊός καλπάζει

Η Ιταλία κάλεσε την υπόλοιπη ΕΕ να ακολουθήσει την ίδια γραμμή με αυτήν.
UGC UGC via Reuters

Η Ιταλία κάλεσε την Πέμπτη την υπόλοιπη ΕΕ να ακολουθήσει τη δική της γραμμή και να επιβάλει τεστ σε ταξιδιώτες από την Κίνα για Covid, μα άλλοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο προς το παρόν, ή αναμένουν μια κοινή στάση από πλευράς των χωρών της Ένωσης.

Οι αξιωματούχοι Υγείας της ΕΕ δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσουν σε μια κοινή πορεία σε συνομιλίες το πρωί και είπαν ότι θα συνέχιζαν αργότερα τις διαβουλεύσεις. Σε ανάρτησή της στο Twitter η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει: «Ο συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές υγειονομικές απειλές είναι ζωτικής σημασίας. Σήμερα, η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ συνεδρίασε για να συζητήσει την κατάσταση της Covid-19 στην Κίνα με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Πρέπει να δράσουμε από κοινού και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».

Η εισαγωγή της υποχρεωτικής εξέτασης για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους επιβάτες που έρχονται από την Κίνα είναι «αδικαιολόγητη», εκτιμά από πλευράς του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC). Οι χώρες της ΕΕ «έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού» και «οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα, κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία αυτή, εξηγώντας ότι το μέτρο των υποχρεωτικών τεστ δεν είναι αναγκαίο στο σύνολο της ΕΕ.

Για τα ECDC, «οι πιθανές λοιμώξεις» που μπορεί να εισαχθούν είναι «σχετικά περιορισμένες» σε σύγκριση με τον αριθμό εκείνων που κυκλοφορούν ήδη καθημερινά. Επιπροσθέτως, τα συστήματα υγείας «είναι σήμερα σε θέση να διαχειριστούν» την ασθένεια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει διχασμός στην ΕΕ ως προς τις πολιτικές για την Covid-19. Στην αρχή της πανδημίας υπήρχαν πολλές διαφωνίες και έντονος ανταγωνισμός ως προς την αγορά προστατευτικού εξοπλισμού πριν οι χώρες- μέλη συντονιστούν και προχωρήσουν με επιτυχία σε κοινές παραγγελίες και διαμοιρασμό εμβολίων.

Η Ιταλία «αναμένει και ελπίζει» η ΕΕ να επιβάλει υποχρεωτικά τεστ για Covid σε όλους τους επιβάτες που έρχονται από την Κίνα, όπως έκανε η Ρώμη, είπε η πρωθυπουργός Τζιόρτζια Μελόνι σε συνέντευξη Τύπου.

Η έξαρση στην Κίνα και οι αμφιβολίες για την αξιοπιστία των επίσημων δεδομένων οδήγησαν κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, στην επιβολή νέων κανόνων για τα ταξίδια ως προς τους επισκέπτες από την Κίνα, ενώ το Πεκίνο προβαίνει σε άρση των περιορισμών που ήταν σε ισχύ στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής της «μηδενικής Covid».

Στην ΕΕ μόνο η Ιταλία έχει, προς το παρόν, επιβάλει τεστ για Covid σε όλους τους επισκέπτες από την Κίνα, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να μην είναι αποτελεσματικό ως μέτρο αν δεν κάνουν το ίδιο άλλες χώρες στην Ένωση, όπου οι πολίτες ταξιδεύουν ελεύθερα από τη μια χώρα στην άλλη, όπως είπε η Μελόνι. Σημειώνεται πως το κύριο αεροδρόμιο του Μιλάνου άρχισε τα τεστ σε επιβάτες από το Πεκίνο και τη Σαγκάη στις 26 Δεκεμβρίου και διαπιστώθηκε πως σχεδόν οι μισοί είχαν μολυνθεί.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ωστόσο, η Μπριγκίτε Οτράν, επικεφαλής της γαλλικής επιτροπής αξιολόγησης ρίσκου υγείας COVARS, είπε ότι «από επιστημονικής άποψης, δεν υπάρχει λόγος σε αυτό το στάδιο να επαναφέρουμε τους ελέγχους στα σύνορα».

