Η Daimler ανακοινώνει την παύση των δραστηριοτήτων της στο Ιράν

Και ποια είναι η αντίδραση της Nestle
Michaela Rehle / Reuters

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επανέφερε σήμερα σε ισχύ σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, οι οποίες είχαν αρθεί στο πλαίσιο της ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας που είχε συναφθεί το 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις αλλά ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε τον Μάιο.

Το πρώτο κύμα των αμερικανικών κυρώσεων, οι οποίες επανήλθαν σε ισχύ σήμερα το πρωί, στοχοθετεί τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τις εισαγωγές πρώτων υλών, τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της πολιτικής αεροπορίας.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, με αφορμή την επαναφορά των σκληρών οικονομικών κυρώσεων, ανακοίνωσε ότι «παύει μέχρι νεωτέρας» τις «περιορισμένες δραστηριότητές» της στο Ιράν.

Σε δήλωση μάλιστα προς το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος της εταιρίας ανέφερε ότι το σχέδιο επέκτασης της Daimler, που προέβλεπε την κατασκευή και την πώληση φορτηγών Mercedes μέσω συνεργασίας με εγχώριες επιχειρήσεις, επίσης ανεστάλη.

Η Nestle,από την άλλη,δεν βλέπει άμεσο αντίκτυπο από τις κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν εκ νέου στο Ιράν, όπως ανακοίνωσε σήμερα η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία τροφίμων.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις πολιτικές εξελίξεις αναφορικά με τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Δεν υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις για τις δραστηριότητές μας σε αυτή τη φάση», ανέφερε η εταιρία, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Η Nestle Iran έχει τα κεντρικά της γραφεία στην Τεχεράνη και δύο εργοστάσια στη χώρα. Απασχολεί 818 εργαζομένους και εισάγει περιορισμένη γκάμα προϊόντων Nestle από το εξωτερικό, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Παρέχοντας βασικά προϊόντα τροφίμων στους Ιρανούς καταναλωτές, θα συνεχίσουμε να ικανοποιούμε τις ανάγκες του πληθυσμού», προστίθεται στην ανακοίνωση της εταιρίας.

(Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)