Η υπερβολική δόση αντιισταμινικών μπορεί να αποδειχτεί μοιραία αν δεν γνωρίζουμε τα παρακάτω

Προσοχή! Mπορεί ακόμη και να βιώσουμε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις.
ProfessionalStudioImages via Getty Images

Ως αλλεργιογόνο ορίζεται ένας τύπος αντιγόνου, που παράγει μια ασυνήθιστα έντονη ανοσοαπόκριση, με την οποία το ανοσοποιητικό μας σύστημα καταπολεμά μια αντιληπτή απειλή, που υπό άλλες συνθήκες θα τη θεωρούσε εντελώς ακίνδυνη για τον οργανισμό μας. Αυτές οι αντιδράσεις ονομάζονται αλλεργίες.

Και όλα αυτά, τα συζητάμε με αφορμή την άφιξη του καλοκαιριού, της εποχής που τα αλλεργιογόνα κρατούν τις αισθήσεις μας «όμηρους» και η επιβίωση μας βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην λήψη αντιισταμινικών.

Τι συμβαίνει όμως, αν κατά λάθος πάρουμε περισσότερα αντιισταμινικά από όσα πρέπει;

Παρακάτω ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Τι είναι τα αντιισταμινικά και πώς δρουν;

Η ισταμίνη είναι η ουσία που παράγει το σώμα μας τη στιγμή της αλλεργικής αντίδρασης, όταν δηλαδή αντιλαμβάνεται κάτι ακίνδυνο ως απειλή. Αυτή η ουσία στη συνέχεια προκαλεί συμπτώματα αλλεργίας, όπως πυρετό, φαγούρα, επιπεφυκίτιδα, φτέρνισμα και πολλά ακόμη ενοχλητικά σημάδια.

Με τον όρο αντιισταμινικό αναφερόμαστε στα διάφορα προϊόντα που βοηθούν στην καταστολή της αντίδρασης του σώματός μας σε ορισμένα αλλεργιογόνα. Μερικές φορές τα αντιισταμινικά μπορούν να μας φανούν χρήσιμα και για την αντιμετώπιση της ναυτίας, του εμετού ή της αϋπνίας.

Το αντιισταμινικά είναι γνωστά για την αποτελεσματική θεραπεία συμπτωμάτων όπως η ρινική συμφόρηση, η καταρροή, το φτέρνισμα, η φαγούρα, τυχόν δερματικά εξανθήματα και τα υγρά μάτια.

Υπάρχουν δύο τύποι αντιισταμινικών. Αυτά που μας προκαλούν και αυτά που δεν μας προκαλούν υπνηλία. Ακόμη, τα αντιισταμινικά χωρίζονται σε εκείνα που χορηγούνται κατόπιν συνταγής και σε εκείνα που μπορούμε να τα πάρουμε χωρίς τη σύσταση του γιατρού. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οφείλουμε να συμβουλευτούμε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας γύρω από το πώς πρέπει να παίρνουμε το κάθε φάρμακο.

Οι πιο συνηθισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες των αντιισταμινικών

Τα αντιισταμινικά που προκαλούν υπνηλία, συχνά επιφέρουν συμπτώματα όπως:

  • Η έλλειψη συγκέντρωσης
  • Η ξηροστομία
  • Η θολή όραση
  • Η δυσκολία στην ούρηση

Τα αντιισταμινικά που δεν σχετίζονται με συμπτώματα όπως η υπνηλία, προκαλούν καταστάσεις όπως:

  • O πονοκέφαλος
  • Η ατονία
  • Ένα διαρκές αίσθημα κόπωσης

Συμπτώματα που πάνε χέρι-χέρι με την υπερβολική δόση αντιισταμινικών

Σε αυτή την περίπτωση, τα συμπτώματα είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με τις παρενέργειες της τακτικής λήψης του φαρμάκου που προαναφέρθηκαν. Απλώς εμφανίζονται πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερο βαθμό. Ωστόσο, εφόσον διαπιστώσουμε ότι τα συμπτώματα μας εμποδίζουν να φέρουμε εις πέρας τις καθημερινές μας υποχρεώσεις, τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε στον γιατρό μας, καθώς ίσως χρειαστεί να μειώσουμε τη δόση.

Τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας αντιισταμινικών που προκαλούν υπνηλία:

  • Αυξημένη υπνηλία
  • Θολή όραση
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Αύξηση των καρδιακών παλμών
  • Σύγχυση
  • Αστάθεια και απώλεια της ισορροπίας
  • Επιληπτικές κρίσεις

Τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας αντιισταμινικών που δεν προκαλούν υπνηλία:

Τα αντιισταμινικά που δεν προκαλούν υπνηλία είναι συνήθως λιγότερο τοξικά και προκαλούν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. Ωστόσο, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να προκαλέσουν:

  • Ζάλη
  • Πονοκέφαλο
  • Υπνηλία

Τα συμπτώματα που οφείλονται στην υπερβολική δόση αντιισταμινικών, συνήθως γίνονται εμφανή μέσα σε έξι ώρες από τη λήψη του φαρμάκου και ενώ ενδέχεται να ξεκινήσουν ήπια, στη συνέχεια ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιδεινωθούν.

Αν λοιπόν παρατηρήσουμε τους παλμούς μας να ανεβαίνουν, αισθανθούμε σφίξιμο στο στήθος ή σπασμούς, τότε θα πρέπει να επισκεφτούμε το νοσοκομείο άμεσα. Υπάρχει ακόμα και η πιθανότητα να πεθάνουμε από την δυσκολία να αναπνεύσουμε.

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερδοσολογία

Συνήθως οι γιατροί χορηγούν στον ασθενή δισκία ενεργού άνθρακα, ωστέ να αντιστρέψουν τις επιπτώσεις της δηλητηρίασης. Ο ενεργός άνθρακας θα διακόψει τη μεταφορά τοξινών και χημικών ουσιών από το στομάχι στο σώμα.

Πώς θα βεβαιωθούμε ότι κάνουμε σωστή και ασφαλή χρήση των αντιισταμινικών

Εάν προτού πάρουμε το φάρμακο, έχουμε μιλήσει με έμπειρους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας και ειδικά εφόσον έχουμε πάρει και μια δεύτερη γνώμη, περιορίζονται σημαντικά οι πιθανότητες κάτι να πάει στραβά

Εμείς από την πλευρά μας φροντίζουμε να μην διπλασιάζουμε τις δόσεις και φροντίζουμε από τη μία δόση στην άλλη να αφήνουμε το χρόνο που συνιστά ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός.