ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ

Η Common Seas δαμάζει τα κύματα του πλαστικού στην Πάρο

Mια διεθνής μη κερδοσκοπική κοινωνική επιχείρηση κάνει τη διαφορά και στην Ελλάδα. Απαλλάσσει την Πάρο από τα πλαστικά μιας χρήσης, μέσα από το πρόγραμμα «Clean Blue» Paros.
|
Common Seas

Το 2019 ξεκίνησε στο υπέροχο κυκλαδίτικο νησί, σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου, ένα πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο την καταπολέμηση της ρύπανσης από το πλαστικό. Το «Clean Blue Paros» επέφερε γρήγορα δραστική μείωση των πλαστικών απορριμμάτων και αποτελεί φάρο βιωσιμότητας και προστασίας των θαλασσών και των παράκτιων περιοχών από τη ρύπανση που προκαλούν τα πλαστικά.

Η Πάρος δεν επιλέχθηκε τυχαία. Αποτελεί έναν διεθνή τουριστικό προορισμό που αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης από το πλαστικό, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν και τα πλαστικά απορρίμματα αυξάνονται κατά 5000%! Οι παραπάνω παραδοχές - στόχοι ήταν το έναυσμα για να αγκαλιάσει το πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί η Common Seas (η οποία δρα σε Μαλδίβες, Ινδονησία και Ελλάδα), ιδρύθηκε από τον Αντώνη και τον Φίλιππο Λαιμό το 2018 και έχει στο τιμόνι της ως ceo αλλά κα founder την πρωτοπόρο και διάσημη ιστιοπλόο Jo Royle, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προστασία των ωκεανών.

<strong>Η Πάρος δεν </strong>επιλέχθηκε τυχαία. Αποτελεί έναν διεθνή τουριστικό προορισμό που αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης από το πλαστικό, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν και <strong>τα πλαστικά απορρίμματα αυξάνονται κατά 5000%!</strong>
Η Πάρος δεν επιλέχθηκε τυχαία. Αποτελεί έναν διεθνή τουριστικό προορισμό που αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης από το πλαστικό, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν και τα πλαστικά απορρίμματα αυξάνονται κατά 5000%!
Common Seas

Στο πλαίσιο αυτό, στην Πάρο σχεδιαστήκαν και υλοποιήθηκαν 18 προγράμματα, ενημερώθηκαν περίπου 350.000 άτομα, ενώ περίπου 350 εθελοντές εκπαιδεύτηκαν και 125 εταίροι (επιχειρήσεις, οργανισμοί, φορείς κ.λπ.) συνέπραξαν ώστε όλες οι δράσεις να στεφθούν με επιτυχία. Από τη δραστική μείωση της χρήσης των πλαστικών (ο λόγος για μπουκάλια, καλαμάκια, ποτήρια, συσκευασίες) και την ελάττωση των απορριμμάτων κάθε είδους από τα οργανικά μέχρι τα αποτσίγαρα. Μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος αποφεύχθηκε η χρήση εκατοντάδων χιλιάδων πλαστικών μπουκαλιών, προωθήθηκε η ανακύκλωση και η μαζική κατανάλωση νερού βρύσης, μειώθηκαν εντυπωσιακά τα απορρίμματα που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ του νησιού, ενημερώθηκαν και συστρατεύτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, συνεργάστηκαν εκατοντάδες επιχειρήσεις και κοινωνικοί εταίροι.

Όλα αυτά αποτυπώνονται στην Έκθεση Αποτίμησης Έργου, μια εκτενή αναφορά της επίδρασης των παρεμβάσεων, των πρωτοβουλιών και των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Πάρο την τελευταία διετία και αποδίδουν καρπούς, αλλάζοντας νοοτροπίες και συνειδήσεις. Αλλά και οποίες κάνουν την Πάρο να θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για να γίνει το πρώτο νησί στη Μεσόγειο χωρίς πλαστικά μιας χρήσης, και συνακόλουθα να καταστήσουν τη χώρα μας διεθνές παράδειγμα σε αυτό το ζήτημα.

