Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: Κλείνει τα 25 και το γιορτάζει

3 - 10 Δεκεμβρίου και ελεύθερη είσοδο και 10-18 Δεκεμβρίου, στην ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ για όλη την Ελλάδα.
Sublime
Sublime

Τα 25 του χρόνια κλείνει εφέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και τα γιορτάζει στις 3-10 Δεκεμβρίου, με επίκεντρο τον Πύργο και την Αμαλιάδα, κι ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών για παιδιά, εφήβους και όλη την οικογένεια, με ελεύθερη είσοδο.

Σε μια χρονιά που φέρνει στο φως σοκαριστικά συμβάντα κακοποίησης παιδιών και εφήβων, οι ταινίες αυτής της θεματολογίας δικαιώνουν τις διαχρονικές επιλογές του φεστιβάλ που έχει επιλέξει να μην κρύβονται τα σύγχρονα προβλήματα κάτω από το χαλί αλλά να συζητιούνται και να αναζητούνται τρόποι πρόληψης και σωστής διαχείρισης.

Η μεγάλη νεανική γιορτή του σινεμά αποτελείται από 3+1 πυλώνες:

  • 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
  • 22η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio
  • School Cinema - δράσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης
  • Δράσεις για επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης

Ταινίες απ’ όλο τον κόσμο θα προβληθούν φέτος σε 12 πόλεις, αφού εκτός από τις κλασικές κεντρικές δραστηριότητες στον Πύργο και την Αμαλιάδα, θα πραγματοποιηθούν προβολές και στα Λεχαινά, τη Γαστούνη, τη Ζαχάρω και το Βαρθολομιό στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, αλλά και περιφερειακές προβολές στο Αγρίνιο, την Αλεξανδρούπολη, τη Λέσβο, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τη Ζάκυνθο και την Καλαμάτα.

Στο διάστημα 10-18 Δεκεμβρίου, η ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ online.olympiafestival.gr θα φιλοξενήσει μέρος των διαγωνιστικών προγραμμάτων, δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά και νέους όλης της χώρας να παρακολουθήσουν συναρπαστικές ταινίες απ’ όλον τον κόσμο.

Στην 22η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio θα προβληθούν συνολικά 216 ταινίες ταινίες διάρκειας έως 10 λεπτών, γυρισμένες από παιδιά και νέους. Οι ταινίες έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο λειτουργίας κινηματογραφικών ομάδων ή είναι ατομικές δημιουργίες. Συνολικά θα προβληθούν ταινίες από 53 χώρες.

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων του Φεστιβάλ («School Cinema») θα ξεδιπλωθεί κατά κύριο λόγο στον Πύργο και την Αμαλιάδα, ενώ οι κριτικές επιτροπές των παιδιών, που λειτουργούν ως εργαστήρια κινηματογραφικής ανάλυσης και κριτικής θα είναι υβριδικές με συμμετοχή παιδιών απ’ όλη τη χώρα.

To φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές κλασικές και πιο σύγχρονες επιλογές για τους μικρούς (και μεγαλύτερους) φίλους του φεστιβάλ: από βιωματικά εργαστήρια ειδικών εφέ μέχρι εργαστήρια κινηματογραφικής παραγωγής, και από εργαστήρια ήχου μέχρι δράσεις VR.

Οι δράσεις για επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης περιλαμβάνουν ανοιχτές συζητήσεις, διαλέξεις, masterclasses (Νίκος Καβουκίδης, Alain Bergala), αλλά και το καθιερωμένο εργαστήριο Olympia «Creative Ideas» Pitching Lab, που φέτος υλοποιείται για πέμπτη φορά.

Στα διαγωνιστικά προγράμματα θα προβληθούν 78 ταινίες από 51 χώρες σε τέσσερα τμήματα: Ταινίες Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Ταινίες Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Ταινίες Animation Μικρού Μήκους, «KIDS & DOCS» (ντοκιμαντέρ για παιδιά).

Οι ταινίες που θα διαγωνιστούν, με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις στις αποσκευές τους, είναι παραγωγής 2021 και 2022. Τα τρία πρώτα διαγωνιστικά προγράμματα προβάλλονται στον Πύργο, ενώ το KIDS & DOCS είναι αυτοτελές τμήμα του Φεστιβάλ με ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή και έδρα την Αμαλιάδα.

Οι ταινίες που απευθύνονται στα παιδιά και τους νέους διαπνέονται από τις βασικές αρχές της «Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού» του ΟΗΕ, εμπνέουν την αγάπη για τον άνθρωπο, τη ζωή και τη φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα.

Προσεκτικά επιλεγμένες από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Σπύρου οι ταινίες του προγράμματος καταπιάνονται με όσα απασχολούν τα παιδιά και τους νέους στο σύγχρονο κόσμο: φιλία, οικογένεια, έρωτας, σχέσεις, σχολείο, σόσιαλ μίντια αλλά και πόλεμος, απώλεια, πανδημία. Ταινίες που υμνούν την χαρά της ζωής κι άλλες που τολμούν να δείξουν τα δεινά των καιρών μας και ατόφια την ανθρώπινη συνθήκη χωρίς να «μακιγιάρουν» την πραγματικότητα για τα παιδιά.

