Η φωτογράφος που αποκαλύπτει τα «κρυμμένα χρώματα» της Ιστορίας

H Βραζιλιάνα Marina Amaral είναι digital colourist και ειδικεύεται στις φωτογραφίες σε άσπρο - μαύρο. Η Amaral δίνει χρώμα στις παλιές εικόνες και υπό μία έννοια, συμβάλλει στην ανάπτυξη μίας «συναισθηματικής σχέσης» με την Ιστορία.

Όπως λέει «επειδή ζούμε σε έναν πολύχρωμο κόσμο, το χρώμα μας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε μία βαθύτερη σχέση με τους ανθρώπους και τα θέματα που βλέπουμε».

Το τελευταίο project της συμπυκνώνεται σε 200 εκπληκτικές εικόνες οι οποίες έχουν ως αφετηρία ασπρόμαυρες ιστορικές φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν μεταξύ 1850 και 1960.

Οι έγχρωμες, ψηφιακές εκδοχές απεικονίζουν μερικά από τα πλέον εμβληματικά πρόσωπα της Ιστορίας, από τον τσάρο Νικόλαο, τον Ρούσβελτ και τον Φρόιντ μέχρι τον Τόμας Έντισον και περιλαμβάνονται στην έκδοση με τίτλο «The Colour of Time».

Για να «αφηγηθεί» την παγκόσμια ιστορία των τελευταίων 100 ετών -από τα χρόνια της Βασίλισσας Βικτωρίας μέχρι την αυγή της κούρσας του Διαστήματος- η Amaral συνεργάστηκε με τον Βρετανό ιστορικό Dan Jones.

Μετά από σχολαστική έρευνα -και αφού επέλεξαν υλικό από 10.000 φωτογραφίες -κατάφερε να «μετατρέψει» ψηφιακά, παλιές εικόνες που μοιάζουν να τραβήχτηκαν χθες.

«Η διαδικασία του colourisation είναι σαν ν′ ‘εξανθρωπίζει’. Όσοι βλέπουν τις φωτογραφίες κάνουν ερωτήσεις για την ιστορία κάθε εικόνας, που ενδεχομένως δεν θα είχαν σκεφτεί» λέει η Marina Amaral.

H δουλειά της Βραζιλιάνας φωτογράφου έκανε τον γύρο του κόσμου τον περασμένο Μάρτιο, όταν κυκλοφόρησαν -έγχρωμες πλέον- φωτογραφίες της 14χρονης Czesława Kwoka, η οποία έχασε τη ζωή της στο κολαστήριο του Άουσβιτς.

Την έγχρωμη φωτογραφία δημοσίευσε τότε ο λογαριασμός του μνημείου Άουσβιτς στο twitter, δίνοντας και κάποια στοιχεία για τη σύντομη ζωή του κοριτσιού.

(Με πληροφορίες από το BBC)