Common Seas

Σύμφωνα με την Έκθεση, λοιπόν, καταρχήν έγινε έρευνα σε συνεργασία με το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν οι παράκτιες ροές απορριμμάτων στην Πάρο. Έγινε μία εκτενέστατη ανάλυση και καταγραφή της ρύπανσης στο οικοσύστημα του νησιού εξαιτίας των πλαστικών. Τα ευρήματα ήταν αξιοσημείωτα: τα πλαστικά αποτελούν το 75% της θαλάσσιας ρύπανσης, με τα περισσότερα από αυτά να είναι πλαστικά μίας χρήσης. Ο τουρισμός επιδρά αποδεδειγμένα αρνητικά στο περιβάλλον, καθώς την καλοκαιρινή περίοδο τα σκουπίδια στις παραλίες οκταπλασιάζονται. Τα αποτσίγαρα ήταν το πιο συνηθισμένο είδος απορρίμματος (20%), ενώ οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες αποτελούσαν το 16%. Η ύπαρξη τόσο υπολογίσιμης ρύπανσης από τα πλαστικά, οφειλόταν στο ότι η συντριπτική πλειονότητα κατοίκων και επισκεπτών θεωρούσε (λανθασμένα) ότι το νερό βρύσης της Πάρου δεν είναι πόσιμο, κάτι που οδηγούσε στη χρήση εμφιαλωμένων μπουκαλιών.

<strong>125</strong> εταίροι (επιχειρήσεις, οργανισμοί, φορείς κ.λπ.) συνέπραξαν ώστε όλες οι δράσεις να στεφθούν με επιτυχία. Από τη δραστική μείωση της χρήσης των πλαστικών (ο λόγος για <strong>μπουκάλια, καλαμάκια, ποτήρια, συσκευασίες</strong>) και την ελάττωση των απορριμμάτων κάθε είδους από τα οργανικά μέχρι τα αποτσίγαρα.
125 εταίροι (επιχειρήσεις, οργανισμοί, φορείς κ.λπ.) συνέπραξαν ώστε όλες οι δράσεις να στεφθούν με επιτυχία. Από τη δραστική μείωση της χρήσης των πλαστικών (ο λόγος για μπουκάλια, καλαμάκια, ποτήρια, συσκευασίες) και την ελάττωση των απορριμμάτων κάθε είδους από τα οργανικά μέχρι τα αποτσίγαρα.
Common Seas

Κατόπιν αυτών, αλλά και άλλων δεδομένων που προέκυψαν, δημιουργήθηκαν λύσεις και εφαρμόστηκαν ουσιαστικές παρεμβάσεις. Έτσι, στο πρόγραμμα Clean Blue Paros συνεργάστηκαν πάνω από 100 επιχειρήσεις οι οποίες δεσμεύτηκαν να μειώσουν δραστικά τη χρήση των πλαστικών μιας χρήσης. Μέσα σε μόλις έναν χρόνο 200.000 μικρά πλαστικά μπουκάλια νερού αποφευχθήκαν από μία μόνο επιχείρηση καφέ και το ίδιο συνέβη με 120.000 καλαμάκια. Παράλληλα, εφαρμόστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ακαδημία Πλαστικού», που στοχεύει στο να εφοδιάσει τους νέους με γνώση και τις απαραίτητες δεξιότητες για να ηγηθούν μιας πραγματικής επανάστασης κατά των πλαστικών στο σχολείο τους, στο σπίτι, στον τόπο τους. Μάλιστα, το εν λόγω πρόγραμμα έχει ευθυγραμμιστεί με τη διδακτέα ύλη και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας φιλοξενείται στην πλατφόρμα «Δεξιότητες για τον 21ο αιώνα» όπου έχει ήδη δοκιμαστεί σε 240 σχολεία. Αλλά δεν είναι μόνον αυτά...

