ΔΙΕΘΝΕΣ
03/10/2018 15:09 EEST

Απόφαση υπέρ του Ιράν και κατά των ΗΠΑ από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, που θα αυστηροποιηθούν τον επόμενο μήνα, δεν επηρεάζουν την ανθρωπιστική βοήθεια ή την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας. 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, το δικαστήριο, παίρνοντας το μέρος της Τεχεράνης, αποφάνθηκε πως οι εξαγωγές αγαθών «ανθρωπιστικού» τύπου, όπως τροφίμων και φαρμάκων, θα έπρεπε να επιτραπούν.

Από πλευράς τους, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία πάνω στο θέμα, καθώς αφορά στην εθνική τους ασφάλεια. Σημειώνεται πως οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές, ωστόσο δεν έχει τη δύναμη να τις επιβάλει- καθώς και ότι στο παρελθόν και οι δύο χώρες έχουν αψηφήσει αποφάσεις του.

Ανακοινώνοντας την απόφαση την Τετάρτη, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, δικαστής Αμπντουλακβί Γιουσούφ, είπε πως «το δικαστήριο θεωρεί ότι οι ΗΠΑ πρέπει να άρουν, με τρόπο της επιλογής τους, κάθε εμπόδιο στην ελεύθερη εξαγωγή προς την επικράτεια του Ιράν αγαθών που απαιτούνται για ανθρωπιστικές ανάγκες».

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η απόφαση «δικαιώνει την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και επιβεβαιώνει τον παράνομο και καταπιεστικό χαρακτήρα των αμερικανικών κυρώσεων».

Η ιρανική οικονομία δέχεται ισχυρές πιέσεις από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, διέταξε να τεθούν ξανά σε εφαρμογή οι κυρώσεις τον Μάιο.