Η Έμμα Γουάτσον γράφει επιστολή στη γυναίκα που πέθανε μετά την άρνηση των γιατρών για άμβλωση

Η Έμμα Γουάτσον γράφει επιστολή στη γυναίκα που πέθανε μετά την άρνηση των γιατρών για άμβλωση
Emma Watson Instagram

Η Έμμα Γουάτσον έγραψε μια ανοιχτή επιστολή στην δρ. Σαβίτα Χαλαπαναβάρ, η οποία πέθανε απο σηψαιμία και μετά από άρνηση των γιατρών να προχωρήσουν σε άμβλωση, παρά τις επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, πριν από έξι χρόνια, στην Ιρλανδία.

Ο θάνατός της αποδείχθηκε καταλύτης για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Ιρλανδία, τον προηγούμενο Μάιο. Η ηθοποιός, φεμινίστρια και ακτιβίστρια Γουάτσον έγραψε ένα γράμμα προς εκείνη, το οποίο δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Net-a-Porter.

«Δεν ήθελες να γίνεις το πρόσωπο ενός κινήματος, επιθυμούσες μια επέμβαση που θα σου έσωζε τη ζωή», ξεκινάει το γράμμα. «Όταν κυκλοφόρησαν τα νέα για το θάνατό σου το 2012, η επείγουσα κλήση για δράση από τους Ιρλανδούς ακτιβιστές, αντήχησε στον γύρο του κόσμου-να καταργηθεί η όγδοη τροποποίηση του ιρλανδικού συντάγματος».

Η Χαλαπαναβάρ ήταν 17 εβδομάδων έγκυος όταν πέθανε στο νοσοκομείο Γκάλγουει στις 28 Οκτωβρίου του 2012. Η γυναίκα ζήτησε άμβλωση νωρίς, όμως οι γιατροί ισχυριζόμενοι ότι η ζωή της Χαλαπαναβάρ δεν βρισκόταν σε κίνδυνο, αρνήθηκαν το αίτημά της.

«Μια σημείωση στο μνημόσυνό σου έγραφε: ”Επειδή εσύ κοιμήθηκες, πολλοί από εμάς ξύπνησαν”. Το γεγονός ότι η όγδοη τροποποίηση επέτρεψε να εκτιμήσουμε τη ζωή ενός εμβρύου πάνω από μια γυναίκα που ζούσε, ήταν μια αφύπνιση για ένα έθνος...στη μνήμη σου και προς την απελευθέρωσή μας, συνεχίζουμε τη μάχη για μια αναπαραγωγική δικαιοσύνη», γράφει η Γουάτσον.

Πηγή: Indiewire