Δραματικές εικόνες αποκαλύπτουν τη συρρίκνωση των λιμνών σε όλο τον κόσμο

Μεταξύ 1992 και 2020, έχουν συρρικνωθεί περισσότερες από τις μισές λίμνες του πλανήτη.
Η θάλασσα της Αράλης, που βρίσκεται μεταξύ του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν.
Η θάλασσα της Αράλης, που βρίσκεται μεταξύ του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν.
Associated Press

Οι επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες που έχουν προκύψει ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η αλόγιστη χρήση νερού από τους ανθρώπους, προκαλούν τη συρρίκνωση των λιμνών ανά τον κόσμο κατά τρισεκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Εξετάζοντας περίπου 2.000 λίμνες που συγκαταλέγονται ανάμεσα στις μεγαλύτερες του κόσμου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ετησίως χάνουν περίπου 215 τρισεκατομμύρια λίτρα ετησίως.

Μάλιστα, συρρικνώνονται ακόμη και οι λίμνες που βρίσκονται σε περιοχές με συχνές βροχοπτώσεις. Αυτό οφείλεται τόσο στην ολοένα και πιο ζεστή ατμόσφαιρα, που απορροφά περισσότερο νερό κατά τη φυσική διαδικασία της εξάτμισης, όσο και στην ανθρωπότητα, που δεν έχει υιοθετήσει μεθόδους παραγωγής φιλικές προς το περιβάλλον.

H λίμνη Oύρμια, στο βορειοδυτικό Ιράν.
H λίμνη Oύρμια, στο βορειοδυτικό Ιράν.
Associated Press

«Περισσότερο από το ήμισυ της ευθύνης για τη συρρίκνωη των λιμνών αποδίδεται κυρίως στην ανθρώπινη κατανάλωση», δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Φανφάνγκ Γιαό.

H λίμνη Μιντ, στις ΗΠΑ.
H λίμνη Μιντ, στις ΗΠΑ.
Associated Press

Μεταξύ 1992 και 2020, η λίμνη Μιντ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχασε τα δύο τρίτα του νερού της, ενώ η Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη, γνωστή και ως Γκρέητ Σωλτ Λέηκ, στη βόρεια Γιούτα, συρρικνώθηκε κι εκείνη αισθητά, σημειώνει ο Γιάο.

Associated Press

«Περισσότερο ανησυχώ για λίμνες που θεωρούνται οικολογικά σημαντικές. Ειδικά για εκείνες που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές, που δεν διαθέτουν άλλες πηγές πόσιμου νερού. Και το χειρότερο είναι πως το φαινόμενο θα επιδεινωθεί, καθώς η κοινωνία αναζητά περισσότερο νερό και ο πληθυσμός συνεχώς αυξάνεται, σε μια στιγμή που οι θερμοκρασίες αγγίζουν ιστορικά υψηλά ρεκόρ», προβληματίζεται ο καθηγητής υδρολογίας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, Tαμλίν Παβέλσκι.

(με πληροφορίες από Associated Press)

Δημοφιλή