ΔΙΕΘΝΕΣ
09/05/2020 09:32 EEST

Δολοφονίες νοσηλευτριών στο Μεξικό - Συνεχείς επιθέσεις κατά εργαζόμενων στον τομέα της Υγείας

Νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αντιμετωπίζουν βίαιες επιθέσεις καθώς κάποιοι νομίζουν πως θα του κολλήσουν κορονοϊό.

ASSOCIATED PRESS

Τρεις  νοσηλεύτριες, βρέθηκαν νεκρές με σημάδια στραγγαλισμού στη βόρεια μεξικανική Πολιτεία Κοαουίλα, του Μεξικό ανέφεραν αξιωματούχοι, σε ένα κατά τα φαινόμενα τριπλό φονικό που έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς επιθέσεων εναντίον εργαζομένων στον τομέα της υγείας, μεσούσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ερευνούν ένα έγκλημα, αλλά ότι το κίνητρο δεν είναι σαφές. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αντιμετωπίζουν μια αυξημένα περιστατικά επιθέσεων στο Μεξικό τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας φόβων μετάδοσης της νόσου.

Ο Χαβιέρ Γκερέρο, ένας ανώτατος αξιωματούχος της βασικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας του Μεξικού (IMSS) στην Κοαουίλα, χαρακτήρισε τους θανάτους των τριών νοσηλευτριών ως δολοφονίες. «Συνέβησαν σε μια στιγμή που οι γιατροί μας είναι το πιο σημαντικό συστατικό στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης».

Ο γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας, Ζεράρντο Μαρκές ανέφερε ότι δυο ή τρεις εγκληματίες ενδέχεται να εμπλέκονται στις δολοφονίες αλλά δεν έχουν γίνει συλλήψεις. Δεν ήταν αμέσως σαφές πότε οι νοσηλεύτριες δολοφονήθηκαν.

«Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτό οφείλεται στις δουλειές τους στον τομέα της υγείας», είπε. «Είναι πολύ λυπηρό για την κοινωνία - και επαναλαμβάνω τη δέσμευση του κράτους να εντοπίσει αυτούς που είναι ένοχοι και να τους παραπέμψει ενώπιον της δικαιοσύνης».

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού υπολογίζει ότι η μετάδοση του ιού θα κορυφωθεί αυτή την εβδομάδα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Χθες, το Μεξικό ανέφερε 1.906 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού και 199 επιπλέον θανάτους, φέροντας τον συνολικό αριθμό μολύνσεων σε 31.522 και τους νεκρούς σε 3.160 θανάτους. Ωστόσο, η κυβέρνηση τονίζει ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων και θανάτων είναι κατά πολύ υψηλότερος.