Η θεματολογία των φετινών ταινιών είναι πλούσια και πολύπλευρη, και αγγίζει ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά σε όλον τον κόσμο: κακοποίηση, φυλακή, απέλαση, αρρώστια, ορφάνια, εγκατάλειψη, ναρκωτικά, προσφυγικό, κλιματική κρίση. Θα δούμε ταινίες με παιδιά θύματα του πολέμου, παιδιά που καταλήγουν να φροντίζουν τους γονείς τους, αντί να συμβαίνει το αντίθετο... Αλλά και ταινίες που υμνούν τη δύναμη της φιλίας, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, την αγάπη για τα ζώα, τα όνειρα για το μέλλον, την τέχνη, τα αθλήματα, την διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα. Ταινίες που αναδεικνύουν τη δύναμη της αγάπης.

Last film show/ Η τελευταία προβολή
Last film show/ Η τελευταία προβολή

Μην χάσετε...

Από το Διαγωνιστικό Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους:

  • Η τελευταία προβολή. Η υποψηφιότητα της Ινδίας στα Όσκαρ. Όσοι αγάπησαν το “Σινεμά ο Παράδεισος” του Τορνατόρε, θα λατρέψουν αυτό το ποίημα από την Ινδία.
  • Ήλιος και κόρη. Η δεκάχρονη Λουτσία περιμένει τον μπαμπά της να επιστρέψει. Και η Βολιβία έχει το δικό της μαγικό ρεαλισμό.
  • Ο άνεμος χορεύει τα ζαχαροκάλαμα. Μια έκπληξη από το Ιράν, με τον 11χρονο ήρωα να αναλαμβάνει δράση για να σώσει τον συνδικαλιστή πατέρα του που έχει συλληφθεί.
  • Μόγια Βέσνα. Η δεκάχρονη Μόγια ενηλικιώνεται πρόωρα…
  • Μεγαλείο. Ο 16χρονος Μανουέλ είναι ζευγάρι με την Αζούλ . Όταν όμως έρχεται η ώρα για την πρώτη τους φορά, νιώθει κάτι εντελώς καινούργιο για ένα αγόρι φίλο του.
  • Το Σύμπαν του Όλιβερ. Ο μικρός Όλιβερ καταφεύγει στη δύναμη της φαντασίας για να σώσει την οικογένειά του.

Οι είκοσι ταινίες μικρού μήκους μυθοπλασίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • την ταινία Tσουτσουέ η οποία διαγωνίστηκε στο φετινό φεστιβάλ των Καννών, στέλνοντας για πρώτη φορά σκηνοθέτη από τη Γκάνα, τον Amantei Arman, στο σημαντικό αυτό Φεστιβάλ. Οι γιοί ενός ψαρά προσπαθούν να διαχειριστούν την απώλεια του μεγαλύτερου αδερφού τους που πνίγηκε στη θάλασσα.

και την μικρού μήκους ταινία:

  • Η Κατρουλού. Η Λέα, ένα 10χρονο κορίτσι, βρέχει κάθε βράδυ το κρεβάτι της. Πίσω από αυτή τη διαταραχή κρύβεται ένα μυστικό που την κάνει εχθρικό και δύσπιστο παιδί. Μία μικρού μήκους ταινία από το Περού για την παιδική κακοποίηση.

Kids and docs: Τα ντοκιμαντέρ του φετινού Φεστιβάλ Ολυμπίας μας ταξιδεύουν στον κόσμο που ζουν τα παιδιά: από τους σκληρούς δρόμους της Μπογκοτά ως τα υψίπεδα του Ιράν, κι από τις υποβαθμισμένες γειτονιές του Ανατολικού Βερολίνου ως την δοκιμαζόμενη πολιτικά και κοινωνικά Γεωργία, από τα τροπικά δάση του Αμαζονίου, ως τους δρόμους κάθε γωνιάς του πλανήτη όπου άνθρωποι κινούνται χωρίς χαρτιά και κάποιοι χωρίς καν πιστοποιητικά γέννησης… (Αλίς / Aτονική Λάμψη / To όνειρο του αλόγου / Το σπίτι μου είναι κάπου αλλού / Τα νερά του Παστάσα / Κάλε, ο Κοσμοναύτης).

Bedwetter / Η Κατρουλού
Bedwetter / Η Κατρουλού

Και μια ευχάριστη έκπληξη: φέτος προβάλλονται τρία ελληνικά ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για παιδιά:

Ο καραγκιοζοπαίκτης της Νιόν της Ιρίνα Μπόικο, Το στοίχημα της Μαρίας Λεωνίδα, Τέλος χρόνου του Λουκά Παλαιοκρασσά, και Όνειρα σε ρόδες της Σοφίας Λιούλια. Τα τρία τελευταία μάλιστα καταπιάνονται με τη σημερινή κατάσταση στα σχολεία, δίνοντας αφορμή και για την ενδιαφέρουσα συζήτηση «Προκλήσεις και εμπόδια στην εκπαίδευση» (Αμαλιάδα, Δευτέρα 5/12).

«Τέλος χρόνου»
«Τέλος χρόνου»
Cat postal
Cat postal

Τα 23 animation μικρού μήκους, θα γοητεύσουν μικρού και μεγάλους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα: Ίντοντο, Γκαράνο, Ακπλοκπλόμπιτο, Οι κόρες του ανέμου και Λουδοβίκος ο Α’, βασιλέας των αμνών.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ
https://olympiafestival.gr/

Δημοφιλή