Η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Κυριακόπουλου στην Evripides Art Gallery

Αυτό που πάντα με κέντριζε στο έργο του Νίκου Κυριακόπουλου είναι ένας ζωηρός τόνος που κυριαρχεί. Ένας τόνος που δεν αναφέρεται στη φωτοσκίαση αλλά στην ενσωμάτωση με σχεδόν μουσικό τρόπο των ζωηρών χρωματικών αντιθέσεων, που αν και κινούνται γύρω από την κλίμακα των γαιωδών χρωμάτων και του γκρίζου, δημιουργούν συχνά ένα αποτέλεσμα απροσδόκητα λαμπερό και διαυγές.

ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Απογυμνωμένα τα τοπία της Τήνου και του Περάματος από κάθε τι περιττό και κάθε ακισμό, στον οποίο αρέσκονται συχνά οι ζωγράφοι μέσα από γραφισμούς και περίπλοκες ματιέρες, τείνουν να υψωθούν μπροστά μας όρθια και ακέραια σαν αγάλματα. Όσο για τα γυμνά του, αυτά κυριαρχούνται από τον αισθησιασμό ο οποίος συχνά κινείται στο όριο, αλλά τον επαναφέρει και τον συγκροτεί σε λόγο η στέρεη γλώσσα με την οποία διατυπώνεται όλη η ζωγραφική του.

ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Σελίδες ενός προσωπικού ημερολογίου, γεμάτο εικόνες ανθρώπων και τοπίων, που ακόμα κι’ αν σκόρπισαν στο χρόνο, δεν σβήστηκαναπό την μνήμη, παρουσιάζει ο Νίκος Κυριακόπουλος στην πέμπτη κατά σειρά ατομική του έκθεση ζωγραφικής, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 στις 20:00 στην Evripides Art Gallery και θα διαρκέσει έως την 1 η Δεκεμβρίου 2018.

ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Νίκος Κυριακόπουλος ζωγραφίζει ανθρώπους και τοπία. Ανθρώπους, που η ζωή του μπλέκεται με την δική τους, τοπία που καταφεύγει για να συναντήσει την ερημιά. Μοιράζεται με τον θεατή, εμπειρίες ζωής, όπως άλλοι θα έγραφαν σε ένα παγκάκι ή θα σκάλιζαν τα αρχικά ενός έρωτα σ΄ένα δέντρο ή σ΄ένα μάρμαρο.

«Είναι χνάρια στην προσπάθεια προέκτασης της ζωής, μέσω των άλλων, και ένα χνάρι είναι πάντα ερωτικό», επισημαίνει και παραδέχεται με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι ζωγραφίζει γυναίκες γιατί τον συγκλονίζουν και δεν του επιτρέπουν να είναι ψύχραιμος.

ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Οι γυναίκες του Κυριακόπουλου κοιτούν κατάματα τον θεατή, χωρίς περιστροφές. Επιζητούν τον θαυμασμό του βλέμματος, σπάζοντας τις κατά συνθήκη εικόνες και ξαφνιάζουν με την ειλικρίνεια και την ευθύτητά τους, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο δημιουργός τους.

Η ζωγραφική του συχνά γίνεται υπαινικτική, τα τοπία του είναι γεμάτα από ήχους και αντικείμενα, που προδίδουν την ανθρώπινη παρουσία, αλλά χωρίς να διακρίνουμε πάντα τους πρωταγωνιστές. Δημιουργείται μια αίσθηση προσμονής, ενώ ταυτόχρονα όλα παραπέμπουν σε έναν αόρατο μάρτυρα, που καταγράφει εικόνες και καταστάσεις, απολαμβάνοντας την ασφάλεια της απόστασης και της
ανωνυμίας.

ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ευθύς και ειλικρινής, αυθεντικός και χειμαρρώδης, ο Νίκος Κυριακόπουλος, μας καλεί να μοιραστούμε εμπειρίες, που γυρίζουν τον χρόνο πίσω, σε ξέγνοιαστα καλοκαίρια και πρόσωπα που αντιστάθηκαν στη λήθη και τον χρόνο.

Διάρκεια Έκθεσης: 8 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2018

Evripides Art Gallery

Ηρακλείτου 10 & Σκουφά Κολωνάκι, Αθήνα, 106 73

τηλ: 210 36 15 249, 210 36 15 909, www.evripides-art.gr, info@evripides-art.gr

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη - Πέμπτη- Παρασκευή: 11.00 - 20.30

Τετάρτη: 11.00 -17.00 & Σάββατο: 11.00 -16.00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά

Ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση ΑμεΑ.

Νίκος Κυριακόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980.

Σπούδασε ζωγραφική με καθηγητή τον Δ. Μυταρά και νωπογραφία - τεχνική των φορητών εικόνων στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από το 1998 ως το 2004.

Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε διάφορες ομαδικές.

Ατομικές εκθέσεις

2018 Evripides Art Gallery, Aθήνα
2013 Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5, Αθήνα
2009 Αίθουσα Τέχνης Γαβράς, Αθήνα
2006 Αίθουσα Τέχνης Γαβράς, Αθήνα
2004 Γκαλερί Χρυσόθεμις, Αθήνα
Την περίοδο 2011-12, δίδαξε ζωγραφική στην Archimedean Academy στο Μαιάμι, Η.Π.Α.


Έχει εργαστεί ως σκηνογράφος και ως storyboard artist σε διαφημιστικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές (Stefi productions,Boo productions,Rigas films). Φιλοτέχνησε τα σκηνικά για την παράσταση Mauser σπαράγματα, Heiner Muller που παρουσιάστηκε στο Ωδείο Αθηνών(2015) και στο θέατρο της Α.Σ.Κ.Τ(2016-17).


Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, την
Ιρλανδία και τις Η.Π.Α.


Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.