ΔΙΕΘΝΕΣ
24/09/2019 09:05 EEST | Updated 24/09/2019 11:51 EEST

Διάλογος εκτός πρωτοκόλλου Τσαβούσογλου - Χριστοδουλίδη και διεργασίες για το Κυπριακό στον ΟΗΕ

Ασυνήθιστη δημόσια συνομιλία μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ.

Sergei Savostyanov via Getty Images

Δημόσια συνομιλία στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών έλαβε χώρα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου- με τον ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας να σημειώνει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και να παροτρύνει τον κ. Τσαβούσογλου να δώσουν τα χέρια και να συμφωνήσουν ότι προχωρούν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ, η άτυπη αυτή συνάντηση έλαβε χώρα λίγο πριν πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος βρισκόταν στον χώρο και συνομιλούσε με δημοσιογράφο, χαιρετήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Χριστοδουλίδης έθεσε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών το ερώτημα γιατί δεν συμφωνούμε αμέσως τους όρους αναφοράς και χρειαζόμαστε την πενταμερή. Ο κ. Τσαβούσογλου επικαλέστηκε περσινές συνομιλίες με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και είπε ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν τα πράγματα.

Τότε, ο κ. Χριστοδουλίδης του είπε: «Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Ας σφίξουμε τα χέρια τώρα ότι συμφωνούμε και να προχωρήσουμε».

 

 

Όσον αφορά στη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, με τον κ. Δένδια να δηλώνει πως «κύριο αντικείμενο της συνάντησής μας ήταν ο συντονισμός μας στα πολλά θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική των δύο χωρών μας, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο».

Όπως είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «συζητήσαμε για τις προοπτικές επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κας Λουτ, και μάλιστα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με αυτό ως δεδομένο. Γιατί, πρέπει να πω ότι, παρά τη συνεχή εποικοδομητική στάση την οποία τηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία δεν τηρεί μία ανάλογη αντιμετώπιση, δεν βοηθάει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Εφόσον, λοιπόν, οι συναντήσεις οι οποίες έχουν προγραμματισθεί, γίνουν, δηλαδή η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ερντογάν και μετά η δική μου με τον κ. Τσαβούσογλου, η ελληνική πλευρά θα θέσει ξεκάθαρα προς την Τουρκία την ανάγκη δικής της συνεργασίας στο πλαίσιο της επανέναρξης των συνομιλιών. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι αυτό είναι το ευρωπαϊκό πλαίσιο επίλυσης των διαφορών».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνάντηση του με τον κ. Δένδια ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική, προσθέτοντας ότι «αντιλαμβάνεστε την κρισιμότητα των στιγμών, ειδικότερα αυτή τη βδομάδα θα είναι καθοριστικής σημασίας τα αποτελέσματα των συναντήσεων που θα γίνουν για τη μετέπειτα πορεία του Κυπριακού».

Sponsoed Post