Η Οτράν, που συμβουλεύει την κυβέρνηση ως προς τους επιδημιολογικούς κινδύνους, είπε στο Radio Classique ότι προς το παρόν η κατάσταση ήταν υπό ελεγχο και δεν υπήρχαν ενδείξεις για ανησυχητικές νέες παραλλαγές της Covid στην Κίνα. Η Γερμανία και η Πορτογαλία είπαν επίσης ότι δεν βλέπουν λόγο για νέους περιορισμούς στα ταξίδια, ενώ η Αυστρία έχει τονίσει τα οικονομικά οφέλη από την επιστροφή των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη. Η Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ μα συμμετέχει στο καθεστώς ανοιχτών συνόρων της Ένωσης, υιοθετεί παρόμοια στάση. «Πιθανότατα έχουμε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να κολλάνε Covid στη Νορβηγία κάθε εβδομάδα τώρα» έγραψε στο Twitter ο καθηγητής Πρέμπεν Άαβιτσλαντ, του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας. «Μερικές εκατοντάδες επιπλέον κρούσματα μεταξύ ταξιδιωτών από την Κίνα θα ήταν σταγόνα στον ωκεανό». H Βρετανία είπε επίσης ότι δεν σχεδιάζει να επαναφέρει τα τεστ για Covid για αυτούς που έρχονται στη χώρα.

Αμφιβολίες για την αξιοπιστία των επίσημων στοιχείων

China Daily CDIC via Reuters

Οι κινήσεις επαναφοράς τεστ για Covid αντικατοπτρίζουν τη διεθνή ανησυχία περί εμφάνισης νέων παραλλαγών κατά την «έκρηξη» στην Κίνα- και τον προβληματισμό ότι η κινεζική κυβέρνηση ίσως να μην ενημερώσει αρκετά γρήγορα.

Δεν έχουν υπάρξει ως τώρα αναφορές για νέες παραλλαγές, μα η Κίνα έχει κατηγορηθεί ότι δεν έχει επιδείξει διαφάνεια ως προς τον ιό από τότε που εμφανίστηκε στη χώρα, στα τέλη του 2019. Υπάρχει ανησυχία πως ίσως να μην διαμοιράζεται δεδομένα τώρα ως προς ενδείξεις για νέα στελέχη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα ξεσπάσματα αλλού.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν και η Ιταλία ανακοίνωσαν την επιβολή τεστ για επιβάτες από την Κίνα. Οι ΗΠΑ επικαλέστηκαν τόσο την έξαρση των μολύνσεων όσο και αυτό που χαρακτήρισε ως έλλειψε πληροφοριών, περιλαμβανομένης της γονιδιακής αλληλούχισης των στελεχών ιού στη χώρα. Οι αρχές της Ταϊβάν και της Ιαπωνίας έχουν εκφράσει παρόμοιους προβληματισμούς.

Ο Γουάνγκ Γουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσε την Πέμπτη πως πολλές χώρες δεν έχουν αλλάξει τις πολιτικές τους για τους ταξιδιώτες από την Κίνα και υπογράμμισε ότι τα όποια μέτρα θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν ισότιμα τους επιβάτες από όλες τις χώρες.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι στην Κίνα λένε ότι το παρόν ξέσπασμα ωθείται από «εκδόσεις» της παραλλαγής Όμικρον που έχουν επίσης εντοπιστεί αλλού και ότι έχει στηθεί σύστημα παρακολούθησης για τον εντοπισμό οποιωνδήποτε πιθανώς ανησυχητικών νέων εκδόσεων του ιού. Ο Γου Ζουνγιού, επικεφαλής επιδημιολόγος του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων της Κίνας, είπε ότι η Κινα πάντα αναφέρει έγκαιρα τα στελέχη του ιού που εντοπίζει. «Δεν κρατάμε τίποτα μυστικό...όλη μας η δουλειά κοινοποιείται στον κόσμο».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έχει πει ότι ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για τη σοβαρότητα του ξεσπάσματος στην Κίνα, ειδικά ως προς τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και μονάδες εντατικής θεραπείας.

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή