Η επιστολή Μπάιντεν στον Βούτσιτς προβληματίζει το Βελιγράδι

Ζητάει τολμηρά βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα.
ASSOCIATED PRESS

Προβληματισμό προκάλεσε στο Βελιγράδι η νέα αμερικανική προσέγγιση του ζητήματος του Κοσόβου που εκδηλώθηκε με αφορμή την εθνική επέτειο των 186 ετών από την σύσταση του πριγκιπάτου της Σερβίας στις 15 Φεβρουαρίου του 1835.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε συγχαρητήρια επιστολή του για την επέτειο προς τον ομόλογό του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάνει ειδική αναφορά στο ζήτημα του Κοσόβου και του προτρέπει να κάνει τολμηρά βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα και την ανεύρεση οριστικής λύσης που θα προσβλέπει στην αμοιβαία αναγνώριση.

Η επισήμανση αυτή ερμηνεύτηκε από το Βελιγράδι ως επιστροφή των ΗΠΑ στην πολιτική των πιέσεων και την επιβολή τετελεσμένων στην διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου.

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου κατέστησε σαφές ότι στο θέμα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου η Σερβία δεν αλλάζει στάση. «Εμείς κατανοούμε ότι πρόκειται για μία νέα αμερικανική προσέγγιση. Έγιναν βέβαια προσπάθειες να συμπεριληφθεί το θέμα της ανεξαρτησίας και στην Συμφωνία της Ουάσινγκτον (σ.σ. 4 Σεπτεμβρίου 2020). Τότε τους είπα κατάμουτρα τι σκέφτομαι για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και την ίδια απάντηση θα λάβουν και τώρα», τόνισε ο Βούτσιτς σχολιάζοντας τις επισημάνσεις του Τζο Μπάιντεν για το Κόσοβο.

Ο Βούτσιτς εκτίμησε ότι ο όρος της αμοιβαίας αναγνώρισης αποτελεί προσπάθεια ταπείνωσης της Σερβίας και επανέλαβε ότι δεν πρόσκειται να γίνει αποδεκτή συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει αυτόν τον όρο. Σε αντίθεση με το Βελιγράδι, η επιστολή Μπάιντεν προς τον Βούτσιτς προκάλεσε ενθουσιασμό στην Πρίστινα. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι με ανάρτησή του στο Facebook χαιρέτισε την στάση του αμερικανού προέδρου. «Όταν έχετε ισχυρούς φίλους, η ευτυχία σας χτυπά την πόρτα. Σας το είχα πει! Ευχαριστούμε πρόεδρε Μπάιντεν!», σχολίασε ο Αβντουλάχ Χότι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δημοφιλή