Διαρκής Ανατροπή: Eίναι η νέα κανονικότητα;

Ανθεκτικότητα, για να γίνουμε η γενιά που όχι μόνο επιβιώνει από τις αλλεπάλληλες κρίσεις αλλά παράλληλα δεν επιβαρύνει τις επόμενες.
Mario Aurich / EyeEm via Getty Images

Η ανάπτυξη της Ανθεκτικότητας είναι το μόνο όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την αντιμετώπιση όλων των κρίσεων που έρχονται η μία μετά την άλλη, με ρυθμό καταιγιστικό.

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται επί δεκαετίες με εφιαλτικές συνέπειες οι οποίες εκδηλώνονται με κρίσεις.

Ακραία καιρικά φαινόμενα, η δριμύτητα των οποίων δημιουργεί αρνητικά ρεκόρ, που καταγράφονται ως σημεία αναφοράς μέχρι την επόμενη κρίση.

Θερμοκρασίες που δεν έχουν ξανακαταγραφεί, βροχοπτώσεις με πρωτοφανή δριμύτητα, πλημμύρες που κανένας κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να διαχειριστεί ακόμη κι αν έχει την μεγαλύτερη επιχειρησιακή ετοιμότητα στηριγμένη όπως σε σχεδιασμούς με μετριότερης έντασης δεδομένα.

Πυρκαγιές που εκδηλώνονται, επεκτείνονται και μεταδίδονται με τέτοια ταχύτητα και ορμή που καθιστούν τα όποια μέσα διαχείρισης ανεπαρκή.

Παράλληλα εκδηλώνονται και άλλες κρίσεις, είτε οικουμενικές, όπως η υγειονομική με την επέλαση του κορωνοϊού, είτε εθνικές όπως οι διαρκείς προκλήσεις γειτονικών κυβερνήσεων.

Η Ε.Ε. αντέδρασε πρώτη και ενωμένη για τη διαχείριση της Κλιματικής Κρίσης, διαρκώς βελτιούμενοι και αναβαθμιζόμενοι στόχοι για τον περιορισμό των αερίων ρύπων με ενδιάμεσο ορόσημο το 2030 και το Fit55, αυστηροί κανονισμοί, φόροι για το διοξείδιο, πράσινη ενεργειακή μετάβαση και ειδικά ταμεία για την υποστήριξή της.

Το φυσικό αέριο, παρότι ορυκτό καύσιμο, θεωρήθηκε ως καύσιμο μετάβασης για την απολιγνιτοποίηση, κοστολογήθηκαν και υποστηρίχθηκαν τεράστια έργα υποδομών φυσικού αερίου για την διασφάλιση της σταθερότητας στον εφοδιασμό.

Και ξαφνικά… οι τιμές του φυσικού αερίου γνωρίζουν πρωτοφανή άνοδο, λόγω και των γεωπολιτικών διεκδικήσεων που φέρνουν μειωμένη προσφορά ενώ υπάρχει αυξημένη ζήτηση μιας παγκόσμιας οικονομίας που παλεύει να βγει από την ύφεση που προκάλεσε η υγειονομική κρίση.

Συμπαρασύρεται το κόστος της ενέργειας σε μεγάλη άνοδο και πυροδοτείται η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών. Το κόστος των μεταφορικών από την Κίνα στην Ευρώπη έχει οκταπλασιαστεί από τον Ιανουάριο 2021 και ακόμη δεν έχουμε δει την επίδραση των αυστηρότερων περιβαλλοντικών όρων στην κίνηση των πλοίων.

Ζούμε στη δίνη μιας νέας κρίσης, της Ενεργειακής και αυτό εν μέσω των ήδη δύσκολων θεμάτων της πράσινης μετάβασης.

Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση, προτείνοντας τη δημιουργία μηχανισμού αντιστάθμισης των υψηλών τιμών ενέργειας με τη χρήση πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εμπορίας Ρύπων και υλοποιώντας ήδη, εντός της επικράτειας, γενναίο και πρωτοποριακό σχέδιο υποστήριξης των καταναλωτών.

Πολλές χώρες θέλουν να διαχειριστούν τους εθνικούς τους ενεργειακούς πόρους, ακόμη και τους ρυπογόνους, για την εσωτερική τους διαχείριση της ενεργειακής φτώχειας, που χτυπάει περισσότερες πόρτες φέτος αλλά και για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας με διασφάλιση χαμηλότερου κόστους εγχώριας ενέργειας.

Η ανάπτυξη της Ανθεκτικότητας είναι το μόνο όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την αντιμετώπιση όλων των κρίσεων που έρχονται η μία μετά την άλλη, με ρυθμό καταιγιστικό.

Ενίσχυση της εθνικής ανθεκτικότητας με δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών στον κατάλληλο χρόνο, για να ξέρουν όποιοι γείτονες τυχόν απεργάζονται επεκτατικά σχέδια, ότι είμαστε πολλοί, πάνοπλοι και πανέτοιμοι.

Υποστήριξη της ανθεκτικότητας με τολμηρές θεσμικές παρεμβάσεις και εθνικό σχεδιασμό, ανθεκτικότητα στις παραγωγικές μονάδες, που πρέπει να μπορούν να αξιοποιούν τη δική τους πράσινη ενέργεια, ώστε να μπορούν να έχουν και προβλέψιμο κόστος ενέργειας αλλά και πρόσβαση στην φθηνή χρηματοδότηση.

Ανθεκτικότητα στις κοινωνίες μας που πρέπει να πιστέψουν στην προώθηση της ενεργειακής εξοικονόμησης και να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με την κατανάλωση των φυσικών πόρων.

Ανθεκτικότητα στο κοινωνικό κράτος που πρέπει να φροντίσει να δημιουργήσει μηχανισμούς υποστήριξης των πιο αδύναμων, οι οποίοι διαρκώς πληθαίνουν.

Ανθεκτικότητα στην πίστη όλων μας ότι πρέπει να πασχίσουμε για τη προστασία του περιβάλλοντός μας, επαναπροσδιορίζοντας το μοντέλο ευμάρειας που στηρίχθηκε στην υπερκατανάλωση.

Ανθεκτικότητα, για να γίνουμε η γενιά που όχι μόνο επιβιώνει από τις αλλεπάλληλες κρίσεις αλλά παράλληλα δεν επιβαρύνει τις επόμενες.

Δημοφιλή