<strong>125</strong> εταίροι (επιχειρήσεις, οργανισμοί, φορείς κ.λπ.) συνέπραξαν ώστε όλες οι δράσεις να στεφθούν με επιτυχία. Από τη δραστική μείωση της χρήσης των πλαστικών (ο λόγος για <strong>μπουκάλια, καλαμάκια, ποτήρια, συσκευασίες</strong>) και την ελάττωση των απορριμμάτων κάθε είδους από τα οργανικά μέχρι τα αποτσίγαρα.
125 εταίροι (επιχειρήσεις, οργανισμοί, φορείς κ.λπ.) συνέπραξαν ώστε όλες οι δράσεις να στεφθούν με επιτυχία. Από τη δραστική μείωση της χρήσης των πλαστικών (ο λόγος για μπουκάλια, καλαμάκια, ποτήρια, συσκευασίες) και την ελάττωση των απορριμμάτων κάθε είδους από τα οργανικά μέχρι τα αποτσίγαρα.
Common Seas

Το πρόγραμμα «Πίνουμε νερό βρύσης» πέτυχε να ενημερώσει κατοίκους και επισκέπτες για την καταλληλότητα του νερού και έτσι να τους παρακινήσει να μην αγοράζουν εμφιαλωμένο, αποτρέποντας και τη σχετική ρύπανση από τα πλαστικά μπουκάλια. Εξάλλου, το «Γόπα Project» είναι άλλη μία εκστρατεία που κάνει τη διαφορά και κερδίζει τις εντυπώσεις. Η συγκεκριμένη μειώνει με ευρηματικότητα τα αποτσίγαρα, ένα από τα πιο ρυπογόνα απορρίμματα καθώς μια γόπα μόνο μπορεί να μολύνει έως και 1000 λίτρα νερού! Μέσα από αυτή τη δράση έχουν εγκατασταθεί 17 «σταχτοδοχεία - κάλπες» σε κομβικά σημεία του νησιού, τα όποια οδήγησαν στην καλύτερη συλλογή και ανακύκλωση των αποτσίγαρων.

.
.
Common Seas

Άλλες δράσεις που καταγράφονται στην Έκθεση και αξίζει να αναφερθούν είναι η ενθάρρυνση χρήσης επαναχρησιμοποιούμενων σερβίτσιων και πιατικών, όπου σύμφωνα με υπολογισμούς αποφεύχθηκε η χρήση χιλιάδων τέτοιων μιας χρήσης, η δημιουργία 15 εργαστηρίων ραπτικής για υφασμάτινες τσάντες περιορίζοντας σημαντικά τη χρήση της πλαστικής σακούλας, αλλά και η γενικότερη προώθηση της ανακύκλωσης με έξυπνες ενέργειες που έχουν ως αποτέλεσμα κάθε μέρα να καταλήγουν λιγότερα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ του νησιού!

.
.
Common Seas

Από εκεί και πέρα, ως προς τον μεγάλο στόχο της ευρύτερης αλλαγής, το επόμενο βήμα για το πρόγραμμα «Clean Blue Paros» είναι να επεκταθεί πέρα από την Πάρο, καλώντας τις αρχές άλλων νησιών και παράκτιων περιοχών να υιοθετήσουν τις μεθόδους και να αναπαράγουν τις πρακτικές του, με απώτερο σκοπό τη δραστική μείωση των πλαστικών απορριμμάτων μιας χρήσης και την τήρηση της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Όλα αυτά εμπεριέχονται στο «Clean Blue Greece», ένα όραμα αλλά συνάμα και ένα πρόγραμμα στο οποίο μπορεί να ενταχθεί κάθε δήμος της Ελλάδας. Για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου η Common Seas προσφέρει όλα τα εφόδια και τα εργαλεία.