Fake news και διάψευση για νεκρό μετανάστη στον Έβρο

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Έλληνες άνοιξαν πυρ κατά ομάδας Αφγανών που προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα.
Burak Kara via Getty Images

Διαψεύδουν οι ελληνικές αρχές τουρκικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο χθες Έλληνες συνοριοφυλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν μετανάστη από το Αφγανιστάν, που ήθελε να περάσει σε ελληνικό έδαφος.

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε χθες ούτε το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν έχει γίνει το παραμικρό, ενώ και από το ΓΕΕΘΑ υποστηρίζουν ότι κανένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει ανοίξει πυρ.

Πριν από λιγο εξέδωσε ανακοίνωση η Ελληνική Αστυνομία:

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε ξένο και εγχώριο ηλεκτρονικό τύπο, τα οποία αναφέρονται σε περιστατικό πυροβολισμού σε βάρος μεταναστών στην περιοχή του Έβρου, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι: το περιγραφόμενο ή παρόμοιο περιστατικό, ουδέποτε έχει συμβεί και ως εκ τούτου σχετικές αναφορές είναι ανυπόστατες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σημειώνεται ότι, το σύνολο των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία των συνόρων της χώρας γίνεται πάντοτε βάσει της εθνικής, ενωσιακής και διεθνούς νομοθεσίας καθώς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενώ και ο Υπουργός Προστασιας του Πολίτη κατηγόρησε την Τουρκία για fake news μέσα από τον προσωπικό λογαριασμό του στο τουίτερ.

Τι απαντά το υπουργείο Μετανάστευσης σε έκθεση Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ

«Δεν έχουν ουδέποτε διαπιστωθεί έκνομες ενέργειες της Ελλάδας» απαντά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε έκθεση του ειδικού εισηγητή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών των Ηνωμένων Εθνών, Φελίπε Γκονζάλες Μοράλες με τίτλο: «Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα διεθνή σύνορα», στην οποία κάνει λόγο για «παράνομες επαναπροωθήσεις στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα».

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου απαντούν ότι η συγκεκριμένη έκθεση «δεν στηρίζεται σε πρωτογενή έρευνα, αλλά αναπαράγει παλαιότερα ευρήματα έκθεσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, καθώς και υποδείξεις λοιπών ΜΚΟ, που ήδη εξετάζονται ενδελεχώς ως προς την εγκυρότητά τους από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας». Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «σε έλεγχο αντίστοιχων καταγγελιών, μέχρι στιγμής, δεν έχουν ουδέποτε διαπιστωθεί έκνομες ενέργειες της χώρας κατά τη φύλαξη των συνόρων της».

Επίσης, σημειώνουν ότι «η χώρα μας έχει πλήρη επίγνωση του ανθρωπιστικού της καθήκοντος. Παρέχει, σήμερα ασφαλές καταφύγιο σε δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο, στους εκτοπισμένους από την Ουκρανία, αλλά και εθελοντικά σε Αφγανούς ευάλωτους. Το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή και η Ελληνική Αστυνομία διασώζουν καθημερινά ανθρώπους, των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα». Όπως καταλήγουν, η Ελλάδα «θα συνεχίσει να φυλάει τα σύνορά της με αποτελεσματικότητα και με απόλυτη προσήλωση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο».

Στην έκθεσή του ο Ειδικός Εισηγητής, την οποία θα παρουσιάσει στις 23 Ιουνίου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αναφέρει για την Ελλάδα ότι «οι παράνομες επαναπροωθήσεις στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα έχουν γίνει μια de facto γενική πολιτική» και ότι αυτή την πολιτική τη διαπιστώνει «σε πολλά κράτη» σε όλο τον κόσμο. Επίσης, εκφράζει ανησυχία για «αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που αποτρέπονται από το να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, ως μέρος της δηλωμένης στρατηγικής των αρχών».

Διαψεύδει ο Τ. Θεοδωρικάκος τουρκικά δημοσιεύματα

Διαψεύδεται από τις ελληνικές Αρχές δημοσίευμα τουρκικών ΜΜΕ, σύμφωνα με το οποίο ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ και σκότωσαν Αφγανό μετανάστη, κοντά στα σύνορα της Αδριανούπολης.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Έλληνες άνοιξαν πυρ κατά ομάδας Αφγανών που προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα. Το υποτιθέμενο θύμα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ, εξέπνευσε.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στο kathimerini.gr, διέψευσαν κατηγορηματικά το περιστατικό, τονίζοντας πως «κάτι τέτοιο δεν ισχύει».

Την ίδια ώρα, με ανάρτησή του στα social media, o Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, απάντησε στο δημοσίευμα γράφοντας χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία έχει βεβαρημένο παρελθόν στην εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών. Ας εγκαταλείψει επιτέλους τα fake news για ελληνικούς πυροβολισμούς στον Έβρο».

Δημοφιλή