Η φωτογραφία ως παραπλανητικό μέσο: Η έκθεση της πολυβραβευμένης Άλισον Τζάκσον στην Αθήνα

«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην ίδια μας την αντίληψη όσον αφορά τη φωτογραφία, δεν είναι σαφές τι είναι αληθινό και τι όχι».
Η Καμίλα και η βασίλισσα Ελισάβετ
Η Καμίλα και η βασίλισσα Ελισάβετ
@alisonjacksonartist

Για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς, η Άλισον Τζάκσον, η πολυβραβευμένη -και με BAFTA- καλλιτέχνις, παρουσιάζει αναδρομική έκθεση με έργα φωτογραφίας και βίντεο από τις 2 έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Η δουλειά της Τζάκσον διερευνά ένα από τα σημαντικότερα θέματα του καιρού μας: «Μπορούμε να πιστέψουμε αυτό που βλέπουμε σε έναν κόσμο διαμεσολαβημένο από οθόνες, εικόνες και διαδίκτυο;».

Σχολιάζει τη ροπή μας στην ηδονοβλεψία, τη δύναμη και τη σαγήνη της εικόνας.

Στην εμβληματική της σειρά «Νοητικές Εικόνες» («Mental Images») η Τζάκσον εμβαθύνει στη λατρεία των διασημοτήτων, ένα παράξενο φαινόμενο που δημιουργήθηκε από τα media, τις διαφημιστικές εταιρίες και τα ίδια τα δημόσια πρόσωπα.

Εγείροντας ερωτήματα για το πώς η φωτογραφία αποτελεί ένα παραπλανητικό μέσο, υπογραμμίζει ότι «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην ίδια μας την αντίληψη όσον αφορά τη φωτογραφία, δεν είναι σαφές τι είναι αληθινό και τι όχι».

Ο αληθινός Έλτον Τζον με τη «βασίλισσα»
Ο αληθινός Έλτον Τζον με τη «βασίλισσα»
@alisonjacksonartist

Η καλλιτέχνις παρουσιάζει σε παγκόσμια πρώτη τα έργα από τη σειρά «Καταστροφή» («Disaster Series») σε διάλογο με μια επιλογή από προηγούμενες και νεότερες δουλειές της, απεικονίζοντας τις φοβικές φαντασιώσεις μας σε έναν κόσμο διαρκούς τρόμου, που επιδεινώνεται από τις αποτρόπαιες ειδήσεις που τα μέσα εκπέμπουν 24/7.

Συγχρόνως, παρουσιάζει, στην κόπια του σκηνοθέτη, το βίντεό της από την αποκλειστική ταινία για τα 40 χρόνια των Duran Duran.

Δημοσιεύσεις της Τζάκσον περιλαμβάνουν τα βιβλία: Private (2004, Penguin Books) Confidential: What you see in this book is not ‘real’ (2007, Taschen), Stern Fotographie 70 (2012, teNeues), και Private (2016 published by Alison Jackson).

Η δουλειά της περιλαμβάνεται σε πολλές δημόσιες συλλογές μουσείων, όπως The Parliamentary Art Collection, London; The National Portrait Gallery, London; SF MOMA, San Francisco, The Royal College of Art, London, Musée de la Photographie, Charleroi, Brussels, The Frances Foundation, Paris, The International Centre of Photography.

Πέρα από τη φωτογραφία, η Τζάκσον είναι μέλος του Alumni Council for The Royal College of Art και Επίτροπος στο Chelsea Art Theatre, και επίσης δραστηριοποιείται ως μέντορας για νέους καλλιτέχνες.

Το 2019 δημιούργησε και λανσάρισε ένα διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Μια μέρα στη Ζωή Σου» (A Day in Your Life), με στόχο να ανακαλύψει νέους ταλαντούχους φωτογράφους από μειονεκτικά περιβάλλοντα.

Info

Φουαγιέ του Θεάτρου Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, 105 64 Αθήνα

Διοργάνωση και επιμέλεια Μαρίνα Νικολετοπούλου.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης (ελεύθερη είσοδος)

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 10:00 π.µ. – 6:30 µ.µ.

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 10:00 π.μ. - 6:30 μ.μ

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 10:00 π.μ. - 5:30 μ.μ.

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 10:00 π.μ. - 6:30 μ.μ.

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 10:00 π.μ. - 5:30 μ.μ.

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 10:00 π.μ. - 6:30 μ.μ.

Δημοφιλή