ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20/03/2019 07:33 EET | Updated 20/03/2019 11:29 EET

Διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό East-Med στα Ιεροσόλυμα

Οι ανακοινώσεις στη σύνοδο Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

ASSOCIATED PRESS

Αλλάζουν τα γεωστρατηγικά δεδομένα στον χάρτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με την ανακοίνωση της υπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East – Med. Η ανακοίνωση θα γίνει σήμερα Τετάρτη στα Ιεροσόλυμα κατά την 1η σύνοδο Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ με την συμμετοχή και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήδη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Ισραήλ συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Οι Τσίπρας – Αναστασιάδης – Νετανιάχου, με τη συμμετοχή και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ θα ανακοινώσουν την υπογραφή του East - Med εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος. Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς LNG με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Και τα τρία κεφάλαια των συζητήσεων βάζουν την Ελλάδα στο κέντρο της ενεργειακής ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα της Ε.Ε., δημιουργώντας νέες, ευνοϊκότερες για την Ελλάδα, συνθήκες και ισορροπίες στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας θα υπογραμμίσει ότι η ασφαλής μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ε.Ε., μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ουσιαστικά πρόκειται για τμήμα της πολιτικής στρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας που ακολουθείται από το 2015, όταν ανέλαβε το υπουργείο εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς.

Όσον αφορά την αμερικανική παρουσία στην τριμερή Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, ελληνικές πηγές επεσήμαναν ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ σηματοδοτεί τον ενισχυμένο ρόλο των τριών χωρών στην ασφάλεια και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά την συνάντηση καθιέρωσης Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, είχε συζητηθεί η συνεργασία του τριμερούς αυτού σχήματος με τις ΗΠΑ, κάτι το οποίο αντανακλά και τη συνολική αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με τις ΗΠΑ.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας, της οικονομίας και μετανάστευσης.

 

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος στην Τουρκία

Υπό τις παρούσες συνθήκες και ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανεβάσει υπερβολικά τους τόνους έναντι της Ελλάδας και του διεθνούς περίγυρου, επιχειρώντας να εκμεταλλευθεί προεκλογικά ακόμα και την επίθεση στα δύο τεμένη της Νέας Ζηλανδίας, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επίσκεψη του Γιώργου Κατρούγκαλου αύριο (21 Μαρτίου) στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Αττάλεια, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του της Τουρκίας, Mεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά τη συνάντηση εργασίας που θα έχουν οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, θα συζητηθούν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο, σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση.