Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ο πρώην αστυνομικός Τόμας Λέιν παραδέχθηκε την ενοχή του

Η πολιτεία συνιστά ποινή φυλάκισης τριών ετών. Δεν έχει ακόμη καταδικαστεί για την ομοσπονδιακή υπόθεση.
via Associated Press

Ο πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης ομολόγησε την ενοχή του στην πολιτειακή κατηγορία της συνέργειας σε ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας ομολογίας, ο Τόμας Λέιν θα απαλλαγεί από την κατηγορία της συνέργειας και ηθικής αυτουργίας σε φόνο εκ προθέσεως δευτέρου βαθμού.

Ο Λέιν, μαζί με άλλους πρώην αστυνομικούς Τζέι Αλεξάντερ Κουένγκ και Του Τάο, έχει ήδη καταδικαστεί σε ομοσπονδιακές κατηγορίες για ηθελημένη παραβίαση των δικαιωμάτων του Φλόιντ κατά τη διάρκεια του περιορισμού που οδήγησε στο θάνατο του μαύρου άνδρα τον Μάιο του 2020.

Η πολιτεία συνιστά ποινή φυλάκισης τριών ετών για τον Λέιν -η οποία είναι χαμηλότερη από τις κατευθυντήριες γραμμές καταδίκης της πολιτείας- και συμφώνησε να του επιτρέψει να εκτίσει την ποινή σε ομοσπονδιακή φυλακή. Η καταδίκη του έχει προγραμματιστεί για τις 21 Σεπτεμβρίου.

Απο αριστερά: Αλεξάντερ Κουένγκ, Τόμας Λέιν και Του Τάο.
Απο αριστερά: Αλεξάντερ Κουένγκ, Τόμας Λέιν και Του Τάο.
via Associated Press

Ο Λέιν δεν έχει ακόμη καταδικαστεί για την ομοσπονδιακή υπόθεση.

Ο 46χρονος Τζορτζ Φλόιντ σκοτώθηκε αφού ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν έβαλε ένα γόνατο στο λαιμό του και τον κάρφωσε στο έδαφος, με τον Φλόιντ να λέει ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Ο Chauvin καταδικάστηκε τον Ιούνιο του 2021 για τις πολιτειακές κατηγορίες του φόνου και της ανθρωποκτονίας και καταδικάστηκε σε 22,5 χρόνια κάθειρξη.

Δήλωσε ένοχος τον Δεκέμβριο του 2021 σε ομοσπονδιακή κατηγορία για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων του Τζορτζ Φλόιντ και αντιμετωπίζει ομοσπονδιακή ποινή που κυμαίνεται από 20 έως 25 χρόνια, αφού ο δικαστής αποδέχτηκε μια συμφωνία για ομολογία νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Λέιν καταδικάστηκε μαζί με τον Κουένγκ και τον Τάο για τις ομοσπονδιακές κατηγορίες τον Φεβρουάριο, μετά από δίκη που διήρκεσε ένα μήνα.

Και οι τρεις καταδικάστηκαν για στέρηση του δικαιώματος του Φλόιντ σε ιατρική περίθαλψη και οι Τάο και Κουένγκ καταδικάστηκαν επίσης για την αποτυχία τους να παρέμβουν για να σταματήσουν τον Chauvin κατά τη διάρκεια της δολοφονίας.

Ο θάνατος του Φλόιντ καταγράφηκε σε βίντεο και προκάλεσε διαμαρτυρίες για τη φυλετική αδικία στη Μινεάπολη και σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: dikastiko.gr