Δισεκατομμύρια μικροπλαστικά απελευθερώνονται από τα φακελάκια τσαγιού, σύμφωνα με νέα έρευνα

Γι' αυτό οι επιστήμονες συνιστούν να αγοράζουμε τσάι σε χάρτινες συσκευασίες.
Volodymyr Kotoshchuk via Getty Images

Ορισμένα σακουλάκια τσαγιού υψηλής ποιότητας απελευθερώνουν δεκάδες μικροπλαστικά σωματίδια μέσα στο ποτήρι σας, σύμφωνα με νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας και την οποία εκπόνησαν Καναδοί μελετητές.

Τα μικροπλαστικά εντοπίζονται συχνά στο περιβάλλον, στα ύδατα, στα εμφιαλωμένα νερά ακόμα και σε μερικά τρόφιμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει ότι τα εν λόγω σωματίδια στο πόσιμο νερό δεν φαίνεται να αποτελούν κίνδυνο, ωστόσο τα ευρήματα βασίστηκαν σε «περιορισμένες πληροφορίες» και για το λόγο αυτό ζητήθηκε μεγαλύτερη έρευνα για το θέμα αυτό.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του ΜακΤζιλ στο Μόντρεαλ του Καναδά, ζήτησαν επίσης τη διεξαγωγή περισσότερων μελετών για τις επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου από την κατανάλωση μικροπλαστικών.

Για τη συγκεκριμένη έρευνα χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα διαφορετικά είδη τσαγιού συσκευασμένου σε ειδικά σακουλάκια.

Η αλήθεια είναι πως συνήθως το τσάι είναι συσκευασμένο σε χάρτινα σακουλάκια, όπως όμως αναφέρει το δημοσίευμα, το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιούνται και πλαστικές συσκευασίες.

Οι ερευνητές για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα αφαίρεσαν από τις τσάντες το ρόφημα και τις τοποθέτησαν σε νερό που θερμαίνονταν στους 95 βαθμούς Κελσίου.

Διαπίστωσαν ότι ένα μόνο σακουλάκι απελευθέρωνε περίπου 11,6 δισεκατομμύρια μικροπλαστικά και 3,1 δισεκατομμύρια ακόμα μικρότερα σωματίδια σε καυτό νερό. Τα ευρήματα είναι τελείως αόρατα με γυμνό μάτι.

Η ερευνήτρια Λάουρα Χερνάντεζ αναφέρει ότι εξεπλάγη από την ποσότητα μικροπλαστικών που απελευθερώθηκαν σε σύγκριση με εκείνες που είχαν καταγραφεί σε άλλες μελέτες που αφορούσαν άλλα είδη, όπως για παράδειγμα το εμφιαλωμένο νερό.

Υπογραμμίζει ωστόσο πως η διαφορά θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι η μελέτη αυτή εστίασε στα πιο μικρά σωματίδια -τόσο τα μικροπλαστικά, τα οποία έχουν περίπου το μέγεθος μιας τρίχας, όσο και στα νανοπλαστικά, που είναι χίλιες φορές μικρότερα.

Η κ. Χερνάντεζ ανέφερε πως τα συμπεράσματα της έρευνας μπορούν να λειτουργήσουν ως μια ευκαιρία για τους καταναλωτές και όλους όσους επιθυμούν να μειώσουν τη χρήση των πλαστικών.

(Με πληροφορίες από BBC)

Δημοφιλή